Vojna papiga ara

Izvor slike

The Vojna ara (Ara militaris), srednji je član obitelji ara. Nalazi se u prašumama Meksika i Južne Amerike.

Postoje tri podvrste Vojne ara, i to ‘Ara militaris militaris’, ‘Ara militaris. mexicana ’i‘ Ara militaris boliviana ’.

Karakteristike vojne ara

The Vojna ara je uglavnom zelene boje s glavom nešto blijeđe sjene. Nosi crvenu frontalnu mrlju, s bijelim golim dijelom lica pregrađenim uskim crnim crtama.



pasmine dugodlakih pastira

Letačko perje je plavo, a crveni rep obrubljen plavom bojom. Veliki snažni kljun je sivo-crne boje, a iris je žut.

Vojne macaws često se mogu čuti mnogo prije nego što ih se vidi. Oni su vrlo bučna ptica koja ispušta razne glasne zvukove pucanja i vrištanja, uključujući glasan 'kraa-aak'.



Vojna maca obično ima dužinu od 70 - 80 centimetara. Vojna podvrsta je najmanja, a podvrsta meksikana najveća.

Dijeta vojne makave

Dijeta Military Macaws sastoji se od sjemenki, voća, orašastih plodova, bobičastog voća i druge vegetacije koja se nalazi na krošnjama drveća u prašumama. Kljunovi su im dobro prilagođeni za jelo različitih sjemenki i orašastih plodova jer imaju mogućnost s relativno lakoćom otvoriti najtvrđe ljuske.

Vojni Maca će oko zore ostaviti svoja boravišta u jatima i uputiti se u svoja hranilišta. Posjetit će i hrpe gline poznate pod nazivom 'lizanje ara'. Ovi glineni lizači nalaze se uz obale rijeka ili ponekad unutar prašume Amazone. Macaws će se hrliti hraniti se tim naslagama gline, koje izgleda da detoksiciraju otrove koji se nalaze u sjemenu i vegetaciji ostatka njihove prehrane.

australski ovčar pomiješan s crnom laboratorijom

Reprodukcija vojne ara

Tri podvrste Vojne ara pasmine su se u različito doba. Međutim, ovo vjerojatno ima više veze s zemljopisnom regijom u kojoj žive nego bilo što drugo. Uzgoj vrsta militaris događa se od siječnja do ožujka. Vrsta meksikana gnijezdi se od travnja do srpnja, a bolivijana u studenom i prosincu.

Vojni ara su monogamni i ostaju sa svojim prijateljima cijeli život. Dok lete u velikim jatima, parovi / parovi letjet će zajedno. Također će biti pronađeni kako lete u parovima u svojim područjima za hranjenje i noćenje / gniježđenje. Ženke će položiti jedno do dva jaja koja će samo ona inkubirati tijekom otprilike 26 dana. Vojne ara doseći će spolnu zrelost za dvije do četiri godine.

crveni nos pitbull dog

Vojni ara žive u velikim jatima i mogu živjeti oko 50 - 60 godina u divljini.

Stanište vojnog ara

Vojni ara naseljava suhe šume i suptropske šume. Gnijezdit će se na vrhovima drveća i češće na liticama preko 600 metara. (200 metara) iznad tla. Tri podvrste Vojne ara razlikuju se zemljopisno. ‘Ara militaris militaris’ često se nalaze u područjima Perua, Ekvadora, Kolumbije i Venezuele. 'Ara militaris mexicana' zauzimaju područja u Meksiku, a 'Ara militaris boliviana' žive u Boliviji i Argentini.

Status zaštite vojnih ara

Populacija i rasprostranjenost Vojne ara smanjuje se tijekom posljednjih pedeset godina. Obilje Vojne ara danas se globalno smanjilo na manje od 10 000. Ovo smanjenje uglavnom je posljedica krčenja šuma i hvatanja divljih ptica za industriju kućnih ljubimaca. Vojni macaws sada su navedeni kao ranjivi na kategoriji crvenog popisa IUCN-a iz 2006. Također su navedeni kao CITES (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore), Dodatak I, koji štiti ptice od zarobljavanja radi trgovine.