Veliki Flamingo

Izvor slike

Od šest vrsta flaminga na našem planetu, Veliki flamingo (Phoenicopterus roseus) najčešći je i najrasprostranjeniji član obitelji flamingo.



Veliki flamingo lako je prepoznati, živopisna ptica močvarica i često se nađe zajedno s malim flamingom u velikim slanim jezerima širom Afrike.

Ove poznate ružičaste ptice mogu se naći u toplim, vodenim regijama na mnogim kontinentima, a također se javljaju u Aziji u obalnim regijama Indije i Pakistana, Srednje Amerike, Južne Amerike, Kariba i u Južnoj Europi.



Kad se flamingosi skupe, nazivaju se ‘kolonijom’ ili ‘sastojinom’.



Najbliži srodnici Velikog Flaminga su čileanski Flamingo, Karibi Flamingo i Mali Flamingo. Ne postoje podvrste Velikog flaminga.

Veće karakteristike flaminga

Veliki flamingo najveća je vrsta flaminga i visok je oko 1,5 metra (5 stopa) i težak je između 2 i 4 kilograma (4,4 - 8,8 kilograma). Veliki flamingo ima raspon krila između 1,4 i 1,7 metara (4,5 - 5,5 stopa). Velika veličina velikog flaminga omogućuje mu ulazak u dublju vodu od većine ostalih flaminga.

Perje plamenca je ružičasto / bijele boje, s crvenim pokrivačima krila i crnim primarnim i sekundarnim letačkim perjem. Njihove duge novčanice za savijanje prema dolje ružičaste su s crnim vrhom, a duge tanke noge također su ružičaste. Veliki plamenci imaju glave neobičnog oblika na dugim, vitkim, zakrivljenim vratima s osebujnim zavojem prema dolje. Flamingosi imaju žute oči.

Veliko stanište flaminga



Veliki plamenci nalaze se u raznim staništima slanih voda, uključujući slana ili alkalna jezera, ušća, plitke obalne lagune i muljevine. Veliki flamingo rijetko naseljava područja slatke vode, osim što koristi ulaze za slatke vode za kupanje i piće. Veliki plamenci koji žive izvan tropskih područja često migriraju u toplije klime tijekom zimskih mjeseci.

Veća dijeta s flamingom

Veliki plamenci su svejedi i hranilice za filtre. Flamingosi se uglavnom hrane danju, a dugim nogama i mrežama prekrivaju dno vode gdje potom račune naopako pomeću kroz vodu. Računica flaminga ima strukturu sličnu filtru za uklanjanje hrane iz vode prije nego što se tekućina isprazni.

Voda se usisava kroz djelomično otvoren račun. Kako ga jezik istiskuje, niz bodljikavih lamela ili ruba uz rub novčanice filtrira ukusne zalogaje iznutra. Obično se hrane glave potpuno uronjene u vodu i takvi mogu ostati do 20 sekundi. Flamingosi pumpaju jezik gore-dolje, 5 - 6 puta u sekundi, potiskujući vodu iz kljuna.

mješavina laboratorija/jama

Flamingosi se također hrane mekušcima, planktonom, rakovima, sitnim ribama i ličinkama kukaca. Jede se i biljni materijal, uključujući sjeme i izdanke trave, propadajuće lišće i alge.

Ružičasta boja plamenca dolazi iz prehrane škampa i ostalih ružičastih rakova.



Flamingo perje nijansira lijepu ružičastu boju zbog obojenih materijala nazvanih karotenoidi u sitnim škampima kojima se hrane. Ako ne pojedu škampe, perje im problijedi. Flamingosi u zatočeništvu obično su bljeđi od divljih vrsta ukoliko im se prehrana ne dopuni. U zatočeništvu se hrane posebnom hranom koja sadrži ove prirodne pigmente kako bi se osiguralo da im je perje obojeno.

Veće ponašanje flaminga

Veliki flamingosi su druželjubive ptice i žive zajedno u jatima ili gustim kolonijama koje broje između 10 - 12 ptica, poput onih na otočju Galapagos, do preko 20 000 ptica na afričkim slanim jezerima. U iznimnim slučajevima primijećeno je do 200 000 parova. Ova velika jata daju im brojčanu sigurnost. Jata ostaju tijesno krcata, a jedinke su zaštićene od grabežljivaca od strane ostalih članova jata dok glave spuštaju u blato dok se hrane.

Veliki plamenci su vokalne ptice i održavaju kontakt jedni s drugima proizvodeći dubok zvuk trubljenja, sličan Guski. Glasno zovu za vrijeme udvaranja, ali imaju tiši poziv dok se hrane.

