Ptica vjetrić

OGLAS Izvor slike

The Vjetrić (Falco tinnunculus) poznat je i kao europska vjetrica, euroazijska vjetrić ili vjetrovina starog svijeta. U Britaniji, gdje se ne pojavljuje nijedan drugi smeđi sokol, obično se naziva samo 'vjetrić'. Kestrel je jedna od najčešćih ptica grabljivica koja se nalazi u Britaniji. Populacija rasplodnih parova u Britaniji iznosi oko 38.600.

Vjetrovica Opis

Kestrels mjere 34 - 38 centimetara (13 - 15 inča) od glave do repa, s rasponom krila od 70 - 80 centimetara (27 - 31 inč). Prosječni odrasli muškarac težak je oko 155 grama, dok odrasla ženka teži oko 184 grama. Ženske vjetrovke nešto su veće od muških vjetrvaca. Kestrel je mala, kestenjasto smeđa ptica grabljivica. Njihova kukasta novčanica je plavkaste boje sa žutim cere. Noge su im žute.



mješavina cavalier king charles španijela i pudlice

Mužjak (ili tercel) vjetrić ima gornje dijelove kestenjaste smeđe crne pjegavosti i plavosivu glavu i rep. Njihov rep ima jednu crnu traku na vrhu. Ispod su dojke i trbuh tamnocrvene boje s crnim mrljama. Ženka puškica (ili sokol) tamnija je od mužjaka, a leđa, plašt i krila imaju crne zabrane. Rep im je duž cijele crne ograde. Kremasti donji dio jače je prošaran crnom bojom od mužjaka. Povremeno im glava i rep mogu biti sive. Juvenilne vjetrovke izgledom su slične ženskim vjetrinjama.

Kestrels su slične veličine kao jastreb vrabac, međutim, vjetrovke imaju oštrija krila. Nisu brzi ili moćni letači, a otkucaji krila im je prilično ‘flappy’.

Staništa vjetrenica

Kestrels se nalaze u širokom rasponu staništa, od močvara i vrišta do poljoprivrednog zemljišta i urbanih područja. Jedina mjesta koja ne favoriziraju su guste šume, prostrane močvare bez drveća i planine. Poznati su im prizor koji lebde pored autoceste ili druge glavne ceste. Često ih se može vidjeti smještene na visokoj grani stabla ili na telefonskoj pošti ili žici, kako bi pazili na plijen.

Kostrije se gnijezde u rupama na drveću ili na izbočenju na liticama ili zgradama i jednostavno oblože rupu ili izbočinu štapovima i slamom. Kostrije ne grade vlastita gnijezda, već koriste gnijezda koja su sagradile druge vrste.

Dijeta od vjetrova

Kostrije se uglavnom hrane malim sisavcima, poput voluharica, rovki, miševa i ptica velikih poput Čvorka. Međutim, vjetrovke su prilagodljive ptice i preći će na beskičmenjake poput buba, glista, skakavaca ili čak puževa. U vrtovima će uzimati ostatke mesa.

Osim što imaju izuzetno dobar vid, Kestrels može vidjeti i ultraljubičastu svjetlost. To je korisno za lociranje voluharica jer ostavljaju trag mokraće kamo god krenule, a mokraća svijetli u ultraljubičastom svjetlu.

Ponašanje kostrije



Kestrels se lako mogu prepoznati po njihovom lovačkom ponašanju, lebdeći nisko nad travnjacima u potrazi za plijenom. Kestreli imaju istančan vid što im omogućuje da iz daljine uoče mali plijen. Oni mogu lebdjeti na visini od oko 10 - 20 metara nad otvorenim zelenilom.

što je pas mješanac terijera

Kestrels lebdi duži vremenski period leteći u lagani vjetrovi i vršeći kontinuirana mala prilagođavanja krila i repa dok visi na rastućem zračnom strujanju.

Dok lebdi, glava Kestrelsa savršeno je mirna, što joj omogućuje uočavanje i najmanjih pokreta na tlu. Kad se nađe prikladan plijen, vjetrić se okomito spušta prema tlu, mašući hvatajući svoj plijen u čeljusti i brzim ugrizom ubijajući ga. Kestrels se često mogu naći u lovu uz ceste i autoceste. Kestrels također često koriste stupove ili telegrafske stupove kao povoljna mjesta za uočavanje plijena, štedeći napor lebdenja.

Kestrels su odvažni i dobro su se prilagodili ljudskom zadiranju, gniježđenju u zgradama i lovu uz glavne ceste.

U sjevernijim i zapadnijim područjima Britanije, vjetrovci često migriraju na jug na kraju sezone uzgoja, ali se sljedećeg proljeća vraćaju kako bi formirali svoje teritorije. Zimi posjećuju još brojne vjetrebe iz Nizozemske i Skandinavije.

Zov Kestrela glasno je kreštavo 'kee-kee-kee', što se ponekad može zamijeniti s Nuthatch pozivima.

pasmine američkih indijskih pasa

Razmnožavanje vjetrovica

Kestrels se gnijezde na izbočenju, u rupi na drvetu ili u neiskorištenom gnijezdu. Uzgoj započinje od travnja do svibnja. Ženka inkubira smjesu od 3 - 6 jaja, a pilići se izležu nakon 27 - 31 dana. Jaja mjere oko 39 milimetara sa 32 milimetra. Glatke su i ne sjajne te su obojene bijelo ili žućkasto-tamnocrvene boje s crveno-smeđim oznakama. Obje odrasle jedinke hrane mlade ptice, iako novoizležene žene obično hrane muškarcima u lovu i donose hranu u gnijezdo. Maloljetnici se povlače nakon 27 - 39 dana i razilaze se sa svojih natalnih područja u srpnju - kolovozu i mogu putovati do 150 kilometara.

Životni vijek divljeg puščavca je oko 10 godina.

Stanje očuvanosti vjetrenice

Kestrels se ne smatraju globalno ugroženima i najčešća su ptica grabljivica u Europi, iako su vjetrovci u Britaniji opale u posljednjih nekoliko godina.