Miš pauk

OGLAS Izvor slike

Mišji pauci su pauci iz roda Missulena. U ovom je rodu poznato 11 vrsta, od kojih su sve osim jedne raširene diljem kontinentalne Australije. Miševi-pauci mogu se naći i u obalnim i u suhim staništima, međutim, oni se ne pojavljuju u tropskim kišnim šumama. Jedna vrsta, Missulena tussulena, nalazi se u Čileu.

Mišji pauci su vrsta Pauk na otvorenom a ponekad i zamijenjena sa Lijevak web pauci .

Karakteristike mišjeg pauka

Mišji pauci su srednji do veliki pauci, čija je duljina od 1 centimetar do 3 centimetra. Ženke mišjih pauka obično su duge 3 centimetra, dok su mužjaci manji oko 2 centimetra.





Muški mišji pauci imaju duže noge i dugačke dlanove (izduženi, često segmentirani dodatak koji se obično nalazi u blizini usta kod beskičmenjaka koji se koriste za senzaciju, kretanje i hranjenje) koji izgledaju kao dodatni par nogu. Mišji pauci su ili crne ili smeđe boje s kratkim, zdepastim, debelim nogama. Njihov je tjeme sjajan, imaju visoke, široke glave, očiju raširenih preko prednjeg dijela glave.

Mišji pauci imaju kratke prednike, smještene u stražnjem dijelu trbuha. Mišji pauci pokazuju seksualni dimorfizam, s tim da su ženski pauci svi crni i muški pauci koji imaju specifičnu boju. Mužjak istočnog mišjeg pauka (Missulena bradleyi) ima plavkastu mrlju, a mužjak crvenokosog mišjeg pauka (Missulena occatoria) smeđkaste je boje, s crveno obojanim čeljustima.

Stanište mišjeg pauka i paukove mreže

Miševi su pauci dio faune Gondwanalanda (južni super kontinent), jer većina stanovnika Australije, iako se jedna vrsta nalazi u Čileu, a druga bliska rodbina u Južnoj Americi.

Miši-pauci žive u jazbinama u tlu prekrivenom šarkama na vrhu poznatim kao poklopac vrata. Miševe paukove jazbine mogu se proširiti do dubine od 30 centimetara (12 inča). Jara pruža utočište predatorima, nametnicima, niskoj vlažnosti i visokim temperaturama. Muški mišji pauci često će odlutati iz jazbine u potrazi za supružnicima, međutim, ženke će ostati unutar jazbina provodeći tamo većinu svog života, osim ako slučajno ne budu iskopane.

Dijeta mišjeg pauka

Mišji pauci pretežno napadaju insekte, iako mogu jesti i druge male životinje kao priliku. Miši se pauci hrane nasrćući na plijen koji prolazi pored ulaza u jazbinu. Primarni grabežljivci mišjeg pauka uključuju ose, pasivne kokoši, stonoge i škorpione.

Otrov mišjeg pauka

I muški i ženski mišji pauci imaju vrlo velike očnjake i osnove očnjaka. Mišji pauci agresivni su pauci i ugriznut će ako ih se isprovocira. Međutim, utvrđeno je da samo nekoliko vrsta proizvodi ozbiljne simptome slične onima kod Lijevak Web pauk . Međutim, za razliku od lijevka, pauk miš je daleko manje agresivan prema ljudima (osim ako nije isprovociran) i često može zadati 'suhe' ugrize.

Reprodukcija mišjeg pauka

Mužjaci postižu spolnu zrelost s oko 4 godine. Mišji pauci ostavljaju svoje plitke jame tijekom sezone razmnožavanja kako bi pronašli partnera. Neobični su po tome što se njihovo lutajuće ponašanje događa danju, za razliku od ostalih pauka migalomorfa čiji su mužjaci noćni lutalice. Parenje se obično odvija unutar ženkine jazbine. Ženka pauka Miša polaže 60 ili više jajašaca u vrećicu jaja koju stavlja u komoru za leglo uz glavno okno svoje jazbine. Paukovi se izliježu iz vrećice jaja tijekom ljeta i ostaju s majkom u jesen kad se dogodi rasipanje.

Spiderlings crvenokosog mišjeg pauka raspršuju se balonom, tehnikom koja je rijetka u migalomorfa. To objašnjava relativno široku rasprostranjenost pauka mišoje riđe glave u usporedbi s drugim vrstama migalomorfa, uključujući istočnog pauka miša, koji se vjerojatno raspršuje na tlu.