Ove prekrasne ružičaste ptice na obali iznenađujuće su dobri plivači, ali uglavnom uspijevaju na plitkim muljevitima i lagunama. Veliki flamingosi izvanredan su prizor kada su u letu s dugačkim, tankim vratom ispruženim sprijeda i dugim nogama ispruženim iza sebe. Jata tijekom leta leže u obliku dugih, pratećih linija ili nepravilnih oblika.

plavi pit bull pas

Flaminge se često mogu vidjeti kako stoje na jednoj nozi. Smatra se da ovaj stav drži skrivenu nogu toplom među njihovim perima. U vrlo vrućim danima plamenci mogu stajati na obje noge.

Veliki plamenci nisu teritorijalne ptice, ali će braniti svoja gnijezda tijekom sezone razmnožavanja. Veliki plamenci imaju malo prirodnih grabežljivaca, međutim, njihova jaja i piliće plijene druge ptice, uključujući rodu Marabou.

Veća reprodukcija flaminga

Veliki plamenci svoja gnijezda grade u parovima. Gnijezda su izrađena od očvrslog blata s plitkom udubinom na vrhu, iako se koristi mala gomila kamenja i krhotina, obložena travom, grančicama i perjem, ako blata nema. Jedan od dvojice stoji iznad mjesta gnijezda i zakrivljenom novčanicom uvlači blato među svoje mrežaste noge. Blato se zatim pritisne novčanicom i nogama na svoje mjesto. Gnijezdo svakog parova nalazi se na otprilike 1,5 metra (4,9 stope) od susjednih gnijezda, tako da je piletina sigurna od ostalih uzgojnih parova.

Flamingosi se razmnožavaju tijekom travnja i svibnja, dok su se okupljali u skupine na prostranim, toplim, vodenim blatnjavama. Flamingosi su monogamni, što znači da parovi ostaju zajedno cijeli život. Na početku sezone gniježđenja, flamingosi izvode spektakularne grupne prikaze udvaranja sinkroniziranog plesa, prediranja, istezanja vrata i trubljenja.

Kao i sve vrste flaminga, i ženka Velikog flaminga polaže jedno kredasto bijelo jaje na gomilu mulja u plitkoj vodi. Par parenja naizmjence inkubira pojedinačno jaje. Jaje se izlegne nakon 27 - 31 dana, a roditelji pomažu piliću iz jajeta povlačeći dijelove ljuske.

Veći pilići flamingosi

Pilići flamingosi su sive i bijele boje kad se rode i ružičastu boju ne razvijaju oko 2 godine. Piletinu barem prva 3 - 4 tjedna hrane u potpunosti roditelji koji izlučuju kremasto ružičastu tekućinu koja se naziva ‘usjevno mlijeko’ koja dolazi iz gornjeg probavnog trakta roditelja. Svaki roditelj može na taj način hraniti pilić, a drugi flamingi mogu djelovati kao hranitelji.

Pilići izlijeću nakon 10 tjedana, ali ostaju u pukotinama sljedećih mjesec dana. Pilić se rađa s ravnom novčanicom koja se počinje savijati otprilike mjesec dana i može pravilno filtrirati hranu nakon dva i pol mjeseca. Nevjerojatno je da je odrasli flamingo svojim ‘pozivom’ uspio locirati svoju piletinu od stotina ili tisuća drugih pilića.

Flamingosi se u potpunosti uzgajaju s 2 godine, a mogu se pariti s 3 godine. Većina flaminga neće se prvi put razmnožavati sve dok ne napune 5 do 10 godina. Flamingosi se možda neće razmnožavati kad su močvare suhe i hrane rijetko. Neke godine njihovi bazeni za hranjenje vrve životom i ima dovoljno hrane kojom će hraniti svoje piliće. Međutim, druge godine bazeni su gotovo prazni. Kao rezultat, plamenci se mogu razmnožavati samo kada su za to prikladni uvjeti.

Veliki Flamingo može u zatočeništvu doživjeti starost stariju od 60 godina. Prosječni životni vijek u divljini je oko 30 - 40 godina.


Veliki status očuvanja flaminga

IUCN je Velikog flaminga klasificirao kao 'Najmanju zabrinutost'. Iako su flamingosi brojni i vjeruje se da se u nekim područjima povećavaju, Veliki flamingo osjetljiv je na promjene ili poremećaje na svom relativno ograničenom broju uzgajališta. Uspjeh u uzgoju često se smanjuje kao rezultat ljudskih poremećaja ili smanjenja razine vode, što može povećati salinitet mjesta za hranjenje i tako utjecati na izvore hrane.

Klimatske promjene i njihovi potencijalni učinci na razinu mora i kiše mogu u budućnosti imati ozbiljan utjecaj na uzgajališta. Veliki flamingo prilično se dobro uzgaja u zatočeništvu, a populacije za uzgoj trenutno se održavaju na raznim mjestima.