Divovski medvjed panda

Izvor slike

The Velika Panda (crno-bijela mačja stopala) (Ailuropoda melanoleuca), sisavac je svrstan u obitelj medvjeda, Ursidae, porijeklom iz srednje zapadne i jugozapadne Kine. Divovske pande jedan su od najrjeđih sisavaca na svijetu. Pande se lako prepoznaju po velikim, prepoznatljivim crnim mrljama oko očiju, preko ušiju i po okruglom tijelu.

Divovske pande žive u nekoliko planinskih lanaca u središnjoj Kini, u provincijama Sečuan, Shaanxi i Gansu. Pande su nekoć živjele u nizinskim područjima, međutim, poljoprivreda, krčenje šuma i drugi razvoj sada ograničavaju divovske pande na planine.

Izmaglicom prekrivene planinske šume Kine polako su nestajale tijekom prošlog stoljeća. Mnoga područja bambusa koja su od vitalnog značaja za prehranu i opstanak Panda smanjuju ljudi koji tamo grade farme. Divovska panda je ugrožena vrsta. Prema najnovijem izvješću, Kina u zarobljeništvu ima 239 divovskih pandi (od toga 128 u Wolongu i 67 u Chengduu) i još 27 pandi koje žive izvan zemlje. Također je procijenjeno da u prirodi živi oko 1.590 pandi.



Karakteristike divovske pande

crveni nos pitt bikovi

Giant Panda ima crno-bijeli kaput. Odrasle pande dugačke su oko 1,5 metra i visoke oko ramena oko 75 centimetara. Mužjaci su 10 - 20% veći od ženki. Muške pande mogu težiti do 115 kilograma. Ženske pande obično su manje od mužjaka i povremeno mogu težiti i do 100 kilograma.

Divovska panda ima tijelo tipično za medvjede. Pande imaju crno krzno na ušima, zakrpe za oči, njuške, noge i ramena. Ostatak kaputa pande je bijele boje. Debeli, vuneni kaput grijaće ga u hladnim šumama svog staništa.

Divovske pande imaju velike kutnjake i snažne mišiće čeljusti za drobljenje žilavog bambusa. Mnogi ljudi smatraju da su ovi medvjedi umiljatog izgleda simpatični, međutim, divovske pande mogu biti opasne kao i bilo koji drugi medvjed.



Pande imaju najveće kutnjake od svih mesoždernih sisavaca. Prednje šape pande imaju dodatni 'palac' koji se naziva 'pseudo palac koji se može suprotstaviti' i koji se koristi zajedno sa 'kažiprstima' i omogućava pandi da precizno uhvati čak i male izdanke bambusa.

Nakon medvjeda ljenjivca, panda ima najduži rep u obitelji medvjeda, dugačak 4 - 6 inča. Divovske pande obično mogu u zatočeništvu doživjeti 20 - 30 godina.

Dijeta divovskih pandi

Iako Pande uglavnom jedu bambus, i dalje su klasificirani kao mesožderi. Pande imaju probavni sustav mesojeda, međutim, prilagodile su se vegetarijanskoj prehrani velikom potrošnjom bambusa. Pandasov probavni sustav ne može probaviti celulozu u bambusu, zato moraju jesti toliko i dulje vrijeme.

Prosječna divovska panda dnevno pojede od 20 do 30 kilograma izbojaka bambusa. Budući da pande jedu prehranu s malo hranjivih sastojaka, važno je da održavaju svoj probavni trakt punim. Pande mogu jesti i drugu hranu kao što su med, jaja, riba, jam, lišće grma, naranče i banane.

Pande ne spavaju zimski san, jer nisu u stanju pohraniti dovoljno masti kako bi ih zimi prehranile prehranom od bambusa.

Ponašanje divovske pande

Pande se dobro penju na drveće, a mogu i plivati. Pande je teško uočiti u divljini jer žive među gustim gustim biljkama bambusa u starim šumama, koje im je omiljeno stanište. Pande su vrlo usamljena bića i živjet će same, a druge će se pande upoznati samo tijekom sezone parenja.

Divovski medvjedi pande većinu su vremena tiha stvorenja, međutim, mogu blejati. Pande ne riču poput ostalih medvjeda, međutim, imaju 11 različitih poziva, od kojih se četiri koriste samo za parenje.

jack russel chi mix

Divovska panda aktivna je u sumrak i tijekom noći. Tijekom dana stvarat će jazbine u špiljama, šupljim stablima i gustim šikarama. Kako bi izbjegla konkurenciju s ostalim pandama oko hrane i signalizirala njezinu prisutnost, Panda će obilježiti svoj teritorij stavljajući oštar sekret iz svojih analnih žlijezda na kamenje i debla drveća.

Domaći dom mužjaka Giant Pandas može se preklapati s nekoliko ženskih teritorija i kad sezona razmnožavanja dođe tijekom proljeća, pokušat će se pariti s tim lokalnim ženkama.

Ženke Pande obično najavljuju svoju spremnost za uzgoj tako što postaju glasnije i ostavljajući oko sebe posebne tragove mirisa kako bi mužjacima omogućili da ih prate. Ženke rađaju mladunče na jesen i one ostaju stalni pratitelji sljedećih 18 mjeseci ili više.

