Ibisbill Bird

Izvor slike

Ibisbill pripada redu Charadriiformes koji uključuje plovere, čigre, galebove i pješčare.



Ibisbill je močvarna morska ptica koja se razmnožava širom južne središnje Azije od Kazahstana do sjeverozapadne Kine i juga do sjeverozapadne Indije.

Ne postoje podvrste Ibisbillsa.



Upotrijebite podatke u nastavku da biste saznali više o karakteristikama Ibisbilla, staništu, prehrani, ponašanju i reprodukciji.

Karakteristike ibisbilla

Ovaj osebujni veslač srednje veličine snažno je građen, ali ujedno i elegantna ptica. Ibisbill je dugačak 38 - 41 centimetar (15 - 16 inča) i težak 270 - 320 grama (9,5 - 11 unci). Ženke teže nešto više od mužjaka.

slike pasa mješanaca terijera



Ove prepoznatljive ptice imaju sivo perje i bijeli trbuh. Njihove duge noge su grimizne u odraslih rasplodnih odraslih, zelene u odraslih koji se ne uzgajaju i blijedo sive u maloljetnih. Ibisbile imaju kraće noge od svojih obiteljskih rođaka Avocets i Stilts. Ibisbill ima tri prsta koja usmjeravaju prema naprijed, stražnji nožni prst odsutan. Vanjski i srednji nožni prsti su polovični.

laboratorijsko i pit mix štene

Ibisbill ima dugačak crvenkast vrat, crno lice i crnu traku na dojkama. Svježe rastopljene ptice imaju perje s bijelim vrhom na crnom licu, ali se troši kako se bliži sezona razmnožavanja. Muški i ženski Ibisbilli slični su izgledu, međutim, maloljetnicima nedostaje crno lice i crna traka na dojkama, a kljun je mutnije boje.

Crveni kljun Ibisbilla jedinstven je po tome što se zavija prema dolje kako bi ptici omogućio sondiranje u blatu i šljunku potoka za hranu. Kljun ima između 6 - 8 centimetara (2,5 - 3,4 inča), ženski kljunovi su nešto duži od mužjaka.

Stanište ibisbila



Ibisbill preferira kamena korita i obale rijeka šindre u visokim zonama Srednje Azije i dolinama Himalajske i Tibetanske visoravni, obično između 1.700 i 4.400 metara (5.600 i 14.400 stopa), iako postoje zapisi o uzgoju Ibisbilla i do 500 metara (1.600 stopala).

Ibisbill se obično nalazi u dolinama riječnih korita od 100 do 1.500 metara (330 do 4.900 stopa) s dijelovima mulja i pijeska pomiješanog s kamenjem, kamenčićima, kamenjem i malim gromadama i vrlo malo vegetacije. Ibisbill mora živjeti u blizini vode koja se sporo kreće, po mogućnosti na padinama kako bi se hranio.

Ibisbill dijeta

Ibisbill lovi hranu ispipavanjem svog dugog kljuna u blato, riječni šljunak ili ispod kamenja. Hrani se kopnenim i vodenim beskičmenjacima, uključujući ličinke Mayfly i Caddisfly koje se nalaze ispod stijena u potocima. Također će jesti ribu i insekte poput skakavaca.

mješanac američkog stafordskog terijera rotvajlera

Ponašanje ibisbulla



Ibisbille su glasne ptice i proizvode zvuk zvona 'klew klew'. Kao i većina obalnih ptica u letu, Ibisbill leti ispruženog dugačkog vrata i zaobljenih krila ispruženih prema van.

Ibisbile su obično osamljene ptice, osobito tijekom jeseni i zime, iako se neke mogu naći u malim skupinama od 5 - 8 ptica. Te ptice močvarice s dugim kljunom prilično su ljudske neustrašive. Oni su također dobri plivači i obično prelaze rijeke plivajući, a ne leteći.

Ibisbille su prilično neaktivne ptice tijekom zimovanja i postaju sve bučnije i aktivnije kad se bliži sezona uzgoja. Mladi Ibisbilla i njegovo teritorijalno ponašanje slični su ponašanju Oystercatchera.

Reprodukcija ibisbilla

Ibisbille se uzgajaju usamljeno, a poznato je i da su monogamne, udružujući se s jednim partnerom, ponekad tijekom trajanja sezone uzgoja. Tijekom sezone razmnožavanja poznato je da Ibisbill trči na kratke udaljenosti držeći glavu prema dolje, samo uspravno stojeći i gledajući svoju okolinu.

Gnijezda ibisbila su plitka udubljenja u tlu koja se nalaze na obalama rijeka ili na otocima i obložena su malim kamenčićima. Otprilike 2 - 4 ovalna jaja polože se u gnijezda oko kraja travnja. Oba roditelja dijele dužnosti inkubacije. Životni vijek ibisbila iznosi oko 15 godina.


Status zaštite ibisilla

Ibisbills je IUCN klasificirao kao 'Najmanju zabrinutost'. Ova izvanredna ptica ima vrlo velik domet na oko 1,9 milijuna četvornih kilometara i nema dokaza da njihova populacija opada.

štene zlatnog kokera