Velike bijele afričke ptice pelikan

Izvor slike

Veliki bijeli pelikan (Pelecanus onocrotalus) jedna je od najvećih svjetskih letećih ptica koja se nalazi u plitkim močvarama Afrike.



Veliki bijeli pelikan uzgaja se u južnoj Europi i u Aziji. Ne postoje podvrste Velikog bijelog pelikana.

Veliki bijeli pelikani poznati su i kao bijeli pelikan ili istočni bijeli pelikan.



Pelikani i njihova rodbina čine red 'Pelecaniformes' i mogu se razlikovati od ostalih ptica tako što imaju stopala sa sva 4 nožna prsta koja su poznata kao 'totipalmate'.

Upotrijebite podatke u nastavku kako biste saznali više o karakteristikama, staništu, prehrani, ponašanju i razmnožavanju ptice Grey Lourie.

Karakteristike velikog bijelog pelikana



Mužjaci velikih bijelih pelikana nešto su veći od ženki. Mužjaci mjere 175 centimetara, a ženke 148 centimetara. Mužjaci također imaju nešto duži kljun / novčanicu koji mjere 35 - 47 centimetara, dok ženke imaju 29 - 40 centimetara. Težina mužjaka pelikana je 9 - 15 kilograma, a ženke 5 - 9 kilograma. Obje imaju ogroman raspon krila širine do 3 metra.

Veliki bijeli pelikani bijele su boje s crnim i sivim primarnim perjem. Njihova su tijela velika s dugačkim, širokim krilima. Imaju kratak rep, kratke, ružičaste noge i mrežaste noge. Oko očiju im je goli ružičasti / žuti dio lica. Njihove spektakularne novčanice plavo-plave su na vrhu i žute ispod gdje se nalazi velika vrećica. Novčanica ima središnju crvenu prugu i završava malom crvenom kukicom.

Prsa i grlo Velikog bijelog pelikana mogu imati ružičastu ili žućkasto / narančastu boju, ovisno o sezoni uzgoja. U uzgojnom stanju mužjak ima ružičastu kožu na licu, a ženka ima žućkasto / narančastu kožu.

Ogromni, dugački novčanici / kljunovi Velikog bijelog pelikana koriste se za izvlačenje ribe iz vode. Torbica ispod kljuna je rastezljiva i može primiti nekoliko litara vode. Dok Pelikan gura novčanicu pod vodom, donji se pokloni, stvarajući veliku vrećicu koja se puni vodom i ribom. Dok ptica podiže glavu, vrećica se skuplja istiskujući vodu, ali zadržavajući ribu koja se proguta cijela.

Stanište velikog bijelog pelikana



Veliki bijeli pelikani mogu se naći u močvarama, slatkovodnim jezerima, slankastim jezerima, močvarama i deltama Afrike (Azije i Europe).

Velika dijeta od bijelog pelikana

Veliki bijeli pelikani uglavnom se hrane ribom poput šarana i ciklida, ali jesti će i male beskičmenjake. Te vodene ptice ne moraju roniti da bi uhvatile svoj plijen, već umjesto toga svojim velikim novčanicama ribu uvaljuju u usta umačući glave u vodu.

Hranjenje se ponekad vrši u suradnji, pri čemu će se nekoliko pelikana pomaknuti u krug kako bi koncentrirali ribu i jednoglasno umočili glave u vodu kako bi uhvatili ribu. To čini uspješan ribolov. Svaki pelikan treba oko 1,2 kilograma ribe svaki dan.

Na jezeru Rukwa u Tanzaniji nalazi se najveća kolonija Pelikana s preko 80 000 ptica i svake godine joj je potrebno 35 milijuna kilograma ribe da utaži glad.



Pelikani nisu ograničeni na ribu i često su oportunistička hrana za hranu. Ponekad će jesti piliće drugih ptica. Pelikani iz kolonije Otok Dassen plijene piliće težine do 2 kilograma iz kolonije Cape Gannet na otoku Malgas. Veliki bijeli pelikani jedu i rakove, punoglavce, pa čak i kornjače. Spremno prihvaćaju dijeljenje ljudi, a u njihovoj prehrani zabilježeni su brojni neobični predmeti. U razdobljima kada je hrane malo, pelikani jedu i galebove i pačiće, a krast će i plijen drugim pticama.

Veliko ponašanje bijelog pelikana

Iako su Veliki bijeli pelikani prilično glomazni na kopnu, oni su veličanstveni, graciozni letači koji mogu neprestano letjeti cijeli dan i noć prelazeći udaljenost od 300 milja bez zaustavljanja. Pelikani često putuju u V-formacijskim skupinama, što je spektakularan prizor.

Veliki bijeli pelikan dobro je prilagođen vodenom životu. U vodi su ptice jednako graciozne kao i kad lete. Oni su brzi, snažni plivači koji mogu postići brzinu do 6 kilometara na sat (3,7 milje na sat) dok ih snažne noge i rebrasta stopala tjeraju kroz vodu pripremajući se za ponekad nezgodna polijetanja.

Veliki bijeli pelikani uglavnom su tihi, osim kada se gnijezde tijekom sezone razmnožavanja.

Velika reprodukcija bijelog pelikana

Veliki bijeli pelikani gnijezde se u velikim kolonijama. Tijekom sezone razmnožavanja odrasli pelikani ispuštaju tihi, promukli prikaz. Gnijezda se izrađuju u ogrebotinama u zemlji i obložena su vegetacijom, travom, štapovima, perjem i drugim dostupnim materijalima. Ženka polaže 2 velika, kreda bijela jaja u gnijezda koja se inkubiraju 29 - 36 dana.

Pilići pelikani su sive boje i imaju tamno letačko perje. O njima se brinu oba roditelja. Pilići postaju mladići oko 65 - 75 dana. Pelikani spolnu zrelost postižu s 3 - 4 godine. Životni vijek Velikog bijelog pelikana može biti stariji od 16 godina.


Status zaštite velikog bijelog pelikana

Veliki bijeli pelikan klasificiran je kao 'najmanje zabrinut' na IUCN-ovom crvenom popisu 2006. Međutim, ljudi su glavni grabežljivci velikih bijelih pelikana. Veliki bijeli pelikan jedna je od vrsta na koju se odnosi Sporazum o očuvanju afričko-euroazijskih selica vodenih ptica (AEWA).

Pelikani su vrlo osjetljivi na zagađenje i zbog pretjeranog ribolova na određenim područjima prisiljeni su letjeti na velike udaljenosti samo kako bi pronašli dovoljno hrane.

Veliki bijeli pelikani iskorištavaju se iz mnogih razloga. Od njihove se vrećice izrađuju vrećice duhana, koža im se pretvara u kožu, guano (izmet morskih ptica, tuljana ili šišmiša) koristi se kao gnojivo, a mast mladih pelikana pretvara se u ulja za tradicionalnu medicinu u Aziji. Ljudski poremećaji, gubitak staništa za ishranu i uzgajališta te zagađenje doprinose propadanju Velikog bijelog pelikana.

mješavina labud pitbull terijera