Desni kitovi

OGLAS Izvor slike

Desni kitovi su kitovi baleani koji pripadaju obitelji ‘Balaenidae’. Tri vrste desnog kita prepoznate su u rodu ‘Eubalaena’, dok je Bowhead Whale, također desni kit, smješten u svom rodu ‘Balaena’.

Desni kitovi mogu narasti do 18 metara (60 stopa) i težiti i do 100 tona. Njihova robusna tijela uglavnom su crna, s izrazitim bijelim žuljevima (ogrebotinama kože) na glavama. Nazivaju ih 'Pravim kitovima' jer su kitolovci mislili da su kitovi 'oni pravi' u lovu, jer plutaju kad ih ubiju i često plivaju u vidokrugu obale.

Populacije su se znatno smanjile intenzivnom berbom tijekom aktivnih godina industrije kitolova. Danas, umjesto da ih love, ljudi često promatraju ove akrobatske kitove iz zadovoljstva.



Četiri vrste desnog kita žive na različitim mjestima:

oko 300 Atlantski sjeverni desni kitovi (Eubalaena glacialis) žive u sjevernom Atlantiku.

otprilike 200 Pacifički sjeverni desni kitovi (Eubalaena japonica) žive u sjevernom Pacifiku.

oko 7.500 Južni desni kitovi (Eubalaena australis) rasprostranjeni su po cijelom južnom dijelu južne hemisfere.

8.000 - 9.200 Bowhead kitovi (Balaena mysticetus) (također Desni kitovi, ali u drugom rodu) u potpunosti su rasprostranjeni u Arktičkom oceanu.

Karakteristike desnog kita

Desne kitove lako je razlikovati od ostalih kitova po velikom broju žuljeva na glavi, debelim leđima bez leđne peraje i dugim ovješenim ustima koja započinju visoko iznad oka, a zatim se zaokružuju ispod njega. Tijelo Desnog kita vrlo je tamno sivo ili crno s bijelim mrljama na trbuhu.

njemački ovčar, dugodlaki pas

Bijele mrlje na koži kitova oko kalozita nisu posljedica pigmentacije kože, već su zapravo velike kolonije kitovih uši zakopane u koži kitova. Odrasli desni kitovi mogu imati dužinu između 11 - 18 metara (36 - 59 stopa) i obično su teški 60 - 80 tona. Najtipičnije duljine su 13 - 16 metara (42 - 52 stope). Tijelo je u nekim slučajevima izuzetno robusno i obuhvaća čak 60% ukupne duljine tijela. Njihova repna metiljka je također široka (do 40% duljine tijela).



Sjevernopacifička vrsta desnog kita u prosjeku je najveći od tri desna kita Eubalaena. Najveći primjerci mogu težiti 100 tona.

Desni kitovi imaju između 200 i 300 baleen ploča sa svake strane usta. Oni su uski i dugi otprilike 2 metra i prekriveni su vrlo tankim dlakama. Ploče omogućuju hranjenje kita. Testisi Desnog kita vjerojatno su najveći od svih životinja, svaki težak oko 500 kilograma (1100 kilograma). S 1% ukupne tjelesne težine kitova, ova je veličina vrlo velika, čak i uzimajući u obzir veličinu kita. To sugerira da je natjecanje sperme važno u procesu parenja.

Desni kitovi imaju prepoznatljiv udarac u obliku slova V, uzrokovan široko razmaknutim puhalicama na vrhu glave. Udarac se penje na 5 metara (16 stopa) iznad površine oceana.

Reprodukcija desnog kita

Ženke desnih kitova dostižu spolnu zrelost sa 6 - 12 godina i uzgajaju se svake 3 - 5 godina. I razmnožavanje i teljenje odvijaju se tijekom zimskih mjeseci. Telad je oko 1 tone (1,1 kratka tona) težine i 4 - 6 metara duljine pri rođenju nakon razdoblja trudnoće od 1 godine. Desni kit brzo raste u prvoj godini, obično se udvostručuje u duljini. Do odvikavanja dolazi nakon 8 mjeseci do 1 godine, a stopa rasta u kasnijim godinama nije dobro razumljiva, može uvelike ovisiti o tome hoće li tele ostati s majkom drugu godinu.

Životni vijek desnog kita

O životnom vijeku Desnih kitova vrlo se malo zna. Jedan od rijetkih dokaza je slučaj majke Atlantskog sjevernog desnog kita koja je fotografirana s djetetom 1935. godine, a zatim ponovno fotografirana 1959., 1980., 1985. i 1992. godine, a uzorci bešzutnosti korišteni su kako bi se osiguralo da se radi o istoj životinji . Konačno, fotografirana je 1995. s naizgled smrtonosnom ranom glave za koju se pretpostavlja da je prouzročena njezinim udarom broda. Životinja je imala oko 70 godina smrti. Istraživanje na Bowhead kitovima sugerira da dosezanje ove dobi nije rijetkost i čak može biti premašeno.

