Veliki majmuni s pjegavim nosom

OGLAS Izvor slike

Rod: Cercopithecus - majmun Dryas



The Dryas majmun (Cercopithecus dryas), poznata i kao Salonga Monkey ili Ntolu, malo je poznata vrsta genona koja se nalazi samo u slivu Konga, ograničena na lijevu obalu rijeke Kongo.

Majmun Dryas sada je utvrđeno da su životinje prethodno klasificirane kao Cercopithecus salongo (zajedničko ime Zaire Diana Monkey) zapravo majmuni Dryas.



Neki stariji izvori majmuna Dryas tretiraju kao podvrstu majmuna Diana i klasificiraju ga kao Cercopithecus diana dryas, međutim zemljopisno je izoliran od bilo koje poznate populacije Diana Monkey.

Majmun Dryas prilično je tipičan šumski genon. Veličina tijela varira od 40 - 55 centimetara, a duljina repa 50 - 75 centimetara. Odrasli majmuni Dryas teže između 4 i 7 kilograma, s izrazitim spolnim dimorfizmom. Oznake su mu slične oznakama Diana Monkey, osim što su donji dio leđa i prednji udovi zelenkasto sive boje. Veličine grupa kreću se do 30 jedinki, sa samo jednim odraslim muškarcem.

Majmuni Dryas kreću se kroz šumu četveronoške (način kretanja u kojem se životinja kreće duž vodoravnih grana s pravilnim uzorkom hoda koji uključuje sva četiri udova).

Vjeruje se da je omiljeno stanište majmuna Dryas sekundarna šuma ili gornja priča iskonske šume. Majmuni Dryas uglavnom se hrane biljnim materijalom, prvenstveno voćem, cvijećem i mladim lišćem, iako će uzeti i neke beskralješnjake. Period trudnoće je 5 mjeseci, s normalnim rođenjem jednog djeteta. Spolna zrelost postiže se nakon 3 godine. U zatočeništvu je zabilježen životni vijek do 19 godina.

Izrazi lica majmuna Dryas

Buljenje: Ovaj prikaz majmuna dryasa koristi se kao zaslon prijetnje. Oči su uprte u podražaj, a obrve se podižu i tjeme se uvlači, koža lica također se proteže pomicanjem ušiju unatrag. Ispod očnih kapaka boja je drugačija što oštro kontrastira okolnoj boji lica.

hokaido (pas)

Buljenje otvorenih usta: Ovo je buljenje praćeno otvorenim ustima, ali zubi su prekriveni. Ovo je izraz prijetnje i često se događa s mašući glavom.

Mahanje glavom: Ovo se koristi kao prikaz prijetnje majmunu Dryasu i glavnim bobovima gore-dolje. To se često događa s buljenjem otvorenih usta.

Predstavljanje: Žensko ponašanje ponaša se kako bi se iz mužjaka izazvalo kopuliranje. Ovaj obrazac govori mužjaku da je spremna za parenje.

Rod: Cercopithecus - Diana Monkey



The Diana Monkey (Cercopithecus diana) često se smatra jednim od najljepših majmuna Starog svijeta. Majmun Diana nalazi se u zapadnoj Africi, od Sijera Leonea do Gane. Majmun Diana naseljava prašume, ali ne uspijeva u sekundarnim šumama.

Majmun Diana aktivan je danju. Rijetko se spušta na zemlju, ali se hrani na svim razinama krošnji, noću se povlačeći na gornju razinu drveća, iako ne gnijezdi.

Dijamanin majmun ima duljinu od 40 do 55 centimetara, isključujući njegov rep, promjera 3 - 4 centimetra i duljine 50 - 75 centimetara. Diana Monkeys su uglavnom crne ili tamno sive boje, imaju bijelo grlo, vrpcu u obliku polumjeseca, ruff i bradu. Traka za obrve daje vrsti zajedničko ime, budući da je držala da podsjeća na luk božice Diane. Pazuhi Diana Monkeys također su bijeli i imaju bijelu prugu niz bedra, dok su stražnja strana bedara i donji dio leđa boje kestena. Osim trake za obrve, jelenja i medvjeda te nekih resica na udovima, krzno im je kratkog i glatkog izgleda. Odrasli teže između 4 i 7 kilograma.

Majmuni Diana obično žive u malim skupinama. Veličina skupine može doseći 30. Obično postoji samo jedan odrasli muškarac, dvije ili tri odrasle ženke i do osam mladih. Mužjak Diana majmun neće tolerirati drugog odraslog muškarca i upozorava ih glavom. Kad se ne odmara tijekom vrućih podnevnih sati, grupa se mirno kreće. Teritorij skupina može obuhvaćati 0,19 do 0,38 četvornih milja. Hranjenje i njega vrši se u sigurnosti od srednje do visoke krošnje šuma.

