Preussov majmun

OGLAS Izvor slike

Preussov majmun (Cercopithecus preussi), poznat i kao Preussov Guenon, dnevni je primat koji živi kopneno u planinskim šumama do 2500 metara istočne Nigerije, zapadnog Kameruna i Bioka u Ekvatorijalnoj Gvineji.

pitbull štene crveni nos

Preussov majmun ponekad se klasificira kao podvrsta L’Hoestovog majmuna (C. lhoesti). Preussov majmun je svejed i iako jede prvenstveno voće i lišće, jede i insekte. Poznat je po povremenim napadima na usjeve. Preussov majmun tamno je boje boje s bijelom bradom. Teška je do 10 kilograma.

Trupe Preussovih majmuna sastoje se od jednog odraslog muškarca i nekoliko žena i adolescenata, a obično se sastoje od oko 17 pojedinaca. Ženke rađaju jednog mladića otprilike jednom u tri godine. Preussovi majmuni sazrijevaju s 4 godine i imaju životni vijek od 31 godine ars.



Preussov majmun je ugrožena vrsta, zbog gubitka staništa i lova. Jedna je od vrsta koje žive u gvinejskim šumama žarišta biološke raznolikosti zapadne Afrike. Dvije su podvrste Preussovog majmuna, Cameroon Preuss's Monkey (Cercopithecus preussi preussi) i Bioko Preuss's Monkey (Cercopithecus preussi insularis).

Rod: Cercopithecus - Sclater’s Monkey



Sclater’s Monkey (Cercopithecus sclateri) je majmun starog svijeta kojeg je prvi puta opisao Reginald Innes Pocock 1904. godine i nazvan po Philip Sclateru. To je dnevni majmun koji živi na drveću kišnih šuma i tropskim područjima Nigerije i Benina.

Majmuna Sclatera ne treba miješati sa blisko srodnom i slično nazvanom vrstom, bijelim grlom (Cercopithecus erythrogaster). Prehrana majmuna Sclatera’s nepoznata je, međutim, vjerojatno je to svejed koji svoju prehranu dopunjava dijelovima biljaka i insektima, na temelju drugih blisko povezanih vrsta.

Sclater’s Monkeys žive u postrojbama od 4 do 30 jedinki. Mužjak teži od 3 - 4 kilograma, a ženka od 2,5 - 3,5 kilograma. Ženka rađa jednog mladunca, što je čimbenik smanjenja populacije. Smatralo se da je Sclater’s Monkey izumro sve do 1988. godine.

Postoji pet diskretnih populacija koje žive u Nigeriji i raštrkane su duž rijeke Niger i njene delte. Dvije od ove populacije žive u blizini gradova koji ih smatraju svetima. Ostale tri populacije su jako lovne. Svaka od zaštićenih populacija sastoji se od oko 250 jedinki.

Sclater's Monkey i dalje se smatra ugroženom vrstom i blizu je izumiranja zbog sve manje populacije. Danas je njegovo područje zaštićeno i smatra se svetom zemljom, gdje je ograničen lov i sječa drva. Sclater’s Monkey jedna je od vrsta koje žive u žarištu biološke raznolikosti gvinejskih šuma zapadne Afrike.

Rod: Cercopithecus - majmun s bijelim grlom



Majmun s bijelim grlom (Cercopithecus erythrogaster), poznat i kao Crveno trbušni majmun, dnevni je majmun koji živi na drveću kišnih šuma ili tropskim područjima Nigerije i Benina. Majmun s bijelim grlom obično je plodnjak, ali insekti, lišće i usjevi također su u njegovoj prehrani.

Majmun s bijelim grlom obično živi u malim skupinama od 4 do 5 jedinki, međutim, otkrivene su neke skupine od 30 ili više jedinki. Neki mužjaci majmuna lutaju sami. Majmuni s bijelim grlom su drvosječni, žive u vlažnoj tropskoj šumi i najvlažnijim dijelovima suhe tropske šume, no mogu se naći i u sekundarnom grmu i na starim poljoprivrednim zemljištima.

Mužjaci teže 3,5 - 4,5 kilograma, a ženke 2 - 4 kilograma. Ženke rađaju jednog mladunca, što je faktor smanjenja populacije. Majmun s bijelim grlom nekoć se smatrao izumrlim zbog stalnog lova na krzno svog jedinstvenog crvenog trbuha i bijelih prednjih nogu. Ipak, mala skupina pronađena je u blizini rijeke Niger 1988. godine.

Majmun s bijelim grlom i dalje se smatra ugroženom vrstom zbog sve manjeg broja. Danas je njegovo područje zaštićeno i smatra se svetom zemljom, gdje je ograničen lov i sječa drva. Jedna je od vrsta koje žive u gvinejskim šumama žarišta biološke raznolikosti zapadne Afrike.

Dvije su podvrste majmuna s bijelim grlom: Guenon s crvenim trbuhom (Cercopithecus erythrogaster erythrogaster) i nigerijski bijelo grlo Guenon (Cercopithecus erythrogaster pococki).

Rod: Cercopithecus - Vuk Mona majmun

Vučja majmuna Mona (Cercopithecus wolfi) je majmun starog svijeta iz obitelji Cercopithecidae. Iako se trenutno naziva cjelovitom vrstom, uključuje tri podvrste:

C. ž. wolfi koji se nalazi na južnom slivu Zaira između Zaira i Kasai,

C. ž. pyrogaster koji se nalazi južno od rijeka Kasai i ...

C. ž. elegans koja se nalazi između Lomamija i Lualabe.

Majmuni Vuk Mona nisu navedeni kao ugroženi. O ekologiji ove vrste vrlo je malo poznato, međutim, ono što je poznato jest da se ova vrsta prvenstveno javlja u nizinskim šumama, a također naseljava padine i močvarne šume. Nema dovoljno podataka o korištenju i sklonostima njihovog staništa, gustoći vrsta i međusobnim odnosima s drugim primatima - ti se subjekti još uvijek istražuju.