Sjeverni kratkodlaki rov

OGLAS Izvor slike

The Sjeverni kratkodlaki rov (Blarina brevicauda) velika je rovčica pronađena u središnjoj i istočnoj Sjevernoj Americi od juga Saskatchewana do Atlantske Kanade i juga do Nebraske i Georgije. Jedno vrijeme je ova vrsta i Južna kratkodlaka rovčica (Blarina carolinensis), smatrali su se jednom vrstom, međutim, sada su klasificirani kao zasebne vrste.

Karakteristike sjeverne kratkodlake rovke

Sjeverna kratkodlaka rovčica mali je insektor veličine miša, vrlo kratkog repa, kratkih udova, šiljaste njuške i sitnih očiju i ušiju skrivenih krznom. Krzno sjevernorepih kratkodjelica je gusta škriljevca siva i ispod je nešto svjetlije. Duljina glave i tijela mu je 10 centimetara, uključujući rep od 2 centimetra, a težak je oko 21 grama otprilike koliko je težak kao i obični kućni miš.

mješavina pudlica i pšeničnih terijera

Sjeverno kratkoživo stanište rovčića

Stanište sjevernih kratkodlakih rovčica uključuje listopadne ili crnogorične šume, polja, travnate površine u blizini vode, močvare i vlažne otvorene prostore.



Ponašanje i dijeta sjevernokosanih rovčica

Obilna kratkodlaka rovčica kopa kroz šumsko leglo ili tunele u vlažnom tlu. Ova rovčica aktivna je uglavnom tijekom ranog jutra i kasnog poslijepodneva. Dan im je organiziran oko vrlo aktivnih razdoblja u trajanju od oko 4,5 minuta, nakon čega slijede razdoblja odmora koja u prosjeku traju 24 minute. Sjeverni kratkodlaki rov nije hibernirao. Stopa njihove zimske smrtnosti iznosi čak 90%.

Dijeta sjevernih kratkorepih goveđi uglavnom su zemljani crvi, puževi i insekti, no jedu se i gljive, razni beskralježnjaci i povremeno male kralježnjake. Sjeverni kratkodlaki rov je otrovan i paralizira svoje žrtve otrovnom slinom. Poznato je da skladišti višak hrane.

mješavina rednose i bluenose

Muške sjeverne kratkodlake rovke teritorijalne su i svoje jazbine obilježavaju žljezdanim izlučevinama čiji miris tjera ostale muškarce van. Otrovni sisavci su rijetki, pa ih također vidite solenodon , Čudnovati kljunaš i vodena rovka .

Reprodukcija sjeverne kratkodlake rovke

Parenje započinje rano u proljeće i može se dogoditi do kraja rujna. Gestacija je 21 dan ili više, a godišnje se rode dva do moguće četiri legla, svako od 5 - 7 mladih, obično u gnijezdu u tunelu ili pod oborenom cjepanicom.

Sjeverni kratkodlaki otrovni otrov

Žlijezde u ustima sjevernih kratkodlakih rovčica sadrže neurotoksin (toksin koji djeluje specifično na živčane stanice) koji mu omogućuje imobilizaciju većih životinja poput zmija i ptica. Kanibalizam nije rijetkost među ovim rovcima - ako ne uspiju pronaći hranu u roku od otprilike dva sata, ti će mali sisavci napasti i pojesti jedni druge.