Majmuni Diana obilježeni su bojom koja omogućuje širok raspon vizualnih društvenih signala, a imaju i širok raspon poziva za uzbunu, s različitim zvukovima za različite grabežljivce. Diana majmuni ispuštaju različita gunđanja i tiho kreštanje, ali plač Diane opisan je kao jowling. Također komuniciraju izrazima lica i pokretima glave.

kako izgleda shih tzu pudlica

Majmuni Diane uglavnom se hrane voćem i insektima, no uzet će i cvijeće, mlado lišće i beskralješnjake. Majmuni Diana mogu u svoje vrećice obraza spakirati hranu otprilike otprilike trbuhu. To omogućava ovim majmunima da se natovare hranom na mjestima opasnosti ili konkurencije, a zatim prijeđu na sigurnije mjesto za jelo. Ako su vrećice obraza pune, stražnji dio ruke koristi se za potiskivanje hrane na stražnji dio vrećice. Hrana se vrlo pažljivo obrađuje (ljušti, itd.) Rukom i ustima kako bi se povećala kvaliteta i probavljivost u progutanim predmetima.

U dobrim uvjetima odrasle se ženke razmnožavaju godišnje. Gestacija traje oko 5 mjeseci, a mlada njegovateljica od majke daljnjih 6 mjeseci. Rođeno je samo jedno dojenče. Iako su mladi rođeni u prilično dobro razvijenom stanju, otvorenih očiju i sposobni uhvatiti majku. Majke Diane Monkey izgledaju zabrinuto i posesivno, rijetko puštajući mladu dojenčad da ih napuste. Kako dojenčad raste, ona postaju vrlo zaigrana. Maloljetnici spolnu zrelost postižu u dobi od oko 3 godine. Kćeri ostaju u društvenim skupinama svojih majki, dok muškarci napuštaju svoje natalne skupine malo prije postizanja spolne zrelosti. Majmuni Diana mogu živjeti i do 20 godina u divljini. Životni vijek u zatočeništvu je 22 godine.

Majmun Diana smatra se ugroženim od strane IUCN-a, kao i američke službe za ribu i divlje životinje. Glavne opasnosti za njih su uništavanje staništa (sada su gotovo ograničena na obalna područja) i lov na meso grma. Šumska plemena love ih za hranu, a profesionalni lovci prodaju ih na lokalnim tržnicama, prijeteći njihovom daljnjem postojanju. Krčenje šuma za uzgoj bio je najveći faktor smanjenja broja. Diana majmune plijene okrunjeni jastrebovi orlovi, leopardi, čimpanze i ljudi.

Rod: Cercopithecus - majmun Roloway

The Majmun Roloway (Cercopithecus roloway) jedan je od tri najugroženija majmuna u Gani na zapadnoj obali Afrike. Majmuni Roloway su drvenasta vrsta koja se nalazi prvenstveno u neometanim, zrelim šumama. Nažalost, čini se da se nisu vrlo prilagodljivi promjenama u njihovom staništu što ih čini posebno ranjivima na ljudske aktivnosti.

Majmuni Roloway nalaze se u Gani i istočnoj Obali Bjelokosti, također u Gvineji, Obali Bjelokosti, Liberiji i Sierra Leoneu. Majmuni Roloway uglavnom nastanjuju šume i nalaze se pod krošnjama prašume.

Prosječna veličina odraslog mužjaka majmuna Roloway iznosi oko 5 kilograma, a za ženke 4 kilograma. Boja dlake na licu im je crna, međutim imaju bijelu bradu. Narančaste boje mogu se naći na unutarnjoj strani stražnjih nogu.

Majmuni Roloway žive u skupinama od 15 do 30 jedinki i poput ostalih primata komuniciraju i kreću se s drugim primatima u šumi. Muški majmuni Roloway u određenom trenutku svog života trajno napuštaju svoju obiteljsku skupinu. Ženke majmuna Roloway su filopatrične. To znači da ostaju uz grupu u kojoj su rođeni.

Kao i svi majmuni, i majmuni Roloway glasno komuniciraju. Njihovi pozivi koriste se za upozoravanje grupe na grabežljivca ili drugu majmunsku četu. To je signal upozorenja na opasnost. Mužjaci se također mogu javiti da okupe čete ako su se previše udaljili. Majmuni Roloway također vizualno komuniciraju. Oni bulje kad prijete drugom majmunu ili neprijatelju. Kad to učine, oni također podižu obrve što im tjeme tjera unatrag, pokazujući svijetlo bijelo krzno na liniji obrva. Ponekad bulje i otvorenih usta, ali ne pokazujući zube. Ovo je također prijeteći stav. Drugi put također zamahnu glavom dok zure.

crna usta curk kora

Majmuni Roloway su insektivorovi, što znači da jedu uglavnom voće i insekte. Također jedu lišće i sjeme.

