Gorske gorile

OGLAS Izvor slike

Gorske gorile Gorske gorile (Gorilla Beringei Beringei) nalaze se u džunglama Zaira, Ruande i Ugande, a posebno u planinama Virunga. Planinske gorile imaju dužu i tamniju kosu od ostalih gorila, što im omogućava život na velikim nadmorskim visinama i putovanje u područja u kojima temperature padaju ispod nule.

Planinske gorile prilagodile su se životu na zemlji više od bilo kojeg drugog ne-ljudskog primata i njihova stopala najviše nalikuju na ljudska.

Karakteristike planinske gorile



Planinske gorile mogu se prepoznati po otiscima nosa jedinstvenim za svakog pojedinca, baš kao i ostale gorile. Planinske gorile imaju dugačke, svilenkasto crne kapute, veliko tijelo bez lica, dlanova, tabana i prsa. Od pet podvrsta gorile, planinska gorila je jedna od najrjeđih. Izuzetno jaka, planinska gorila ima kratko trup i široka prsa i ramena.

Struktura obitelji planinske gorile

Planinske gorile su visoko društvene i žive u relativno stabilnim, kohezivnim skupinama koje su međusobno povezane dugoročnim vezama između odraslih muških planinskih gorila i ženskih planinskih gorila. Tipičnu skupinu planinskih gorila predvodi najveća i najjača zrela mužjaka gorila. Zrelu mušku gorilu nazivaju 'srebrnjakom', jer dlake na leđima mužjaka tijekom sazrijevanja od crne postaju srebrnasto sive. Skupina srebrnokosih obično uključuje odraslu mušku gorilu ili dvije i nekoliko ženskih gorila i njihove mlade.

Reprodukcija planinske gorile

Mužjaci planinske gorile sazrijevaju kasnije od ženki i ne razmnožavaju se dok ne napune 15 do 20 godina. Otprilike polovica svih muških gorila napusti svoje natalne skupine u pubertetu i putuje sam ili s drugim podređenim muškim gorilama dok ne uspostave vlastitu skupinu. Jednom kada muški gorila uspostavi skupinu, najvjerojatnije će ostati s tom grupom cijeli život, osim ako ga ne zbaci drugi muški gorila. Borbe za pristup ženama među dominantnim srebrnjacima i osamljenim muškarcima intenzivne su i mogu rezultirati smrću.

Odrasle ženske gorile rađaju jedno dijete otprilike svake 4 godine, iako se preživjelo dojenče proizvodi samo svakih 6 do 8 godina zbog velike smrtnosti dojenčadi u prve tri godine života. Beba gorila rođena je teška 1,8 - 2 kilograma (4 - 4,4 kilograma) nakon razdoblja trudnoće od 251 - 295 dana. Majke bebe gorile nose oko sebe i počinju hodati nakon 30 - 40 tjedana. Dojenčad gorile doje oko 12 mjeseci. Dojenčadne gorile obično ostaju s majkom 3 do 4 godine, a sazrijevaju s oko 11 do 12 godina. Dojenčad gorile odbijaju se u dobi od 2,5 do 3 godine.

mješavina pitbull i boxer crvenog nosa

Mlade muške i ženske gorile klasificiraju se kao maloljetne u dobi od oko 3 do 6 godina. Tijekom ove faze i muške i ženske gorile imaju gustu crnu kosu i crnu kožu. Mladići muških i ženskih gorila povećavaju se u veličini i težini sličnim brzinama tijekom prvih šest godina. U dobi od šest godina visoki su oko 1,2 metra i teški oko 68 kilograma.

Životni ciklus planinske gorile

Planinske gorile imaju malu stopu razmnožavanja. Ovo sporo razmnožavanje čini ovu vrstu još ugroženijom. Tijekom 40 - 50 godina života, ženka planinske gorile mogla bi imati samo 2 - 6 živih potomaka. Ženske planinske gorile prvi put rađaju s oko 10 godina i potomstvo će imati svake četiri ili više godina.

