Polarni medvjed

OGLAS Izvor slike

The Polarni medvjed nalazi se u obalnim područjima cijelog Arktika. Polarni medvjedi su polu vodeni sisavci koji žive na rubu prostranih ledenih polja koja okružuju Sjeverni pol. Polarni medvjed najveća je vrsta zvijeri na svijetu koja se nalazi na kopnu. Iako je usko povezan sa smeđim medvjedom, evoluirao je zauzimajući usku ekološku nišu, s mnogim tjelesnim karakteristikama prilagođenim hladnim temperaturama, za kretanje po snijegu, ledu i otvorenoj vodi te za lov na tuljane koji čine većinu njegove prehrane.

Opis bijelog medvjeda

Polarni medvjedi imaju gustu bundu bijele ili kremaste boje, koja im pomaže da se uklope u svoje okruženje i ostanu skriveni od plijena, iako ih crni nosevi ponekad odaju. Koža bijelih medvjeda, vidljiva samo na nosu i jastučićima, crna je. Crna boja omogućuje medvjedu da upija energiju sunčeve svjetlosti da zagrije svoje tijelo. Krzno bijelog medvjeda je masno i vodoodbojno. Dlačice se ne vlaže kad su mokre, što omogućava polarnim medvjedima da lako protresu slobodnu vodu i sav led koji se može stvoriti nakon kupanja. Polarni medvjedi imaju relativno usku glavu s dugom njuškom i dugim vratom.

Polarni medvjedi imaju proporcionalno duže vratove od ostalih vrsta medvjeda, tako da mogu lakše nasrnuti na tuljane i drugi vodeni plijen.



Polarni medvjedi imaju male uši i kratki rep dug oko 7 do 12 centimetara (2,8 - 4,7 inča). Oči polarnih medvjeda su tamno smeđe, postavljene su relativno blizu i okrenute prema naprijed. Imaju debelo postavljeno, zdepasto tijelo, 4 snažne noge i vrlo široka stopala s dlakavim potplatima kako bi se ugrijali i dobro uhvatili led. Njihova široka stopala također služe kao dobra vesla prilikom plivanja u vodi. Prednje su šape okrugle i djelomično mrežaste. Stražnje šape su izdužene. Svaki nožni prst ima debelu, zakrivljenu, nevlačnu kandžu. Kandže se koriste za hvatanje plijena i za vuču pri trčanju ili penjanju po ledu. Stražnji su im udovi duži od prednjih. Zbog toga veliki, mišićavi stražnji kraj stoji više od ramena. Stopala su šape s pet prstiju.

Crijeva bijelog medvjeda prilagođena su probavljivanju masti morskih životinja. Polar može narasti na duljinu od 2,5 metra (8,4 stope). Oni su najveći medvjedi teški i do 500 kilograma.

slike pasa mješanaca terijera

Sa svojim gustim, bijelim krznom i moćnim pandžama, bijeli medvjedi su vrlo dobro prilagođeni životu na krcatom ledu. Međutim, oni se ne razlikuju toliko od ostalih vrsta medvjeda. Prilagodljivost osnovnog tjelesnog plana ono je što sisavce čini toliko uspješnima, jer toplokrvni mogu održavati tjelesnu temperaturu na konstantnoj razini.

Polarni medvjedi kreću se polako i često se odmaraju kako bi izbjegli pregrijavanje. Prekomjerna toplina oslobađa se iz tijela Polarnog medvjeda kroz područja na kojima nema krzna ili su krvne žile blizu kože. Ta područja uključuju njušku, nos, uši, jastučiće, unutarnju stranu bedara i ramena. Polarni medvjedi također plivaju kako bi se rashladili u toplim danima ili nakon tjelesne aktivnosti.

Stanište bijelog medvjeda

Polarni medvjedi naseljavaju ledena polja ili iskopane brloge u snijegu.

australski ovčar i laboratorij

Dijeta bijelog medvjeda

Iako su polarni medvjedi uglavnom mesožderi i većinom svoje energije ovise o masnoći morskih sisavaca, polarni medvjed izuzetno je prilagodljiv oportunistički svejed i u doba potrebe jesti će bobice, alge i smeće. Uzgajajući polarni medvjedi jedu meso morskih životinja, dok odrasli jedu uglavnom masnoće tuljana.

Polarnim medvjedima treba prosječno 2 kilograma masti dnevno kako bi dobili dovoljno energije za preživljavanje. Prstenasti pečat težak 55 kilograma mogao bi osigurati do 8 dana energije za polarnog medvjeda. Polarni medvjedi prirodni su čistači i smatra se da se 'igraju svojom hranom'. To čine prije nego što ga ubiju (kao što bi to učinila mačka). Smatra se da je ova akcija praksa u tehnikama lova i rukovanja plijenom. Njihov glavni plijen su prstenasti tuljani, a ponekad i bradati tuljani, ali pojest će sve što mogu ubiti, uključujući mlade morževe, kitove, ribe, morske ptice i karibozne ptice.

Polarni medvjedi prelaze velike udaljenosti u potrazi za hranom, plivajući preko vode i dolazeći daleko u unutrašnjost. Polarni medvjedi ponekad se ukopaju u jazbine tuljana i jedu novorođene mladunce tuljana. Ti medvjedi mogu namirisati tuljane do 60 kilometara po ledu. Polarni medvjedi obično se udebljaju tijekom ljetnih mjeseci jer zimi imaju manje mogućnosti za hranjenje. Polarni medvjedi ne piju vodu, a svu vlagu dobivaju iz hrane koju jedu. Hibernirajući bijeli medvjedi ne jedu.

