Mali vilinski pingvin

Izvor slike

The Mali pingvin najmanja je vrsta pingvina i uzgaja se oko cijele obale Novog Zelanda i otoka Chatham, kao i južne Australije i Tasmanije. Ovi pingvini imaju nekoliko uobičajenih imena. U Australiji ih često nazivaju vilinskim pingvinima zbog njihove male veličine, na Novom Zelandu ih zovu Mali plavi pingvini ili samo Plavi pingvini zbog boje perjanice, novozelandski Maori zovu ih Korora.

Prepoznate su dvije podvrste: Mali, ili Vilinski pingvin i Pingvin s bijelim fliperom.

Karakteristike malog pingvina





Mali pingvini najmanji su od svih pingvina koji su visoki samo 16 do 17 centimetara (41 do 44 centimetra) i teški samo oko 1 kilogram. Male pingvine nazivaju i ‘malim plavcima’ zbog indigo-plave i škriljasto-sive boje perja.

Bijeli flipperi pingvini se razlikuju po tome što imaju bijelu prugu oko rubova svojih peraja.

mala verzija haskija

Dijeta s malim pingvinima

Većina njihove hrane uhvati se na plitkim zaronima do dubine manje od 30 stopa, ali ponekad će zaroniti na morsko dno u potrazi za vrstama plijena. Mali pingvini jedu male ribe poput inćuna, lignji, planktona, kril, male hobotnice i sardela.

S morskog dna mali pingvini mogu jesti ličinke rakova, morske konje i rakove. Kao i većina pingvina, hranu gutaju cijelu.

Ponašanje malog pingvina

Mali pingvini dane provode u moru loveći hranu u plitkim vodama blizu obale. Često ih se može vidjeti kako se okupljaju u skupinama, koje se nazivaju 'splavovi'.

U sumrak se mali pingvini vraćaju u svoje jazbine ili kolonije pukotina u stijenama, što može biti prilično bučno, posebno prije njihovog predodzorskog odlaska natrag u more kako bi se hranili. Budući da se hrane tako blizu obale, lako ih je vidjeti sa kopna.

Reprodukcija malog pingvina

Ženke malih pingvina stižu u lipnju u matične kolonije, a susreću ih hrapavi mužjaci koji izvode komplicirana udvaranja. Vrhunsko vrijeme polaganja jaja je obično od lipnja do kolovoza. Odlažu po dva jajašca koja se izlegnu približno pet tjedana, ovisno o dostupnosti zaliha hrane.

Mali pingvini mogu imati jedno, dva ili čak tri legla (kvačila) u sezoni. Gnijezda se obično nalaze u zaštićenim pukotinama stijena, ali tamo gdje ih nema, umjesto njih kopaju duge jazbine. Većina Malih pingvina pare se doživotno s mužjacima i ženkama koji inkubiraju jajašca i brinu se o mladima.

Kroz prva tri tjedna pilići se stalno pohađaju. Tijekom sljedećih pet tjedana odrasli ih posjećuju samo kako bi ih nahranili povratnom hranom. Nakon tog razdoblja, mladi se potomci tjeraju iz gnijezda. Mali pingvin pilići prirodno znaju plivati ​​i sposobni su loviti ribu i sami se snalaziti.

Mali pingvinski predatori

Mali pingvini suočavaju se s predatorima na moru kao što su morski psi, tuljani (lav, leopard i krzno), kitovi ubojice i grabežljivci na kopnu kao što su morski orlovi i veliki galebovi. Umjetne opasnosti uključuju izlijevanje nafte, plastiku, ubijanja na cestama, ribolov škrge i gubitak staništa.

Očuvanje malog pingvina

Iako nisu u cjelini ugrožene, kolonije malih pingvina u područjima sa značajnim ljudskim djelovanjem pod prijetnjom su zagađenja i divljih životinja. U Australiji su nekada bili česti uz južnu obalu, ali uvođenje domaćih mačaka dramatično je smanjilo njihovo održivo stanište. Sada su prvenstveno ograničeni na otoke bez mačaka uz obalu.