Grevyjeva Zebra

Izvor slike

The Grevyjeva zebra (Equus grevyi) naziva se i ‘carska zebra’. Zebra Grevyjeva najveća je vrsta zebre i nalazi se u Keniji, Somaliji i Etiopiji u istočnoj Africi. U određenim regijama Kenije ravničarske zebre i Grevyjeve zebre koegzistiraju (žive zajedno). Zevy Grevy bila je prva zebra koja se pojavila kao vrsta.

Zevy Grevy smatra se ugroženom vrstom, uglavnom zbog lova na njezinu kožu koja postiže visoke cijene na svjetskom tržištu.

Grevy's Zebra karakteristike

Zevy Grevyja ima duge glave i vratove i čekinjastu grivu koja prolazi od vrha glave, prema dolje do vrha leđa. Zevy Grevy visoka je u usporedbi s ostalim vrstama zebre, a također se razlikuje od ostalih vrsta svojim primitivnim karakteristikama i drugačijim ponašanjem.



Grevyjeva zebra je najveća od svih divljih kopitara i vjerojatno je više povezana sa magarcima nego s ostalim vrstama koje su više povezane s konjem. Grevyjeva zebra mjeri od glave do repa 2,5 - 3 metra (8 - 10 stopa) s repom od 38 - 75 centimetara (15 - 30 inča) i visoka je 1,25 - 1,6 metara (4 stope 1 inč - 5 stopa 3 inča). rame. Te zebre teže 350 - 450 kilograma (770 - 990 kilograma). Mužjaci teže 380 - 450 kilograma, a ženke 350 - 400 kilograma.

Pruge na Grevyevoj zebri su uske i usko postavljene, šire su na vratu i protežu se do kopita. Grevyjeva zebra ima jednu crnu prugu koja se proteže dužinom leđa, međutim, trbuh i područje oko dna repa nemaju pruge i samo su bijele boje. Budući da su pruge bliže jedna drugoj i tanje su od većine ostalih zebri, lakše je pobjeći i sakriti se od grabežljivaca. Uši su im vrlo velike, zaobljene i stožaste. Glave su im velike, duge i uske, s izgledom posebno poput mazgi.

žuti laboratorij zlatni retriver mješanac štenaca

Grevyjeva zebra dijeta

Zevy Grevy su biljojedi i uglavnom konzumiraju trave, međutim, jesti će i voće, koru i lišće. Grevyjeva zebra jede u velikoj količini i provodi oko 60% svog vremena na ispaši. Kad je hrane malo, to će im se povećati na oko 80% vremena. Dobro prilagođeni probavni sustav Grevy's zebra omogućuje im da se prehrane prehranom slabije hranjive kakvoće od one koja je potrebna biljojedima. Također, Grevyjeve zebre zahtijevaju manje vode od ostalih zebri.

Grevyjevo stanište Zebra

Staništa Grevyevih zebra su travnate ravnice i savane gdje je trave najviše.

Grevyjeva Zebra socijalna struktura

Socijalna struktura Zevyjeve Grevije dobro je prilagođena suhim i sušnim šikarama i ravnicama koje prvenstveno naseljava, manje za bujnija staništa koja koriste ostale zebre. Zevy Grevyja komunicira na velike udaljenosti.

Zevy Grevy kreću se u malim skupinama odraslih osoba koje se udružuju samo nekoliko mjeseci. U tim je skupinama velika konkurencija oko prava parenja, a pastusi će imati natjecanja u guranju, uzgajanju i grizanju jedni drugih za pobjedu. Ženke Grevyjeve zebre također imaju hijerarhiju unutar ovih skupina, međutim, one se međusobno dotjeruju kako bi uspostavile međusobne odnose.

Zebra mužjaka Grevyja izrazito je teritorijalna i obilježava svoje teritorije urinom i gomilama balege zvane ‘Middens’. Zebra mužjaka Grevyja obično živi usamljeno na svojim teritorijima dok ženke ne prođu tijekom sezone parenja. Zebra mužjaka Grevyja razlikuje se od ostalih zebri u ponašanju pri parenju jer druge vrste zebra tvore hareme koji na teritoriji mužjaka ostaju tijekom cijele godine. Muškarci koji nisu teritorijalni putuju zajedno u skupinama od 7 ili 8 osoba.

Grevyjeva Zebra osjetila

Grevyjeva zebra ima vrlo dobar vid tijekom dana i noći. Imaju binokularni vid sprijeda i vjerojatno mogu vidjeti u boji. Grevyjeva zebra također ima izvrstan sluh koji može otkriti zvukove u dalekoj daljini. Također imaju vrlo oštar osjećaj okusa i mogu otkriti male promjene u kvaliteti hrane.

mladunci pitbula plavog nosa

Grevyjeva reprodukcija zebre

Grevyjeva zebra obično se pare u kolovozu, rujnu i listopadu i daju ždrijebe tijekom kišnih sezona. Grevyjeva zebra pari se tijekom cijele godine. Gestacija ženske zebre traje 350 - 400 dana, s tim da se rodi jedno ždrijebe. Novorođena zebra pratit će sve što se kreće, pa su stoga nove majke vrlo agresivne prema drugim kobilama nekoliko sati nakon što su rodile. To sprječava ždrijebe da stekne drugu ženku za majku.

Da bi se prilagodili sušnom načinu života, Grevyjeva zebra ždrijebe uzimaju duže intervale između napadaja sisa i ne piju vodu dok ne napune 3 mjeseca. Oni također dosežu i neovisnost o kobili prije nego druge kopitare. Ždrijebci teško doje pola godine i mogu putovati s majkama 3 godine.

Zevyjevo ždrijebe Grevyja može hodati sat vremena nakon rođenja i može pasti u roku od nekoliko tjedana. Skupine ženki sa svojim mladim potomcima uglavnom čine stada do 200 životinja. U zatočeništvu, životni vijek Zevyja Grevyja može trajati i 40 godina. U divljini obično žive oko 20 godina ili kraće.

Grevyjev status zaštite Zebre

Grevyjeva zebra navedena je kao ugrožena na Crvenom popisu ugroženih životinja Svjetske unije za zaštitu (IUCN), dijelom i zbog lova na njezinu kožu, koja na svjetskom tržištu postiže visoku cijenu. Zevy Grevy također trpi uništavanje staništa, ljudske smetnje u vodenim rupama i natjecanje s domaćim životinjama na ispaši. Procjenjuje se da u divljini još živi 1500 - 2000 Grevyevih zebri. Zevy Grevy je, međutim, česta u zatočeništvu.

Karta raspona Grevy's Zebra