Meksički vuk

Izvor slike

The Meksički vuk (Canis lupus baileyi) najrjeđa je, genetski najočitija podvrsta Sivog vuka u Sjevernoj Americi.

mješavina labradora i njemačkog ovčara

Do novijeg doba, meksički je vuk širio pustinje Sonoran i Chihuahuan od središnjeg Meksika do zapadnog Teksasa, južnog Novog Meksika i središnje Arizone.

Do početka stoljeća, smanjenje prirodnog plijena poput jelena i losa uzrokovalo je da su mnogi meksički vukovi počeli napadati domaću stoku, što je dovelo do intenzivnih napora državnih agencija i pojedinaca da iskorijene meksičkog vuka. Meksički vukovi radije žive u planinskim šumama, travnjacima i grmovima.



Karakteristike meksičkog vuka

Meksički vuk također je jedna od najmanjih podvrsta sjevernoameričkih sivih vukova, dosežući ukupnu duljinu ne veću od 135 centimetara čija je maksimalna visina oko 80 centimetara. Težina meksičkog vuka kreće se od 27 - 45 kilograma. Meksički vukovi su najugroženiji. Meksički vuk, koji se obično naziva ‘El lobo’, siv je sa svijetlosmeđim krznom na leđima.

mješavina jack terijera i čivave

Meksički vukovi imaju duge noge i uglađeno tijelo što im omogućuje vrlo brzo trčanje. Modelirani sivi izgled meksičkog vuka izvrstan je kao kamuflaža u šumovitim područjima. Meksički vuk ima vrhunski njuh. Putujući u čoporima, meksički vuk osigurava svoju sigurnost i veće šanse za ulov plijena.

Reprodukcija meksičkog vuka

Svake se godine uzgaja samo alfa par u svakom čoporu. To se događa između siječnja (na niskim geografskim širinama) i travnja (na višim geografskim širinama). Leglo od 6 do 7 mladunaca rađa se nakon razdoblja trudnoće od oko 63 dana. Mladunci koji su rođeni slijepi, uzgajaju se u brlogu koji se sastoji od prirodne rupe ili jame. Svi članovi čopora brinu se o mladuncima koji se nakon lova hrane podvrgnutim mesom.

Mladunci se odbijaju otprilike petog tjedna i približavaju se odrasloj veličini do početka zime. Do jeseni, mladunci su sposobni putovati s odraslima i čopor lovi kao jedinica po cijelom teritoriju. Meksički vučići ostaju uz čopor dok ne dosegnu spolnu zrelost otprilike dvije godine, nakon čega mogu otići potražiti partnera i uspostaviti nove teritorije ili ostati u svom čoporu kao pomoćnici. Približni životni vijek meksičkog vuka je 16 godina u zatočeništvu, a manje u divljini.

mješavina crvenog nosa i bluenose pitbull

Dijeta meksičkog vuka

Meksički vukovi plijene jelena bijelog repa, mule i losove, međutim, poznato je da jedu i manje sisavce poput zečeva, prizemnih vjeverica i miševa.

Ponašanje meksičkog vuka

Vukovi su vrlo društvene životinje. Žive u čoporima, koji su složene društvene strukture koje uključuju rasplodni odrasli par (alfa mužjak i ženka) i njihovo potomstvo. Hijerarhija dominantnih i podređenih životinja unutar čopora pomaže mu da djeluje kao jedinica. (Za više informacija vidi Vuk ponašanje ).

Očuvanje meksičkog vuka

Ljudi i uništavanje staništa jedina su glavna prijetnja vukovima. U ožujku 1997. američki ministar unutarnjih poslova ovlastio je američku Službu za ribu i divlje životinje da započne s ponovnim uvođenjem meksičkih vukova u područje Blue Rangea u Arizoni. Opći cilj ovog programa bio je ponovno uspostaviti 100 meksičkih vukova u nacionalnim šumama Apača i Gila u Arizoni i Novom Meksiku do 2005. To nije uspjelo i meksički vuk ostaje kritično ugrožena vrsta sa samo 15 ili manje stanovnika danas divlje.