Maned Wolf

Izvor slike

The Maned Wolf (Chrysocyon brachyurus) najveći je kanid u Južnoj Americi.

Grivasti vuk nalikuje velikom psu crvenkastog krzna.

Rasprostranjenost vukova s ​​grivom obuhvaća južni Brazil, Paragvaj, Peru i Boliviju istočno od Anda.



uzgajivačnica pasa plavi beagle

Grivasti Vuk je ugrožena vrsta i njegov je dom nekada obuhvaćao Urugvaj i sjevernu Argentinu, iako ga IUCN navodi kao 'niži rizik'. Grivasti vuk jedina je vrsta iz roda Chrysocyon.

Karakteristike grivanog vuka



Grivasti vuk pojavljuje se kao križ među različitim vrstama: glava i boja vuka, velike uši afričkog lovačkog psa i tijelo hijene. Neki misle da vuk izgleda kao mješavina vuka i lisice. Maned Wolf je često opisivan kao 'Crvena lisica na štulama'.

Odrasli Maned Wolf stoji uz rame gotovo 1 metar i težak je 20 do 25 kilograma. (50 do 55 kilograma).

Krzno Maned Wolfsa sa strane je crvenkastosmeđe, s dugim crnim nogama i prepoznatljivom crnom grivom. Dlaka je nadalje označena bjelkastim čupercima na vrhu repa i bijelim 'bibom' ispod grla. Njihova griva može uspravno stajati i obično se koristi za povećanje profila vukova kada im se prijeti ili kada pokazuju agresiju.

Reprodukcija grivog vuka

Vukovi s grivom ne stvaraju čopore poput ostalih vukova. Vukovi s grivom žive u monogamnim parovima (imaju jednog partnera za život) i komuniciraju samo tijekom sezone razmnožavanja. U travnju započinje sezona razmnožavanja. U kolovozu i početkom rujna majke rađaju 2 - 5 vučića s grivom. U zatočeništvu mužjaci pomažu uzgajanju mladunaca regurgitacijom hrane. Vukovi s grivenom u zatočeništvu žive između 12 - 15 godina. O obiteljskim navikama divljih grivastih vukova poznato je malo podataka.

bul terijer crveni nos

Dijeta s grivastim vukom

Dok drugi veliki kanidi kooperativno love kako bi uhvatili kopitni plijen, grivasti vukovi specijalizirali su se za mali plijen. Noću Maned Wolves traže glodavce, zečeve i ptice. Voće je veliki dio njihove prehrane. Najzanimljivije od svega je da je velik dio prehrane, preko 50%, prema nekim istraživanjima, napravljen od voća i biljnih tvari, posebno vučjih jabuka, ploda Solanum lycocarpum poput rajčice. Vukovi s grivom u zatočeništvu tradicionalno su se hranili mesno teškom prehranom i razvili bubrežne kamence. Dijeta u zoološkom vrtu sada sadrži voće i povrće, kao i meso i pseće čau.

Ponašanje grivog vuka

Vukovi s grivom su noćni (najaktivniji noću), a danju se vole odmarati pod šumskim pokrivačem i loviti do izlaska sunca. Suprotno uvriježenom mišljenju, grivasti vukovi vrlo su sramežljivi i napadaju ljude samo kad se osjećaju ugroženima ili uplašenima. (Za više informacija vidi Vuk ponašanje ).

mješavina žutog laboratorija pit bull

Stanište grivanog vuka

Vukovi s grivom žive na južnoameričkim travnjacima i šikarama u Brazilu, sjevernoj Argentini, Paragvaju, istočnoj Boliviji i jugoistočnom Peruu.

Status zaštite grivanog vuka

Uništavanje staništa razvojem poljoprivrede prijeti grivastim vukovima. Učinci poljoprivrede, prekomjerne ispaše stoke, godišnjeg paljenja pašnjaka i erozije tla ostavljaju manje hrane i teritorija za grivaste vukove. Vukovi s grivom ne mogu se susresti i pariti s drugim grivima s vukovima kad su međusobno izolirani. Ponekad rančeri ubijaju vukove s grivom kad pokušaju jesti domaće piliće, prikladnu hranu. Procjenjuje se da postoji između 4500 - 2200 vukova s ​​grivom. Vuk s grivom jedna je od mnogih vrsta koje se održavaju u Nacionalnom centru za zaštitu i istraživanje zooloških vrtova, a koje sudjeluju u zajedničkim programima uzgoja pod pokroviteljstvom Američkog udruženja zooloških vrtova i akvarija (AZA).