Ponašanje bijelog medvjeda

Polarni medvjedi provode veći dio svog vremena spavajući ili lutajući ledom u potrazi za tuljanima. Odrasli su dobri plivači, međutim, mala se mladunčad lako utope. Iz tog razloga, mlade obitelji ostaju blizu na čvrstom ledu. Polarni medvjedi obično su osamljeni, mužjaci i ženke okupljaju se kako bi se parili samo nekoliko dana krajem zime ili ranim proljećem. Trudne ženke prezimljuju u jazbinama ukopanim u snijeg na nekoliko kilometara od obale.

Raspon i teritoriji domova Polarnih medvjeda ogromni su i mogu doseći do 125.000 četvornih kilometara (48.250 četvornih milja) jer je njihov plijen rijetko raspoređen. Kako bi lovili svoj plijen, Polarni medvjedi mirno sjede pokraj rupe u ledu i čekaju da tuljani isplivaju na površinu. Kad se pojavi pečat, medvjed ga udari prednjom šapom i izvuče na led prije nego što ugrize glavu. Na površini leda oslanjaju se na svoju vrhunsku kamuflažu kako bi vrebali odmorišne tuljave. Kad se primijeti tuljan u mirovanju, prikradaju se što bliže i kad su unutar dometa, mogu trčati brzinom od oko 45 kilometara na sat (30 milja na sat) kako bi uhvatili svoj plijen.

Polarni medvjedi ponekad plivaju pod vodom i izlaze ispod ledene pločice da skinu tuljane. Oni također mogu baciti ogromne komade leda na Brtve kako bi ih omamili, čak i ako je samo nekoliko lova uspješno, pa je čišćenje vrlo važno. Trupovi kitova, morževa, karibnih i mošusnih volova važan su izvor hrane.

zlatni retriver tamnosmeđi

Polarni medvjedi imaju izvrstan njuh i mogu otkriti trup iz velike daljine. Kao prirodni čistači, Polarni medvjedi istražit će nove predmete koji mogu dovesti do problema u blizini ljudskih naselja na Arktiku. Neki polarni medvjedi pretrpjeli su ozbiljne unutarnje ozljede zbog jedenja umjetnih materijala. Povlačenje morskog leda ljeti može ostaviti polarne medvjede nasukanima na kopnu i nesposobnim doći do tuljana - njihov omiljeni plijen, dakle, jedina je mogućnost čišćenja ako se to dogodi.

Polarni medvjedi izvrsni su plivači i mogu plivati ​​brzinom od 9,7 kilometara na sat (6 milja na sat). Polarni medvjedi obično plivaju pod vodom na dubini od samo 3 - 4,5 metra (9,8 - 14,8 stopa). Mogu ostati potopljeni čak 2 minute i kad su pod vodom mogu zatvoriti nosnice. Polarni medvjedi imaju prosječnu brzinu hodanja od 5,5 kilometara na sat (3,5 milje na sat).

slike mješavine chihuahua terijera

Reprodukcija bijelog medvjeda

Polarni medvjedi sazrijevaju oko 6 godina. Polarni medvjedi se razmnožavaju u ljetnim mjesecima od ožujka do lipnja. Ženke rađaju u svojim iskopanim zimovskim brlogima, gdje rađaju 2-3 malena mladunca. Vrijeme rođenja je negdje tijekom rane zime, između prosinca i siječnja.

Ženke polarnih medvjeda sposobne su za odgođenu implantaciju. Odgođena implantacija osigurava da se mladunče rodi u najbolje doba godine za preživljavanje i omogućava ženki da se uđe u dobru fizičku kondiciju i iskoristi svoju energiju za njegu novorođenih mladunaca. Mladunci se rađaju pokriveni krznom, ali zatvorenih očiju.

Mladunci teže oko 600 grama. Ženke ostaju u hibernaciji dojeći mladunče do travnja. Ženke mogu ostati bez prehrane do 8 mjeseci, preživljavajući samo na tjelesnoj masti, dok prezimljuju i hrane novorođenče. Dok se mlada obitelj pojavi, mladunci su možda narasli na 10 - 15 kilograma (22 - 33 kilograma). Mladunci ostaju s majkom sljedeće 2 - 3 godine, a za to vrijeme ona ih osigurava. Ženka će naučiti mladunče kako loviti i štititi od štete. Najkonstantnija socijalna interakcija događa se između majke i mladunaca. Majke polarnih medvjeda pažljive su, često dodiruju i njeguju svoju mladunčad. Mladunci bijelog medvjeda jure i braće sa svojom braćom. Životni vijek bijelog medvjeda je oko 30 godina.

Vokalizacije bijelog medvjeda

Odrasli bijeli medvjedi najviše vokaliziraju kad su uznemireni ili im prijete. Zvukovi uključuju šištanje, režanje, škrgutanje zubima i zujanje. Mladunci vokaliziraju češće i iz različitih razloga. Zvukovi uključuju šištanje, škripanje, cviljenje, cmokanje usana i grleno tutnjanje. Majke upozoravaju mladunčad zvukom blebetanja ili mučenja. Polarni medvjedi komuniciraju i vidom, dodirom i mirisom.

Status zaštite polarnog medvjeda

Polarni medvjedi klasificirani su kao 'ranjivi' s 5 od 19 subpopulacija polarnih medvjeda u padu. IUCN sada globalno zatopljenje navodi kao najznačajniju prijetnju Polarnom medvjedu, prvenstveno zato što se otapanjem njegovog staništa u morskom ledu smanjuje sposobnost pronalaženja dovoljno hrane.