Majmuni Roloway rađaju jedno potomstvo odjednom nakon razdoblja trudnoće od 5 - 6 mjeseci. Životni vijek majmuna Roloway je 20 - 30 godina u zatočeništvu, nije sigurno koliko dugo žive u divljini, ali bilo bi prilično kraće.

IUCN majmuna Roloway smatra ugroženim. Majmune na Rolowayu plijene okrunjeni jastrebovi orlovi, leopardi, čimpanze i ljudi. Nedavni pad majmuna Roloway najvjerojatnije je povezan s padom šumskih staništa i krčenjem šuma. U posljednjih 100 godina Gana je izgubila 80% svojih šumskih površina. Majmuni su također ugroženi opsežnim lovom na meso grma. Na tržnicama Gane godišnje se proda preko 800 tona grmljevog mesa.

Rod: Cercopithecus - veći majmun s pjegavim nosom

Veći majmuni s pjegavim nosom (Cercopithecus nictitans) najmanji su majmuni iz skupine primata Starog svijeta. Barem 3 različite vrste genona imaju mrlje na nosu, veći pjegavi nos, manji pjegavi nos i crvenorepi genon.



Majmuni s većim pjegavim nosem nalaze se u Liberiji, Obala Bjelokosti, Nigerija, očito do rijeke Itimbiri u Sjeverozapadnom Dem. Rep. Kongo, Srednjoafrička Republika, Rio Muni i Bioko (Ekvatorijalna Gvineja). Čini se da veći majmuni s pjegavim nosom više vole kišne šume uz rijeke.

Duljina glave i tijela velikih pjegavih majmuna je 320 - 450 miilimetara, a duljina repa 360 - 525 milimetara. Mužjaci teže oko 1250 grama, a ženke oko 760 grama. Krzno im je zelenkasto sive ili crne do zelenkasto žute ili pufaste boje. Njihovi donji dijelovi su bijeli ili sivobijeli.

Majmuni s većim mrljastim nosem imaju ogoljena lica, osim nekoliko crnih dlaka na gornjoj usnici koja je ponekad žuta. Njihovi obrazi imaju žuto krzno na vrhu s crnom bojom, a postoji crna linija koja se proteže od oka na pola udaljenosti do uha. Oči su im crne i okružene su žutom ili narančastom kožom.

Krzno na vrhu glave je crno i imaju bijelu grivu koja se proteže preko vrata i prsa od baze jednog uha do drugog. Vanjski udovi su blijedožute boje crvene boje, a šake i stopala su slične boje. Rep je sivosmeđi ili crni odozgo, a dolje žućkast s crnkastim vrhom. Varijacije među pojedincima su od ukupne masline do prave zelene boje. Glavna prehrana majmuna s pjegavim nosom sastoji se od voća i insekata.

Majmuni s većim točkicama očito nisu teritorijalni, a odrasli muškarci danju djeluju kao vođe, a noću kao stražari. Odrasle ženke broje odrasle muškarce. Žive u malim trupama od 10 do 40 jedinki kojima dominira jedan muškarac.

Žene su teritorijalnije od muškaraca i jedine su stalne članice skupine. Majmuni s većim točkicama nisu toliko društveni kao neki od drugih primata, a bilo kakvo dotjerivanje ili druženje obično se vidi između majke i njenog dojenčeta. Mužjaci i ženke rijetko komuniciraju ako nije sezona razmnožavanja.

Razdoblje trudnoće ženke velikog majmuna s pjegavim nosom je između 158 - 166 dana. Dojenčad su rođena oko 230 grama. Spolna zrelost postiže se u dobi od 4,5 u žena, a oko 1 - 2 godine kasnije u muškaraca. Poznato je da se prvi porođaji događaju već treće godine i čak sedme godine.

Rađanja se događaju svake 1 do 3 godine, a novorođenčad doji od majki oko 6 mjeseci, no čvrstu tvar mogu početi jesti u dobi od 2 mjeseca. U tim skupinama majmuna postoji dominantan mužjak, međutim, to ne znači da je on rodio neko od dojenčadi u skupini. Tijekom sezone razmnožavanja, osamljeni muškarci ili muškarci iz drugih skupina infiltrirat će se u skupinu i pariti se sa ženkama. Životni vijek majmuna s pjegavim nosom je 20 - 25 godina.

Majmuni s većim pjegavim nosom klasificirani su kao ugroženi zbog gubitka staništa. Velike pjegave majmune plijene velike mačke i jastrebovi.

različite boje njemačkih ovčara