Planinska zebra

OGLAS Izvor slike

The Planinska zebra (Equus zebra) i (Equus hartmannae) vrsta je zebre, porijeklom iz jugozapadne Angole, Namibije i jugozapadne Afrike. Planinske zebre žive na suhim, kamenitim, planinskim i brdskim staništima. Planinske zebre preferiraju padine i visoravni, a mogu se naći i do 2000 metara nadmorske visine, iako zimi migriraju niže.

popis mješanaca pasmina chihuahua

Postoje dvije vrste Planinska zebra : Zelenortska rt (Equus zebra) i Hartmannova planinska zebra (Equus hartmannae). Ove dvije vrste prethodno su se smatrale dvije podvrste.

Zebra Cape Mountain nalazi se na južnom rtu.



Hartmannova planinska zebra može se naći u obalnoj Namibiji i južnoj Angoli. Hartmannove planinske zebre radije žive u malim skupinama od 7 - 12 jedinki. Oni su okretni penjači, sposobni živjeti u sušnim uvjetima u strmim planinskim zemljama.

Zebra Cape Mountain i Zebra Hartmann's Mountain su alopatrijske, što znači da se javljaju u odvojenim geografskim područjima koja se ne preklapaju. Stoga se ne mogu križati.

Karakteristike planinske zebre



Najizrazitija značajka obje planinske zebre je četvrtasti režanj kože ili ovjesa na grlu, koji je najbolje razvijen kod mužjaka. Planinske zebre imaju crno-bijele pruge po cijelom tijelu, osim trbuha, koji je bijel. Imaju 4 jednoprsta kopita i vitke, šiljaste uši koje dosežu do 8 centimetara duljine.

Planinske zebre imaju grivu kratke kose koja im stoji uspravno s vrata. Pruge na tijelima nastavljaju se do njihovih griva. Planinske zebre također imaju čuperak dlake na kraju repa.

Duljina tijela planinske zebre iznosi oko 7,3 stopa, a visina je između 4 i 4,5 metra. Prosječne su duljine repa 20 centimetara, a ukupna težina varira između 573 i 815 kilograma.

Zebra na Cape Mountainu najmanja je zebra i visoka je oko 47 centimetara. Njegove su pruge široke, a ispod ima čisto bijelo tijelo. Hartmannove pruge također su široke, međutim, ispod sebe imaju prljavo bijelu boju. Zebra na Cape Mountainu ljepljivija je od Hartmannove Zebre, ima veće uši i veću kapicu. Glave zebrine planine relativno su kratke i prugaste tamne njuške.

Planinska zebra dijeta

Prehrana planinske zebre sastoji se od čupave trave, kore, lišća, voća i korijenja. Planinske zebre često kopaju vodu u zemlji.

pitbull mix sa štenetom labradora

Socijalna struktura planinske zebre

Planinske zebre najaktivnije su u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. Do polovine dnevnog svjetla provode hraneći se. Planinska zebra živi u krdima koja se sastoje od jednog odraslog mužjaka (pastuha), jedne do pet odraslih ženki (kobila) i njihovih mladunaca. Pastuh je dominantan član stada. Ponekad se stada okupljaju i formiraju privremene skupine do 30 jedinki.

Planinska zebra nikada ne čini velika stada karakteristična za ravničarsku zebru, međutim, oni pokazuju socijalni sustav haremskog tipa. Tijekom zime kreću se i do 20 kilometara od izvora vode. Tamo gdje im prijeti lov, planinska zebra zalijeva noću, međutim, kad ne prijeti lov, zalijeva u bilo kojem trenutku.

Planinska osjetila zebre

Zebre imaju jako dobar vid tijekom dana i noći. Imaju binokularni vid sprijeda i vjerojatno mogu vidjeti u boji. Također imaju izvrstan sluh koji može otkriti zvukove u dalekoj udaljenosti. Planinska zebra također ima vrlo oštar okus i može otkriti male promjene u kvaliteti svoje hrane.

na prodaju štenad pitbull boxer mix

Gorska reprodukcija zebre

Razdoblje trudnoće za planinsku zebru iznosi 180 dana. Ždrijebe planinske Zebre rođeno je oko 55 kilograma. Kobile obično rađaju prvo ždrijebe kad imaju između 3 i 6 godina. Zebre rađaju samo jedno potomstvo odjednom. Tada obično rode jedno ždrijebe svake 1 do 3 godine dok ne napune 24 godine. Ženka planinske zebre doji ždrijebe do godinu dana.

Poput konja, i zebre mogu stajati, hodati i sisati nedugo nakon što se rode. Hartmannove planinske zebre majke natjerat će svoje muške mlade iz grupe kad se rodi novi brat ili sestra. Muški potomci zebre na Cape Mountainu, s druge strane, moraju se boriti za izlazak iz skupine da bi napustili i pridružili se neženjama. Prosječni životni vijek planinske zebre je 20 godina u divljini. Najstarija zabilježena zebra Hartmanns imala je 29 godina.

Status očuvanja planinske zebre

Planinska zebra navedena je kao 'Kritično ugrožena' na Crvenom popisu ugroženih vrsta, koji je pripremila Svjetska unija za zaštitu (IUCN), nevladina organizacija koja prikuplja globalne informacije o ugroženim vrstama.

Planinska zebra pogubno se približila izumiranju u 20. stoljeću. Tijekom 1930-ih populacija Zebra na Cape Mountainu pala je na manje od 100 životinja. Nekoliko desetljeća konzervatorskih radova, uključujući uspostavljanje Nacionalnog parka Mountain Zebra u Južnoj Africi za očuvanje Mountain Zebre, pomoglo je populaciji da naraste na oko 700 životinja. Dalje na sjeveru, u Namibiji i Angoli, brdske zebre su brojnije, s procijenjenih 25.000 životinja, iako tim populacijama također prijeti lov i gubitak staništa.

Karta planinskog lanca Zebra