Osprey

OGLAS Izvor slike

The Ptica osprey (Pandion haliaetus) je srednje velik raptor, specijalni jedač riba sa svjetskom distribucijom. Javlja se na svim kontinentima širom svijeta, osim na Antarktiku, ali u Južnoj Americi samo kao neplodni migrant. Ptica Osprey često je poznata i pod drugim kolokvijalnim imenima kao što su „riblji soko“, „morski soko“ ili „Riblji orao“.



Budući da je ptica Osprey vrsta s mnogim jedinstvenim karakteristikama, stoga je dobila svoj vlastiti taksonomski rod, Pandion i obitelj Pandionidae.

mješavina labrador retrivera i pitbula

Osprey je težak oko 1400 - 2000 grama (3 - 4,4 kilograma) i ima duljinu od 52 - 60 centimetara (20,5 - 24 inča). Ima raspon krila od 150 - 180 centimetara. Osprey ima uglavnom bijeli donji dio i glavu, osim tamne maske kroz oko, i prilično jednolično smeđe gornje dijelove. Kratki rep i duga, uska krila s četiri dugačka pera 'prsta' (i kraćim petim) daju mu vrlo prepoznatljiv izgled.



U letu Ospreys imaju zavijena krila i obješene ‘ruke’, dajući im izgled poput galeba. Njihov poziv je niz oštrih zvižduka, cheep cheep ili yewk yewk. Kad su Ospreysi blizu svojih gnijezda, izgovaraju pomahnitali 'obraz'.

Ospeysova prehrana sastoji se uglavnom od ribe. Ribe koje uhvate obično imaju 150 - 300 grama (5,3 - 10 oz) i dugačke su oko 25 - 35 centimetara (10 - 12 inča). Osprey je posebno dobro prilagođen ovoj prehrani, s reverzibilnim vanjskim nožnim prstima, nozdrvama koje se mogu zatvoriti kako bi se izbjegla voda tijekom ronjenja i natrag okrenutim ljuskama na talonima koje djeluju kao bodlje kako bi zadržale svoj ulov.

Osprey lovi svoj plijen iz zraka, često lebdi prije no što prvo nogama zaroni u vodu i uhvati ribu. Kako se diže natrag u letu, riba se okreće glavom prema naprijed kako bi se smanjio otpor. Kopče s bodljikavim bodlji toliko su učinkoviti alati za hvatanje ribe da povremeno Osprey možda neće moći pustiti ribu težu od očekivane. To može dovesti do izvlačenja Ospreya u vodu. Ospreys rijetko mogu loviti druge močvarne životinje, poput gmazova (do veličine mladih aligatora), vodenih glodavaca, daždevnjaka i drugih ptica.

Osprey se uzgaja uz slatkovodna jezera, a ponekad i na obalnim slankastim vodama. Većina ospreya započinje s uzgojem tek u dobi od pet do sedam godina. Ako nema dostupnih mjesta za gniježđenje, mladi Ospreys mogu biti prisiljeni odgoditi uzgoj. Da bi se ovaj problem olakšao, mogu se postaviti stupovi koji pružaju više mjesta pogodnih za izgradnju gnijezda.

Osprey se obično pare doživotno. U proljeće započinju petomjesečno partnerstvo u odgoju svojih mladih. Ženka Osprey snese 3-4 jaja u roku od mjesec dana i oslanja se na veličinu gnijezda kako bi sačuvala toplinu. Jaja boje cimeta teže oko 65 grama (2,4 oz). Jaja se inkubiraju oko 5 tjedana prije nego što se izlegu.

Novoizleženi pilići Osprey teže samo 50 - 60 grama, ali izgaraju u roku od osam tjedana. Kad je hrane rijetko, prva pilića koja se izlegu najvjerojatnije će preživjeti.

Juvenilni osprey prepoznaju se po rubnim resama gornjeg dijela perja, tonovima tona donjeg dijela i prošaranoj kruni. Do proljeća habanje gornjeg dijela čini zabranu podkrila i letačkog perja boljim pokazateljem mladih ptica. Odrasle mužjake Osprey razlikujemo od ženskih Osprey po vitkijim tijelima i užim krilima. Također imaju slabiju ili nepostojeću traku na dojkama od ženskih i ujednačenije blijede pokrivače podkrila. Uobičajeni životni vijek Ospreya je 20 - 25 godina.

Bubo sove i ćelavi orlovi (i možda drugi orlovi slične veličine) jedini su glavni grabežljivci i gnijezda i odraslih. Kokodili su rijetko znali plijeniti skope kad zaranjaju u vodu.

Prije dvadeset do trideset godina, ospresi su se u nekim regijama suočili s mogućim izumiranjem, jer vrsta nije mogla proizvesti dovoljno mladunaca za održavanje populacije. Moguće zbog zabrane DDT-a (dikloro-difenil-trikloroetana) i drugih opasnih pesticida u mnogim zemljama početkom 1970-ih, zajedno sa smanjenim progonom, Ospreys, kao i druge pogođene vrste ptica grabljivica, napravili su značajan oporavak. Crveni popis IUCN-a za 2007. godinu: Najmanje zabrinutosti.

shitzu igračka pudlica mix