Ponašanje desnog kita

Desni kitovi su spori plivači, maksimalnom brzinom dosežu samo 5 čvorova (9 kilometara na sat), međutim, vrlo su akrobatski i često krše (skaču s površine mora), šamaraju rep i lobtail. Poput ostalih kitova baleena, i desni kitovi nisu druželjubivi, a tipična veličina grupe je samo dvije. Prijavljene su veće skupine do dvanaest, međutim, one nisu bile međusobno povezane i mogle su biti zajedno samo kratko vrijeme.

Desni predatori kitova

Predatori samo Desnih kitova su kit ubojice i donekle ljudi. Kad se osjeti opasnost, skupina Desnih kitova može se okupiti u krug, repovima usmjerenim prema van, kako bi odvratila grabežljivca. Ova obrana nije uvijek uspješna i teladi se povremeno odvoje od majke i ubiju.

Dijeta ispravnih kitova

Dijeta s ispravnim kitovima sastoji se prvenstveno od zooplanktona i sitnih rakova poput copepoda, kao i kril i pteropoda, iako su povremeno oportunistička hranilica. Desni kitovi hrane se 'skidanjem' zajedno s otvorenim ustima. Voda i plijen ulaze u usta, ali samo voda može proći kroz baleen i ponovno izaći na otvoreno more. Stoga, da bi se desni kit hranio, plijen se mora pojaviti u dovoljnom broju da generira interes za kitove, biti dovoljno velik da ga baleinske ploče mogu filtrirati i biti dovoljno mali da ne može pobjeći. 'Skidanje' se može odvijati na površini, pod vodom ili čak blizu dna oceana, na što ukazuje blato koje se povremeno opaža na tijelima Desnih kitova.

Vokalizacija desnog kita

Vokalizacije Desnih kitova nisu razrađene u usporedbi s vokalizacijama drugih vrsta kitova. Kitovi čine stenjanje, iskakanje i podrigivanje koje su obično oko 500 herca. Namjena zvukova nije poznata, međutim, vjerojatno će biti oblik komunikacije između kitova unutar iste skupine.

Stanje zaštite desnog kita

Vodeći uzrok smrti među sjevernoatlantskim desnim kitovima, koji migriraju nekim od najprometnijih svjetskih brodskih traka tijekom putovanja na istočnoj obali Sjedinjenih Država, ozljeda je nastala uslijed sudara s brodovima. Najmanje 16 prijavljenih smrtnih slučajeva zbog brodskih udara zabilježeno je između 1970. i 1999. godine, a vjerojatno još mnogo njih ostaje neprijavljeno.

I sjevernoatlantski desni kit i sjevernotihijski desničarski kit navedeni su kao 'ugroženi' od strane CITES-a i IUCN-a te pod američkim Zakonom o ugroženim vrstama.

Drugi glavni uzrok smrti sjevernoatlantskih desnih kitova je zapletenost ribolovne opreme. Desni kitovi filtriraju hranidbeni plankton širom otvorenih usta, izlažući se opasnosti od zapletanja u bilo kojem užetu ili mreži učvršćenom u vodenom stupcu. Desni kitovi često omotavaju uže oko gornjih čeljusti, peraja i repova. Većina uspije pobjeći s manjim ožiljcima, međutim, neki se ozbiljno i ustrajno zapletu. Takvi se slučajevi ako se slabovidni ponekad uspješno raščlane, međutim, drugi to nisu i oni umiru najstrašnijom smrću u razdoblju od nekoliko mjeseci. Glavni fokus bio je na statusu očuvanja desnog kita u smislu ugrožene vrste. Međutim, jednako je važan krajnji problem dobrobiti životinja koji predstavljaju takva kronična fatalna zapletanja.

Južni desni kit, naveden kao 'ugrožen' od strane CITES-a i 'IUCN-om ovisno o nižem riziku i očuvanju', zaštićen je u jurisdikcijskim vodama svih zemalja s poznatim uzgojnim populacijama (Argentina, Australija, Brazil, Čile, Novi Zeland, Jug Afrika i Urugvaj). U Brazilu je savezno područje zaštite okoliša koje obuhvaća oko 1.560 kvadratnih kilometara (602 kvadratne milje) i 130 kilometara (80 milja) obale u državi Santa Catarina uspostavljeno 2000. godine kako bi zaštitilo glavna uzgajališta vrsta u Brazilu i promicalo regulirano promatranje kitova.

26. lipnja 2006. NOAA (Nacionalna uprava za oceane i atmosferu) predložila je Strategiju za smanjenje brodskih napada na sjevernoatlantske desne kitove. Prijedlog, kojem se protivi brodarska industrija, predviđa nametanje ograničenja brzine od 10 čvorova (11,5 milja na sat; 18,5 kilometara na sat) na određenim rutama tijekom sezone teljenja za plovila 20 metara (65 stopa) ili duže. Prijedlog je otvoren za komentare do 25. kolovoza 2006. Prema NOAA (Nacionalna uprava za oceane i atmosferu), 25 od 71 smrtnog slučaja desnog kita zabilježenih od 1970. godine posljedica je brodskih udara.