Dugožder pčela

OGLAS Izvor slike

Dugožder pčela (Merops ornatus) vrlo je živopisan član obitelji koja se hrani pčelama: Meropidae i jedini član ove obitelji koji se može naći u Australiji.



Raspon Rainbow Bee Eater uključuje cijelu kopnenu Australiju, kao i istočnu Indoneziju, Novu Gvineju i, rijetko, Salomonove otoke.

Dugožder pčela inhibira šumovita područja na jugu Australije i Tasmanije.

Ove živopisne ptice migriraju u sjevernu Australiju i Novu Gvineju tijekom zimskih mjeseci vraćajući se u južna područja kako bi se razmnožavale.

Karakteristike duginog pčela



Rainbow Bee Eeer je upečatljiva ptica jarkih boja koja u dužinu od vrha repa ima 19 - 24 centimetra (7,5 - 9,4 inča) i ima prosječnu težinu od 27 grama. Gornji je dio leđa, a krila su tirkizno zelena, a donji dio leđa i pokrivači ispod repa su plavi.

yorkie pomiješajte s terijerom

Donja strana krila i primarno letačko perje crvene su s crnim vrhovima, a izduljeno repno perje je crno do duboko ljubičasto. Prepoznatljivo središnje repno pero obojeno je plavom bojom i dulje je u mužjaka nego u ženki.

Dugožder pčela ima žute boje na dojkama i trbuhu i zlatnu krunu. Grlo je narančasto-žuto, a široka crna traka odvaja ga od zelene dojke.



Dugožder pčela ima crnu prugu koja se proteže kroz crvene oči od dna novčanice do ušiju i obrubljena je tankom plavom linijom. Ima crnu novčanicu koja je duga, vitka i zakrivljena i prilagođena je hvatanju letećih insekata.

Stanište pčela iz duge

Dugožderi se najčešće nalaze u otvorenim šumama, šumama i grmlju obično u blizini vode. Skloni su izbjegavanju otvorenih pustinjskih područja. Pčeložder će koristiti poremećena mjesta kao što su kamenolomi, sječe i rudnici za izgradnju svojih gnijezdećih tunela.

Dijeta jede duge pčele

Dugožderi, kako samo ime govori, uglavnom jedu leteće insekte poput pčela i osa. Mogu uočiti potencijalni obrok udaljen do 150 metara. Jednom kad je uočen plijen, pčelarica se spusti s visokog grgeča i ugrabi insekta u svojoj dugoj vitkoj novčanici. Zatim će odletjeti natrag do svog grgeča i lupiti plijen o drvo kako bi ga pokorili.



Užderi pčela imuni su na ubode pčela i osa, ali će i dalje uklanjati insekte koji ubode dok zatvaraju oči kako bi izbjegli da se prskanjem otrova iz boli žlijezda.

Pčelarice mogu pojesti do 700 pčela u jednom danu, što ih čini nepopularnim među pčelarima, međutim, to je uglavnom uravnoteženo njihovom ulogom u držanju insekata štetnika poput skakavaca, stršljena i osa pod kontrolom.

Ponađanje duginih pčela

Dugožderi pčele vrlo su društvene ptice. Izvan sezone razmnožavanja uglavnom borave u velikim skupinama u gustom šikaru ili na velikim stablima. Ove male, šarene ptice u letu proizvode tihi 'prrp prrp' poziv.

Reprodukcija duginog pčelinjada

Sezona razmnožavanja Rainbow Beeeeersa pojavljuje se prije ili nakon kišne sezone. Ove ptice sjajnih boja su monogamne što znači da se pare cijeli život.

I mužjaci i ženke odabiru prikladno mjesto za gniježđenje u pješčanoj obali. Gnijezda sagradi ženka dok joj mužjak donosi hranu poput insekata. Kopat će jazbinu novčanicom dok balansira na nogama i krilima, a zatim će uravnotežiti račun, gurajući labavo tlo nogama unatrag.

pudlice sa šalicom čaja u mojoj blizini

Ženka dnevno kopa oko 3 centimetra duboko, sužavajući uski tunel koji će dovesti do komore za gniježđenje. Duljina tunela može u prosjeku iznositi 89,4 centimetra (gotovo 3 metra) i može se dijeliti s ostalim pticama koje jedu pčele ili čak pticama drugih vrsta.

Ženka pčela izjeda između 3 i 7 jaja koja su bijela i sjajna. Oba roditelja inkubiraju jaja oko 24 dana dok se pilići ne izlegu. Mladiće hrane i roditelji i ostale ptice u grupi i leteće nakon 28 - 30 dana. Hatchlings mogu postati žrtve grabežljivca, posebno trske, divljih pasa i lisica.


Status očuvanja pčela iz duge

Dugožder pčela je klasificiran kao ‘Najmanja zabrinutost’ IUCN-a . Međutim, uvedeni grabežljivci poput divljih pasa i lisica mogu se ukopati u gnijezda kako bi nahranili gnezde.