Kea Papiga

Izvor slike

The Kea Papiga (Nestor notabilis) poznata je i kao novozelandska planinska papiga. Papiga Kea porijeklom je iz planina Južnog otoka Novog Zelanda. Papiga Kea obično se nalazi u šumama ili šikarama između 300 metara nadmorske visine i 2000 metara visine.

Kea papige važan su dio novozelandske turističke industrije jer mnogi ljudi dolaze u nacionalne parkove posebno kako bi vidjeli Keasa, koji su vrlo zabavne i razigrane ptice.

Opis papige Kea

Kea papige u zrelosti mjere oko 48 centimetara (19 inča) duljine. Muški Keas teže je od ženskog Kea. Ženke se mogu razlikovati od mužjaka po kljunovima koji su često manje oštro zakrivljeni i kraći.



Perje Kea Parrots maslinasto je zelene boje, potiljak i tjeme žuto / zeleni, a trbuh i prsa zeleni sa smeđim nijansom. Donji dio leđa im je narančaste do crvene boje.

Prekrivači ispod krila također su narančaste do crvene boje, premda je remen primarnog letačkog perja plav. Letno perje Kee ima donje strane žute trake.

border collie mješanac pas

Rep papige Kea plavkasto je zelene boje i ima crni vrh. Keas imaju tamno siva stopala, međutim, maloljetnička stopala su više žuta. Kea papige imaju tamno smeđe mrlje oko očiju, a šarenice su im tamno smeđe.

Stanište Kea Parrot

Papiga Kea uglavnom je planinska ptica koja se nalazi s oko 600 - 2000 metara nadmorske visine. Tijekom zime Keas uglavnom provode većinu svog vremena na nižim nadmorskim visinama, gdje je hrane obilnije, međutim, u proljeće i jesen sele se u subalpski grm i travnjak kako bi se hranili sezonskim voćem i bobicama.

Kea papige radije provode većinu svog vremena na zemlji zabavljajući ljude svojim poskakivanjem. Međutim, kad su u letu, pojavljuju se veličanstveni letači. Papige Kea vole ulaziti u zgrade kako god mogu, čak i niz dimnjake. Dočekuju se u skijaškim domovima. Kad uđu u zgrade, ništa nije sveto, ako se nešto može prožvakati, morat će se pokušati.

Dijeta od papiga Kea

Prehrana papiga Kea prilično je raznolika, uključujući lisne pupoljke, korijenje, bobice, voće, sjemenke, cvjetove, nektar, strvinu i insekte. Posebno im je drag nektar lana, rata, snježne totare i koprosme. Dugi kljun Keas dragocjen je alat u potrazi za hranom, posebno u pukotinama između stijena i gromada, te za cijenjenje poklopaca sa smećem.

Ponašanje papige Kea

Papiga Kea vrlo je razigrana, znatiželjna i hrabra ptica. Kao što je već spomenuto, oni imaju tendenciju ulaska u zgrade, pa će čak napadati i automobil zbog svojih metlica brisača i guma vjetrobranskog stakla. Uživaju u valjanju po snijegu i kupanju u lokvama odmrznutog leda, a kad su u zraku, izvodit će akrobacije po jakom vjetru.

Kad ne pokušavaju privući pažnju oko ljudi, kea papige obično se nalaze u skupinama od oko 10 jedinki. Tijekom sezone razmnožavanja kada se odrasli pare, maloljetnici će formirati velika jata do 100 ptica. Keas su polunoćni i mogu biti vrlo aktivni noću, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Keas su prilično izdržljive ptice i kad se aklimatiziraju, mogu podnijeti niz temperatura. U divljini postoji sezonska migracija na toplije nadmorske visine, iako će neke ptice trajno živjeti iznad snježne granice u alpskim regijama.

Kea papige bučne su, živahne ptice koje se kreću skačući bočno kako bi krenule naprijed.

Reprodukcija papige Kea

Ženke Kea papige postižu spolnu zrelost kad imaju oko 3 godine, a mužjaci oko 4 - 5 godina. Mužjaci Keas mogu se pariti s najviše četiri ženke tijekom sezone razmnožavanja. Ženke kea obično polažu 3-4 jaja u gnijezda izgrađena u stjenovitim područjima. Gnijezda su obložena mahovinom i lišajevima. Jaja se inkubiraju 29 dana. Kokoš će napustiti gnijezdo da bi se hranila ili hranila dva puta dnevno oko 1 sat pri svitanju i opet po noći, dok se ptice usuđuju ne dalje od kilometra od gnijezda. Kad su mladi stari oko 1 mjesec, mužjak pomaže u njihovom hranjenju. Mladi ostaju u gnijezdu između 10 - 13 tjedana, a nakon toga lete.

Status očuvanja papige Kea

Kea papige IUCN klasificira kao 'ranjive' jer njihov broj opada. Njihovom padu ne pomažu poljoprivrednici koji ih strijeljaju vjerujući da keas ubija njihove ovce. Nikad to nije dovršeno na jedan ili drugi način, međutim, s obiljem Keasove normalne hrane teško je shvatiti zašto bi se trebali pretvoriti u mesojede. Četrdesetih godina prošlog stoljeća isplaćena je nagrada za mrtve Keasove, a zapisi pokazuju da je uništeno najmanje 6819 ptica.

mješavina labradora i škotskog ovčara