Smijući se Kookaburra

Izvor slike

Kookaburra koja se smije (Dacelo novaeguineae) prepoznatljiva je velika, bučna ptica porijeklom iz šuma i šuma istočne Australije.

prodajem pse feiste



Kookaburra koja se smije najveći je svjetski ribolovac i jedna od najpoznatijih ptica u Australiji, poznata po svom smijehu.

Ranije poznat kao Smijući se jarak i divovski zamorac, danas njegovo ime potječe od starosjedilačkog imena 'guuguuberra'.

Smijuća kookaburra uvedena je u Tasmaniju, otok Flinders, otok Kenguru i jugozapadni kut zapadne Australije.

Upotrijebite podatke u nastavku da biste saznali više o karakteristikama, staništu, prehrani, ponašanju i reprodukciji Smijuće Kookaburre.

Smijeh Kookaburra Karakteristike



Ova se komična ptica lako prepoznaje i po izgledu i po zvuku. Smijuća Kookaburra mjeri oko 43 - 45 centimetara (17 - 18 inča) i teška je oko 0,5 kilograma, a ženke su nešto veće od mužjaka.

Mužjaci i ženke imaju slično perje koje je uglavnom smeđe i bijelo / krem. Mužjaci imaju malu mrlju plavozelenog perja u središtu grba koja je smanjena ili je nema u ženki.

Kookaburra koja se smije je gusto postavljena ptica koja ima veliku glavu i kratki, debeli vrat. Ima vrlo velik, težak kljun koji je na vrhu crn, a odozdo bež / žutosmeđ i dugačak je do 10 centimetara (4 inča).



Kookabure koje se smiju imaju istaknute smeđe oči s tamno smeđim prugama. Leđa i krila su im smeđa i imaju plava pjega na ramenima. Kookabure koje se smiju imaju dugačke repove zarđale crvene boje s tamno smeđim zabranima i bijelim vrhovima pera.

Smijeh Kookaburra Habitat

Kookabuure koje se smiju zauzimaju šume i šume ili tamo gdje ima prikladnog drveća, obično u labavim obiteljskim skupinama. Ima ih i u voćnjacima, parkovima, djelomično šumovitim poljoprivrednim zemljištima, pa čak i predgrađima i gradovima.

Smiješna Kookaburra dijeta

Smijuće Kookaburre su mesojedi i njihova prehrana uključuje male ptice, žabe, insekte, male sisavce i gušteri kao što su gekoni. Znano je čak da love otrove zmije puno veće od sebe.



Kao i svi kraljevići, i kookabure koje se smiju koriste tehniku ​​lova 'sjedi i čekaj'. Plijen hvataju strpljivo čekajući da plijen prođe, a zatim se spuštaju s visokih gredica, hvataju hranu i drobe je u svojim snažnim kljunovima.

Mali se plijen jede čitav, međutim, veći plijen ubija se udaranjem o zemlju ili drvo vjerojatno da bi se meso omekšalo. Kookaburra ne pije vodu jer dobiva dovoljno vode iz hrane koju jede.

Smijeh Kookaburra ponašanja

Smijući se Kookaburre provode veći dio svog dana smješteni u visokim granama gledajući na proplanke prašume i gledajući plijen. Oni su teritorijalne ptice i njihovi glasni pozivi u zoru i sumrak upozoravaju sve okolne ptice da su spremne braniti svoje teritorije. Počinju s ponovljenim pozivom 'kook-kook-kook-ka-ka-ka' koji raste i opada kako se članovi obitelji pridružuju, a zatim zabacuju glave natrag u glasan hor burnog smijeha.

Kookaburre koje se smiju prilično su pitome i društvene ptice koje će vam dati glasan refren smijeha prije nego što siđu sa svojih grgeča i prihvate ostatke mesa od svoje publike. Budući da su uobičajeni prizor u prigradskim i urbanim područjima, smijeh kookabura pojest će čak i iz ljudske ruke.

Smiješna reprodukcija Kookaburre

Uzgoj se događa oko listopada i studenog, no ako uzgoj ne uspije, kookabure koje se smiju nastavit će se parenje i u ljetnim mjesecima. Rituali parenja slični su onima kod ptice močvarice, pri čemu ženka zauzima prosjački položaj i poziva poput mlade ptice. Mužjaci joj nude njegov najnoviji ulov popraćen zvukom 'oo oo oo'. Uzgojni parovi mogu se pariti doživotno.

Gnijezda Kookaburra često su šupljine drveća ili su iskopana iz gnijezda drvoreznih termita. Ptice svojim snažnim glavama i kljunovima zabijaju udubljenja u tvrdu vanjsku stranu gnijezda, nastavljajući sve dok ne naprave rupu za ženku za odlaganje jaja i uzgoj pilića unutra.

Ženka kookaburre polaže oko 3 jaja u razmacima od dva dana. Jaja se inkubiraju oko 29 dana. Hatchlings se rađaju slijepi i praktički goli. Oči im se možda neće potpuno otvoriti sve dok ptica ne navrši gotovo 3 tjedna. Roditelji hrane piliće prehranom prvenstveno insektima, jer ostaju unutar jame punih mjesec dana. Kad napokon napuste gnijezdo, već su u stanju letjeti.

Kookaburra pilići imaju kukicu na gornjoj donjoj čeljusti koja nestaje u trenutku kada izlegnu. Ako su zalihe hrane oskudne, 3. jaje će biti manje od prva 2 jaja, čime će se dobiti manja 3. jaja. Njihove udice mogu se koristiti kao oružje tijekom rivalstva braće i sestara, a najvjerojatnije će manju piletinu napadati braća i sestre i ubijati je dok bude trajala borba za hranu. Kad je hrane u izobilju, roditelji mogu provoditi više vremena s pilićima i više ih hraniti što sprečava piliće da se tuku.

Maloljetnici Kookabuure obično ostaju u obiteljskim skupinama na svom matičnom teritoriju oko 4 godine nakon rođenja. Ostaju kako bi pomogli roditeljima u lovu i brizi za sljedeću generaciju pilića. Roditelji im daju dužnosti inkubacije i razmišljanja. Mlade kookaburse također opskrbljuju nove ptičice s više od polovice unosa hrane. Kookabure koje se smiju mogu se pariti s oko 12 mjeseci.

Životni vijek Smijuće Kookaburre je oko 15 - 20 godina.


Smiješni status očuvanja Kookaburre

Smijuća Kookaburra IUCN svrstava u kategoriju 'Najmanja zabrinutost'. Kao mali zvijeri, smiješne kookabure igraju integralnu ulogu u ekosustavu kontrolirajući populacije malih životinja.

yorkie pomiješan s chiwawom