Planinska koza

OGLAS Izvor slike

The Planinska koza (Oreamnos americanus) poznat je i kao Stjenovita koza.

Riječ je o velikom papkastom kopitaru s kopitom koji se nalazi samo u Sjevernoj Americi. Unatoč svom imenu, oni nisu ‘prava koza’, jer pripadaju drugom rodu.

Gorski jarac boravi na visokim uzvišenjima i siguran je penjač, ​​često se odmara na stjenovitim liticama do kojih grabežljivci ne mogu doći. Gorski jarac pripada podfamiliji Caprinae, zajedno s 32 druge vrste, uključujući prave koze, ovce, divokozu i mošusnog vola.



corgi husky mix cijena

Opis planinske koze

Planinske koze stoje oko 3 metra 3 inča u ramenu. I muški (billy) i ženski (dadilja) imaju brade, kratke repove i duge crne rogove, međutim, muški rogovi i brada duži su od ženki. Rogovi mogu narasti do 15 - 28 centimetara i imaju godišnje prstenove rasta. Planinske koze obično teže između 45 i 136 kilograma (100 - 300 kilograma), a ženke su obično 10 - 30% lakše od mužjaka.

Gorske koze imaju dvostruke kapute kako bi ih zaštitile od hladnoće. Poddlake su im od fine guste vune koja je prekrivena vanjskim slojem dužih, šupljih dlaka. U toplijim ljetnim mjesecima planinske koze trljaju se o kamenje i drveće kako bi pomogle prolivanju. Kaputi im pomažu da izdrže temperature od -50 Fahrenheita i vjetrove do 100 milja na sat.

Stope planinskih koza dobro su prilagođene za penjanje po strmim, stjenovitim padinama s kopitasti kopitima koja se prema potrebi šire. Na stražnjem dijelu stopala imaju kandže za rosu koje im pomažu da ne skliznu.

Stanište planinske koze

Planinske koze nastanjuju kamenite terene u alpskim i subalpskim regijama. Planinske koze učestale su na izuzetno strmim padinama s parcelama iznad 60 stupnjeva. Planinske koze sezonski migriraju s viših padina klizišta i alpskih livada u proljeće i ljeto na niže visine zimi, međutim zimi obično ostaju iznad drvene crte.

štakor terijer čivava mix smeđa

Dijeta planinskih koza

Iako su stekli reputaciju svojim agresivnim pokazima, planinske koze većinu svog vremena provode na tihoj paši. Njihova prehrana uključuje trave, bilje, šaš, paprat, mahovinu, lišajeve, grančice i lišće niskog grmlja i četinjača visokog staništa.

Ponašanje planinske koze

Iako se planinske koze ponekad spuštaju do razine mora u obalnim područjima, one su prvenstveno alpska i subalpska vrsta. Tijekom cijele godine životinje obično ostaju iznad snježne linije, međutim sezonski migriraju na veće ili niže nadmorske visine unutar tog raspona. Ljetne migracije na male nadmorske visine često ih vode nekoliko ili više kilometara kroz šumovita područja.

Reprodukcija planinske koze

Razmnožavanje se događa krajem svibnja do početkom lipnja. Planinske koze postižu spolnu zrelost s oko 30 mjeseci. Razdoblje trudnoće ženke planinske koze (dadilje) je oko 6 mjeseci. Dadilje prelaze na izolirani rub i obično rađaju jednog djeteta (dijete). Djeca rode oko 3 kilograma. Za nekoliko sati nakon što se rodi, dijete pokušava trčati i penjati se. Djeca se odvikavaju u roku od mjesec dana i nastavljaju pratiti majku oko prve godine.

Po završetku sezone razmnožavanja, mužjaci i ženke odmiču se jedni od drugih, dok se odrasli žuči razilaze u male trake od dvije ili tri jedinke. Dadilje formiraju labave pletene jasličke skupine do 50 životinja.

identificirati mješovitu pasminu pasa

Ženske planinske koze koriste svoje borbene sposobnosti kako bi zaštitile sebe i svoje potomstvo od grabežljivaca, kao što su vukovi , vukodlaci , pume, ris i medvjedi . Čak i na većim nadmorskim visinama, dadilje i dalje moraju braniti svoje mlade od zlatnih orlova, što može biti prijetnja vrlo maloj djeci.

Status zaštite planinske koze

Gorski jarac je od strane IUCN-a klasificiran kao 'Najmanja zabrinutost'.