Pande agresiju označavaju spuštanjem glave i zurenjem u svoje protivnike. Kako bi signalizirao pokornost, panda će staviti glavu između prednjih nogu i često šapama sakriti očne mrlje. Taj položaj zauzimaju i ženke tijekom parenja i životinje u zatočeništvu koje ljudi uznemiravaju. Iz neposredne blizine agresiju signalizira potez šapom ili tiho režanje ili lavež koji će protivnika poslati do najbližeg stabla.

Reprodukcija divovske pande

Divovske pande imaju vrlo malu reproduktivnu stopu što nažalost pridonosi smanjenju njihovog broja. Divovske se pande pare tijekom proljeća. Vrijeme trudnoće ženke pande varira između 112 i 163 dana. Nakon ovog vremena rodit će jedno jedino mladunče. Rijetko će roditi 2 - 3 mladunca, ali obično će preživjeti samo jedno.

Ženka pande može zatrudnjeti samo tijekom razdoblja estrusa od 72 sata, što se događa samo tijekom proljetnog razmnožavanja.

Zbog ovog ograničenog vremena da ženka zatrudni, neki će se parovi često kopulirati nekoliko sati, dok će se drugi parovi kopulirati samo jednom. Muške pande dulje su seksualno aktivnije i tijekom tog vremena pokušat će se pariti s nekoliko ženskih pandi. Parovi parenja neće pokazivati ​​zanimanje jedni za druge u bilo koje doba godine.

Ženska panda rađa na jesen. Mladunci pande vrlo su mali, teški između 3,5 i 6 unci. Imaju malo krzna, ružičasto su bijele boje, slijepi i vrlo bespomoćni. Niti jedan drugi sisavac ne rađa tako malu bebu osim torbanih životinja poput klokana koji drže svoje bebe u svojoj vrećici dok se potpuno ne razviju. Majka pande nosit će svoje mladunče na rukama i neprestano se brinuti za svaki njegov hir. Mladunci pande plaču baš kao i ljudske bebe kada se trebaju hraniti ili trebaju majčinu njegu. Plakat će za mlijekom otprilike svaka 2 sata ili tako nekako. Između vremena hranjenja, majka panda neprestano će držati svoje mladunče vrlo nježno.

australski ovčar mini veličina

Ovo pažljivo ponašanje nastavit će se dok se mladunče ne bude moglo samostalno kretati kad mladunče bude staro oko 3 mjeseca. U ovoj dobi, mladunče će i dalje slijediti majku i do 6 mjeseci mladunče će početi jesti bambus. Napokon se odvikavaju od majki s oko 9 mjeseci. Odvikavanje mladunaca u proljeće nakon njihovog rođenja idealno je vrijeme jer su dostupni najnoviji bambusovi izbojci punjeni proteinima. To daje mladuncima najbolji mogući početak života u prehrani koja je u najboljim uvjetima loše prehrambene kvalitete. S otprilike godinu dana mladunci mogu težiti 75 kilograma, što je otprilike trećina težine odraslih pandi.

Ženske pande dosežu spolnu zrelost tek kad napune 5 do 6 godina. Međutim, čak i mlade, neiskusne ženske pande pokazuju majčinski instinkt i odmah znaju kako se brinuti za mlade bez potrebe za vježbom. To je vrlo važno jer se tada niti jedna sezona uzgoja ne gubi kroz 'nespretno roditeljstvo'. Budući da se ženske pande počinju razmnožavati prilično kasno i svake dvije godine uzgajaju samo jedno mladunče, u svom će životu ukupno uzgajati oko 7 potomaka. Do 22. godine ženska panda smatra se 'starom' i moguće 'post-reproduktivnom'. Niska stopa reprodukcije divovskih pandi jako otežava populaciju divovskih pandi da se oporavi od pada broja.

S danas postojećim mnogim konzervatorskim programima, Panda se očajnički pokušava spasiti od izumiranja. Bila bi to jedna od najvećih tragedija u životinjskom carstvu kad bi ovaj veliki medvjed bio potpuno zbrisan.

Status zaštite divovskih pandi

Vjerojatno najveća prijetnja za opstanak divovskog medvjeda pande je uništavanje njihovih prirodnih staništa, zajedno s povećanom ljudskom populacijom i krivolovom. Različite vrste bambusa prolaze kroz periodična odumiranja kao dio svog ciklusa obnavljanja. Bez mogućnosti preseljenja u nova područja koja nisu pogođena, gladovanje i smrt sigurno će nastupiti za divovsku pandu. Takva odumiranja bambusa također dovode divovske pande u izravniji kontakt s farmerima i krivolovcima dok medvjedi pokušavaju pronaći nova područja u kojima će se hraniti.

Očekuje se da će nedavna najava da će kineska vlada gotovo udvostručiti zaštićena područja za divovske pande u planinskom lancu Qinling stvaranjem pet novih rezervata pande i pet 'koridora' (koji povezuju zaštićena područja) imati veliku korist za budućnost pande. Mnoge organizacije kontinuirano podržavaju i pokušavaju pronaći načine za spas i očuvanje postojanja ovog posebnog, preslatkog medvjeda.