Manx Shearwater Bird

OGLAS Izvor slike

The Manx Shearwater (Puffinus puffinus) nevjerojatna je ptica koja je član obitelji strižnih voda, obitelji ptica koja se sastoji od preko dvadeset različitih vrsta.

Oko Britanskog otočja, to je najčešće viđeno od usjeka,

australijski ovčar laboratorijsko štene

Prefiks Manx, što znači s otoka Man, nastao je zahvaljujući nekada velikoj koloniji Manx Shearwaters pronađenoj na teleću Man (malom otoku južno od otoka Man).



Vrsta je tamo opala uslijed slučajnog uvođenja štakora s brodoloma u kasnom osamnaestom stoljeću. Štakori su, međutim, nedavno uklonjeni s teleća čovjeka, što omogućava povećanje broja Shearwater.

Latinsko ime Manx Shearwaters 'Puffinus puffinus' prilično je obmanjujuće ime jer nisu u vezi s Puffinima koji su članovi obitelji Auk. Jedina sličnost je što su oboje morske ptice koje se gnijezde u jazbinama.

Manx Shearwater obalna je morska ptica i najčešće je možemo vidjeti kako se prošetala duž valova u znak lađe ili kako se uvečer vinula ispod litica prije nego što je sletjela u mrak kako bi odnijela hranu svojim osamljenim mladuncima. Manx Shearwaters mogu se uočiti oko većine britanske obale, ali posebno u zapadnom Walesu / Sjevernoj Irskoj i zapadnim otocima Škotske gdje imaju kolonije. Ako želite vidjeti kolonije, najbolja su mjesta za putovanje u Skokholm u Walesu ili Copeland na istočnoj obali Sjeverne Irske, nedaleko od Belfasta. Manx Shearwater pravi je gospodar mora. Često se može vidjeti kako klizi brzo i ciljano tik iznad morske vode, s vrhovima krila koji izgledaju kao da presijecaju ili ‘šišu’ surf.

Manx Shearwater Opis



Manx Shearwater mjeri oko 30 - 35 centimetara duljine i ima raspon krila od 71 - 83 centimetra. Perje manx shearwater oštro je podijeljeno na tamno, sjajno smeđe gornje dijelove i sivo-bijele donje dijelove. Kljun im je prilično dugačak i vitak, zakvačen i sive boje.

Manx Shearwaters imaju nosnice u obliku cijevi koje izlučuju sol unesenu morskom vodom. I muški i ženski izgledom su slični. Njihova su krila vrlo tanka i postavljena su gotovo pod pravim kutom u odnosu na tijelo u punom letu. Položaj krila omogućuje im vinuti se uz maksimalnu učinkovitost, što znači da su u stanju prijeći velike udaljenosti između hranilišta i ostati na moru dugi niz mjeseci. Škare mogu izgledati neugodno i glomazno kada hodaju kopnom.

Manx Shearwater staništa

Manxovi strižni gnijezdi gnijezde se u jazbinama i zato preferiraju padine litica s velikim dijelovima travnjaka.

pitbull mix s black lab

Manx shearwater dijeta

Manx Shearwater hrani se sitnom ribom, osobito haringom, papalinom i sardinama. Također jedu jegulje od pijeska, lignje, rakove, glavonošce i površinske iznutrice. Škare se hrane pojedinačno ili u malim jatima, a koriste se za hranjenje morskih sisavaca i jata grabežljivih riba koje potiskuju vrste plijena na površinu. Shearwaters povremeno čiste s ribarskih brodova.

Manx shearwater ponašanje

Manxov posmični vod vodena je vrsta, koja se u velikom broju može vidjeti s brodova ili rtova, posebno na prolazu u jesen. Na moru je tiho, no noću su uzgojne kolonije živahne uz razdragane urlike.

Svi Shearwatersi su dugo putnici. Manx Shearwaters zimi migriraju preko 10 000 kilometara u Južnu Ameriku. Ovo dugo putovanje znači da je ova ptica samo migracijom prešla najmanje 1.000.000 kilometara (ne računajući svakodnevna ribolovna putovanja). Jedna određena shearwater 'prstenovana' je 1957. godine i razmnožavala se na otoku Bardsey kod Walesa. Ornitolog Chris Mead izračunao je da je tijekom svog života preletio više od 8 milijuna kilometara (ova ptica bila je još živa 2008. godine). Ova je posmična voda sada premašila dobnu dob za bilo koju poznatu živuću europsku pticu koja je nadmašila 'pticu s Copeland Islanda' za najmanje godinu dana, čineći je starom najmanje 56 godina.

Reprodukcija manx shearwater

Manx Shearwaters se razmnožavaju u sjevernom Atlantiku, s glavnim kolonijama na otocima i obalnim liticama oko Britanije i Irske. Gnijezde se u jazbinama. Jara se obično nalazi u mekoj travnatoj zemlji na obalnim otocima oko britanske obale. Ženka strižne vode polaže jedno bijelo jaje koje se posjećuje samo noću kako bi se izbjegle grabežljivci poput velikih galebova, odrasli su veći dio dana na moru. Ova tehnika djeluje jer su strižne vode izuzetno dugovječne. U procesu uzgoja samca, matične ptice mogu putovati čak šest stotina milja od obale tražeći hranu. Oba roditelja ga hrane povratnom hranom. Škare su monogamne što znači da se spajaju cijeli život.

shitzu malteški mješanac štene

Uzgojne kolonije često su ogromne i posebno su aktivne kada se matične ptice vrate u svoja gnijezda preko noći. U to vrijeme odrasli izgovaraju svoje karakteristične, jezive gugutave pozive. Manx Shearwaters borave u uzgajalištima duž zapadne obale Britanskog otočja. Tijekom dubokih zimskih mjeseci mnoge od ovih ptica putuju preko Atlantskog oceana kako bi provele vrijeme na obali Južne Amerike, vraćajući se u britanske vode u veljači.

Manx Status zaštite rezervata

Škare manksa nisu ugrožena vrsta i IUCN ih ne navodi na popisu.