Ženske planinske gorile sazrijevaju s oko 6 godina i prestaju rasti više, premda se polako debljaju sve dok ne dosegnu težinu od 113 - 136 kilograma (250 - 300 kilograma) u dobi od 10 do 11 godina. Muške planinske gorile nastavljaju rasti i veličinom i težinom i nakon 6. godine starosti. Zrelost dosežu tek kad napune 12 godina. Između dobi od oko 6 do 10 godina, mužjaci zadržavaju jednolično crnu boju kose svoje mladosti i nazivaju se 'Blackbacks'.

Potencijal za rast stanovništva za neometane planinske gorile usporediv je s potencijalom za ljude. Period trudnoće je oko 9 mjeseci. Majke gorila s dojenčadi ne smiju imati drugu do 4 godine. Također nema očite sezone uzgoja, jer se rođenje dječjih gorila događa tijekom cijele godine. Međutim, zbog nezgoda i bolesti, mnoge bebe gorile umiru u prvoj godini života, a gotovo polovica svih gorila umire prije nego što dostignu punoljetnost.

Teško je procijeniti maksimalni životni vijek planinskih gorila u divljini. Najdugovječnije gorile u zatočeništvu dosegle su starost od 30 do 35 godina. U divljini nije viđena gorila koja je izgledala tako staro kao najstarije gorile u zatočeništvu, pa je životni vijek u divljini vjerojatno nešto kraći, možda 25 do 30 godina. Trenutno u zarobljeništvu nema poznatih planinskih gorila.

Ponašanje planinske gorile

Planinska gorila izuzetno je inteligentno i nježno stvorenje. Unatoč divljačkoj reputaciji, planinska gorila rijetko koristi njegovu nevjerojatnu snagu. Međutim, kada je riječ o obrani obitelji ili uzgojnim pravima, ona pokazuje dominaciju.

Planinske gorile lutaju oko kuće do 39 kvadratnih kilometara. Planinska gorila provodi velik dio svog vremena jedući. Njihova hrana uključuje razne biljke, zajedno s nekoliko insekata i crva. Noću planinske gorile naprave gnijezdo za spavanje. Mnoge lagane gorile gnijezde se na drveću, praveći gredice savijenih grana. Teže jedinke mogu se gnijezditi u travi na zemlji. Dojenčad planinske gorile prenoći se sa majkama.

mješavina čivava/pomeranac

Dugo vremena slika koju je većina ljudi imala o susretu s gorilom uključivala je udaranje u prsima, rikanje, punjenje i velike, ogoljene zube. Međutim, istraživači koji proučavaju gorile otkrivaju sasvim drugačiju sliku planinskih gorila. Planinske gorile su mirna, nježna, društvena i uglavnom vegetarijanska bića. Povremeni impresivni prikazi okrutnog izgleda uglavnom su iz muške gorile koja štiti svoju obiteljsku skupinu od prijetnje. Gorile, posebno muškarci, imaju širok raspon vokalnih i fizičkih komunikacija. Srebrnjaci mogu urlati, vrištati i lajati kako bi odvratili grabežljivce ili konkurente. Planinske gorile stoje na nogama i udaraju po velikim grudima u kojima se nalaze zračne vreće kako bi proizveli zastrašujući udarac. Planinske gorile mogu čak napadati ljude ili gorile za koje smatraju da prijete, udarajući šakama o tlo u znak agresije.

Dijeta planinskih gorila

Planinske gorile jedu velike količine vegetacije i svakodnevno troše oko 30 posto hrane tražeći hranu. Planinske gorile troše korijenje, lišće, stabljike ljekovitog bilja, vinove loze, koru s drveća, biljke veličine grmlja i mladice bambusa.

Status očuvanja planinskih gorila

Život planinskih gorila nije tako miran. Gorske gorile su ugrožene, ugrožene građanskim ratom na malom području Afrike gdje žive. Lovci ih ubijaju zbog hrane ili trofeja. Šume planinskih gorila sijeku se za obradivo zemljište, gorivo i smještaj. Međutim, mnogi predani znanstvenici, čuvari parkova i drugi zabrinuti ljudi naporno rade na zaštiti planinskih gorila, njihovih šuma i načina života u planinama.

Danas oko 320 planinskih gorila naseljava Virungas, međutim, njihov dugoročni opstanak i dalje ugrožavaju prirodne promjene i katastrofe, lovci i krivolovci i kronična politička nestabilnost koja se kovitla oko ruba njihovog šumskog doma.