Oribi slike i činjenice

OribiOribi ( Ourebia ourebi ) pasu poplavna područja i široko otvorene travnjake Južne Afrike duž sjevernog dijela istočne obale rta. Strastveni prirodoslovci Oribije smatraju čistim i istinskim pašnjakom koji opstaje uglavnom na mladim klicama i drugoj flori radi prehrane.

Prosječna životinja ima otprilike 100 centimetara (45,4 inča) duljine i teška je otprilike 15-20 kilograma (33-44 kilograma). Zanimljivo je da su Oribi ovnovi stasnije građe od ovaca. Ovnovi Oribi mogu se pohvaliti rogovima koji su u prosjeku dugi preko 100 milimetara (4 inča) i prstenovani su u dnu roga. Također, Oribi ovnovi koriste predorbitalne žlijezde kako bi označili svoje teritorijalne granice. Ali kao vrsta, populacija Oribija je u najboljem slučaju raspršena i rijetka.

Oribi, istaknut crnim repom i bijelim naglascima oko njuške životinje, postiže svoj vrhunac razmnožavanja tijekom mjeseca studenog i prosinca. Razdoblje inkubacije za jedno janje Oribi iznosi otprilike 210 dana, prema najsavremenijoj biologiji ove vrste južnoafričke antilope. Oribi žive svoj život monogamno, često viđeni kako prelaze travnjake sami ili u parovima. Tipičnu Oribijevu 'obitelj' čine ovan i čak dvije ovce.

Neke od prilično živopisnih karakteristika Oribi antilope u Južnoj Africi uključuju životinjske komične uši ovalnog oblika i tanke, tanke noge i stražnje noge. Krzno Oribija obojeno je od smeđkaste do žućkaste nijanse, što omogućuje životinji da se bolje sakrije od mnogih zloglasnih afričkih grabežljivaca u regiji.

Zapravo su zbog svog malog rasta Oribi skloniji trčanju i skrivanju na prvi znak opasnosti. Kad ga prepadnu grabežljivci, Oribi ispušta snažni krik i prolazi kroz jedinstveni prikaz poznat kao 'stotting', koji se događa kada zvijer ravnih nogu skoči okomito, a ne bočno. Neki od primarnih grabežljivaca Oribija uključuju velike vrste mačaka poput leopardi i lavovi kao i hijena .

Zbog rijetke populacije i promjena na travnjacima s navikama Oribija, maleni Oribi ostaju na popisu afričkih ugroženih vrsta. U stvari, većina Oribija zabilježenih u Južnoj Africi boravi u privatnim zemljama. Malo koji od Oribija luta otvorenim, zaštićenim zemljama.

Oribi je naveden kao Ovis o zaštiti (LR / cd), fokus kontinuiranog programa očuvanja specifičnog za svoj takson ili stanište usmjeren na dotičnu taksonu, čiji bi prestanak rezultirao kvalifikacijom taksona za jednu od ugroženih kategorija ispod u roku od pet godina, na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta

Zemlje
Angola , Benin , Bocvana , Burkina Faso , Burundi , Kamerun , Centralna Afrička Republika , Čad , Kongo, Demokratska Republika , Obala Slonovače , Eritreja , Etiopija , Gambija, The , Gana , Gvineja , GvinejaBisav , Kenija , Lesoto , Malavi , Mali , Mozambik , Niger , Nigerija , Ruanda , Senegal , Sijera Leone , Somalija , Južna Afrika , Sudan , Svazilend , Tanzanija , Ići , Uganda , Zambija i Zimbabve
Staništa Oribi
Suha savana , Travnjak , Savana , Grmlje , Suptropsko / tropsko suho travnjak , Suptropsko / tropsko suho grmlje i Subtropsko / tropsko sezonski mokro / poplavljeno travnjak
Neke činjenice o
Oribi



Težina odraslih : 17 kg (37,4 lbs)

Maksimalna dugovječnost : 16 godina



Ženska zrelost: 304 dana



Zrelost mužjaka: 426 dana

Gestacija: 193 dana

Odvikavanje: 137 dana



Veličina legla: 1

Legla godišnje: 2

Interval između legla: 185 dana



Težina pri rođenju : 2,235 kg (4,917 lbs)

Izvor: Starost , licencirano pod DC

Više životinja koje počinju s O

čokoladni laboratorij i mješavina zlatnog retrivera