Sivi vuk

Izvor slike

The Sivi vuk (Canis Lupus), poznat i pod nazivom 'Drveni vuk' najveći je iz obitelji divljih pasa. Sivih vukova nekada je bilo u izobilju i bili su distribuirani po Sjevernoj Americi, Euroaziji i Bliskom Istoku. Međutim, zbog ljudskih aktivnosti, poput uništavanja staništa i pretjeranog lova, Sivi vukovi danas zauzimaju samo djelić svog nekadašnjeg područja.



Sivi vuk je naveden kao ugrožena vrsta prema Zakonu o ugroženim vrstama iz 1973. godine, jer se u mnogim dijelovima svijeta i dalje lovi kao pretnja za stoku, ljude i sport.

Kao izuzetno prilagodljive životinje, Sivi vukovi uglavnom žive u planinama, umjerenim šumama i travnjacima.



Karakteristike sivog vuka

Sivi vukovi imaju sivu dlaku (otuda i njihovo ime) s prošaranim žutim i biber obojenim pokretima koji proviruju iz podnožja njihovog gustog krzna. Njihov kaput ima nekakav 'grizled' izgled.

pitbull od čistog plavog nosa

Odrasli sivi vukovi teže oko 75 - 125 kilograma. Muški sivi vukovi veći su od ženki, a u nekim slučajevima čak mogu narasti i do 175 kilograma. Sivi vukovi stoje između 27 i 32 inča uz rame. Vukovi mogu izgledati puno veći nego što već jesu, to je zbog njihove duge dlake. Zimi kada im je krzno potpuno uzgojeno, krzno im može biti dugačko 2,5 do 2,5 inča na leđima i bokovima. Dlake na grivi mogu biti duge i 4 - 5 inča, a kad se uspravno postanu, čine se višima.

Duljina Sivog vuka varira između 50 i 70 centimetara od vrha nosa do vrha repa. Trećina ove duljine je duljina njegova repa.

U usporedbi s velikim psom, vuk ima uža prsa i duže noge. Budući da su im prsa uska, otisci stopala lijevo i desno su bliže nego pseći.

štenci mješavine čivave i pudlice

Sivi vukovi imaju vrlo snažne čeljusti. Vukovi ukupno imaju 42 zuba. Sastoje se od: 12 sjekutića, 4 očnjaka, 16 pretkutnjaka i 10 karnasijala i kutnjaka. Pasji zubi vukova mogu biti dugački i 1 centimetar. Vukovi su izuzetno oštri, snažni i blago zakrivljeni. To im omogućuje da uhvate plijen u zube i žvaču do meke srži u kostima. Također pomaže vuku da pojede gotovo sav svoj plijen, ostavljajući vrlo malo otpada.

Vučje šape mogu se lako kretati kroz razne terene, posebno snijeg. Između svakog nožnog prsta postoji lagana traka koja vukovima omogućuje lakše kretanje preko snijega od relativno otežanog plijena. Vukovi su digitalizirani, pa im relativna veličina stopala pomaže u boljoj raspodjeli težine na snježnim površinama. Prednje su šape veće od stražnjih šapa i sadrže petu znamenku, rosnu kandžu, (kandžu koja raste više na nozi, tako da, kada životinja stoji, ne dolazi u kontakt sa zemljom) koja je odsutna na stražnje šape. Nakostriješene dlake i tupe kandže pojačavaju prijanjanje na skliskim površinama, a posebne krvne žile sprečavaju smrzavanje jastučića šapa

Stanovništvo sivog vuka

Danas ima više od 300 vukova u Yellowstone parku i preko 500 u Idahu. Ponovno uvođenje vukova još uvijek je u raspravi i ponekad je žestoko vezano za već uvedene vukove i mogućnost ponovnog uvođenja vukova. Pregovorima između stočara i branitelja divljine, ponovna ugradnja vukova postigla je velik uspjeh i postignuti su brojni ciljevi oporavka. Međutim, ponovno uvođenje i dalje pruža oštru podjelu između industrije i ekologa.

Reprodukcija sivog vuka

Vukovi se pare od siječnja do ožujka. Razdoblje trudnoće ženki vukova je 63 dana. Prosječno leglo je 4 do 7 mladunaca. Pri rođenju vučići imaju obično tamnije krzno i ​​plave oči. Oči će im se promijeniti u žuto-zlatnu ili narančastu boju kad mladunci budu stari 8 - 16 tjedana. Iako je krajnje neobičan, odraslom vuku je moguće zadržati oči plave boje. Vukovi mogu živjeti između 8 - 13 godina. U divljini Sivi vukovi žive oko 6 do 8 godina, a ponekad i do 13 godina. U zoološkim vrtovima, Sivi vukovi mogu živjeti i do 17 godina.

Dijeta sivog vuka

Sivi vukovi su mesojedi. Njihova je prirodna prehrana isključivo meso i često love životinje veće nego što uključuju - jelene, lose, karibue, losove, bizone i mošusne volove, kao i male životinje poput dabra, zečeva i drugih malih glodavaca.

slike mješavine pitbulla i rottweilera

Ponašanje sivog vuka

Sivi vukovi žive u čoporima koji imaju složene društvene strukture koje uključuju odrasli odrasli par (alfa mužjak i ženka) i njihovo potomstvo. Hijerarhija dominantnih i podređenih životinja unutar čopora pomaže mu da funkcionira kao jedinica. Vukovi komuniciraju označavanjem mirisa, vokalizacijom (uključujući zavijanje), izrazima lica i držanjem tijela. (Za više informacija vidi Vuk ponašanje ).

Raspon sivog vuka

Danas je područje sivog vuka smanjeno na sljedeća područja Sjedinjenih Država: Aljaska, Idaho, Michigan, Minnesota, Montana, Wisconsin i Wyoming. Sive vukove možete pronaći i na Aljasci, u Kanadi, kao i u Rusiji i nekoliko istočnoeuropskih zemalja. Meksički vukovi ponovno su predstavljeni u Novom Meksiku i Arizoni.

Stanište sivog vuka

Povijesno gledano, sivi vukovi imaju najveći raspon od svih kopnenih sisavaca, osim ljudi. Sivi vukovi živjeli su na svim staništima na sjevernoj polutki, osim u tropskim šumama. Sivi vukovi obično zauzimaju šume, tundru i travnate ravnice, kao i pustinje i planine.

Prijetnje sivom vuku

Ilegalno ubijanje sivih vukova postalo je glavna prijetnja njihovom opstanku. Sljedeći ozbiljan problem je invazija ljudi na teritorij vukova, što vukovima dovodi do gubitka staništa.

Status zaštite sivog vuka

Trenutno postoje mnogi programi i organizacije za zaštitu vuka koji pokušavaju zaštititi vukove širom svijeta.