Siva jarebica

OGLAS Izvor slike

The Siva jarebica (Perdix perdix) se uzgaja na poljoprivrednim zemljištima u većini Europe u zapadnoj Aziji, a široko je uveden u Sjevernu Ameriku i prilično su česti u nekim područjima južne Kanade i sjevera Sjedinjenih Država. Siva jarebica gnijezdi se od svibnja do srpnja. Kokoši mogu u mljeveno gnijezdo položiti i do dvadeset jaja. Gnijezdo je obično na rubu žitnog polja, najčešće ozime pšenice.



Siva jarebica nije kopnena kopnena vrsta koja stvara jata izvan sezone razmnožavanja.

pitbull pas smeđe i bijele boje

Siva jarebica je ptica okrugla, dugačka 28 - 32 centimetra, smeđih leđa, sa sivim donjim dijelovima, narančastim licem i kestenjastim trbušnim dijelom. Mala je razlika između muške i ženske sive jarebice, iako ženka ima manji trbušni dio. Mlade sive jarebice u osnovi su žuto-smeđe i nemaju prepoznatljive oznake lica i poddjela. Pjesma sive jarebice grub je kieerr-ik.



Kad je uznemirena, poput većine divljači, Siva jarebica leti na kratkoj udaljenosti na zaobljenim krilima, često nazivajući 'rik rik rik' dok raste.

Siva jarebica se uglavnom hrani sjemenkama i žitom, oslanjajući se zimi na otpadno žito (kukuruz, suncokret, pšenica). Siva jarebica se također hrani insektima tijekom ljetnih mjeseci te zelenim lišćem, izbojcima i pupoljcima. Mladi posebno uzimaju insekte kao bitnu opskrbu proteinima. Tijekom prvih 10 dana života mladi mogu probaviti samo insekte. Roditelji vode svoje piliće do rubova žitnih polja, gdje mogu potražiti insekte.

Broj sivih jarebica uvelike opada u područjima intenzivnog uzgoja, poput Velike Britanije, zbog gubitka staništa za uzgoj i zaliha hrane.

njemački ovčar mix husky

Njihov je broj pao za 85% u posljednjih 25 godina. U Velikoj Britaniji se čine napori da zaustavi pad stvaranjem konzervatorskih rtova. 1995. Siva jarebica nominirana je za vrstu Akcijskog plana biološke raznolikosti.

Široko rasprostranjena i široko rasprostranjena u svom velikom rasponu, siva jarebica ocjenjuje se najmanjom zabrinutošću na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta.