Humboldtov pingvin

Izvor slike

The Humboldtov pingvin je južnoamerički pingvin, uzgaja se u primorskom Peruu i Čileu. Najbliži srodnici ovog pingvina su Afrički pingvin , Magellanov pingvin i Galapaški pingvin . Humboldtov pingvin nazvan je po Aleksandru von Humboldtu, prirodoslovcu i istraživaču koji je zapadnjačkim promatračima prvi opisao životinju.

Karakteristike humboldtovog pingvina



Humboldtovi pingvini su srednje veliki, crno-bijeli pingvini, visoki 65 - 70 centimetara. Humboldtovi pingvini imaju crnu glavu s bijelim obrubom koji se proteže iza oka, oko crnih pokrivača za uši i brade, kako bi se spojio na grlu.



Humboldtovi pingvini imaju crno-sive gornje dijelove i bjeličaste donje dijelove, s crnom trakom na prsima koja se proteže niz bokove do bedara. Na kljunovima imaju mesnato-ružičastu podlogu. Maloljetnici imaju tamne glave i nemaju pojaseve.

Dieta od pingvina Humboldt

Humboldtovi pingvini hrane se ribom, posebno inćunima, haringom i talinom.

Humboldtovo ponašanje pingvina

Humboldtovi pingvini društvene su životinje, žive u relativno velikim kolonijama, gdje je komunikacija važna. Kolonije su korisne jer pružaju kolektivnu obranu od grabežljivaca.

Za razliku od antarktičkih pingvina koji se skupljaju u velike skupine kako bi im bilo toplo, humboldtovi pingvini to nemaju potrebu raditi zbog tople, umjerene klime u kojoj žive. Umjesto toga, da bi se ugrijali ili ohladili, Humboldtovi pingvini traže sigurnost i udobnost svojih gnijezdenja. Humboldtovi pingvini su, kao i svi pingvini, monogamni.

Pareni pingvini mogu se prepoznati putem glasovnih i vizualnih mehanizama unutar kolonije. Roditelji i potomci također se mogu prepoznati lako pomoću vida i zvuka. Svaki pingvin ima jedinstveni glas koji omogućuje svom partneru i potomstvu da ga prepoznaju.

Humboldtovi pingvini imaju tijelo stvoreno za plivanje. Koristeći svoja snažna krila, oni 'lete' pod vodom, obično tik ispod površine, brzinom do 20 milja na sat (32 kilometra na sat). Humboldtovi pingvini upravljaju nogama i repom. Perje im je kruto i preklapaju se kako bi ih vodootporno i izoliralo. Gusta pera također štite pingvina pri vjetrovima brzine do 60 milja na sat (96 kilometara na sat). Humboldtovi pingvini, kao i svi pingvini, mogu lako vidjeti pod vodom i na kopnu. Također, ove ptice imaju supraorbitalnu žlijezdu koja im omogućuje da uz slatku piju i slanu vodu. Žlijezda uzima višak soli iz krvi pingvina i izlučuje je u koncentriranoj otopini koja kaplje niz kljun. U zoološkim vrtovima Humboldtovi pingvini obično žive u slatkoj vodi i kao rezultat toga žlijezda miruje. Život samo u slatkoj vodi ne utječe na zdravlje pingvina.

Reprodukcija humboldtovog pingvina

Humboldtovi pingvini mogu se uzgajati u bilo koje doba godine. Spolna zrelost postiže se između 2 i 7 godina. Gnijezda se izrađuju u špiljama, pukotinama ili rupama, a povremeno i na otvorenijim mjestima poput stjenovite obale.

Humboldtovi pingvini obično kopaju gnijezda nalik na jazbinu među gomilama gvana (nakupljenog izmeta morskih ptica) koji se stvara u špiljama i uz litice. Ženke polažu jedno ili dva jaja, a razdoblje inkubacije je približno 40 dana. Oba roditelja naizmjence inkubiraju jaja. Ponekad preživi samo jedna pilić, jer se valjenje odvija postepeno, a jedna može biti manja od druge. Kad je hrane malo, roditelji hrane samo veću, a manju gladu brzo.

Njega pilića započinje tako što roditelji izmjenjuju poslove sjedenja s pilićem i lova na hranu. Nakon otprilike dva mjeseca, pilić ostaje sam tijekom dana dok oba roditelja love hranu. Pilići se rađaju sa sivkasto smeđim, puhastim perjem, a zatim se muljaju u potpuno sivo perje kada se izlegu. Pilići Humboldt pingvini lete oko 70 - 90 dana.

Otprilike godinu dana nakon što se pilići izlegu, stapaju se u odraslo perje. Odrasli pingvini imaju bijelu prednju i smeđkasto-crnu pozadinu i glavu. Oni također imaju tamnu prugu preko prsa i bijeli trag koji kruži iznad svakog oka i naprijed oko vrata.

crveni pittolovi

Životni vijek Humboldtovih pingvina je oko 20 godina.

Humboldtovi pingvinski grabežljivci

Osim prirodnih grabežljivaca, poput galebova, supova, karakara, lisica, pinipeda i kitova, humboldtovi se pingvini također suočavaju s nizom opasnosti koje je stvorio čovjek. Komercijalni ribolov smanjuje uspjeh uzgoja i stope preživljavanja iscrpljivanjem resursa hrane. Prekomjerni ribolov perunskog inćuna (Engraulis ringens) doveo je do pada njegovog stanovništva 1970-ih. Ova je riba bila glavna komponenta prehrane pingvina Humboldt i zbog toga su populacije pingvina patile.

Stotine pingvina Humboldt također se svake godine uhvate i utope u mrežama lokalnih ribara. Slučajno uplitanje u škrge i namjerni lov odraslih na hranu i ribarske mamce glavni su uzroci smrtnosti odraslih u nekim područjima. Jaja se uzimaju i iz mnogih uzgajališta, što rezultira poremećajima i smanjenim uspjehom u uzgoju.

Očuvanje humboldtovog pingvina

Trenutni status Humboldtovog pingvina ranjiv je zbog smanjenja broja stanovnika uzrokovanog dijelom prekomjernim ribolovom. U povijesti je bio žrtva pretjeranog iskorištavanja gvana. Trenutna populacija procjenjuje se na između 3.300 i 12.000.