Slike i činjenice s prstenastim pečatom

Prstenasti pečatPrstenasti pečat ( Phoca hispida ) najčešći je pečat na Arktiku. To je ujedno i najmanji pečat na Arktiku, a poznat je i kao pečat jar. Inuiti prstenasti pečat nazivaju 'nattiq' ili 'netsik'.

Prstenasti tuljan ima punašno tijelo s kratkom njuškom i malom glavom, a ono što ovu životinju čini jedinstvenom je to što je tuljac bez uha. Trbuh im ima srebrno krzno, ali ostatak kaputa je taman i sa stražnje strane i sa strane prekriven srebrnim prstenovima, po čemu su ti pečati i dobili ime. Imaju male prednje peraje i kandže debljine više od 2,5 cm (1 inč). Pandžama koriste rupe za disanje kroz led. Te rupe za disanje napravljene su kroz led debljine samo 2 m (6,5 ft.). Njihova se težina kreće od 45-72 kg (100-160 lbs) i naraste do prosječne duljine od 1,5 m (5 ft.).

Prstenasti tuljani žive na cijeloj sjevernoj hemisferi. Većina prstenastih tuljana živi u Arktičkom oceanu, ali nalazimo ih i u zaljevu Hudson, Baltičkom i Beringovom moru. Mogu ih se naći od Sjeverne Amerike do Euroazije, pa čak i do Juga, naseljavajući Ohotska mora. Jedna podvrsta prstenastog tuljana nalazi se u slatkovodnom okruženju. Prehrana prstenastog tuljana široka je i raznolika. Jede sitan plijen poput haringe, škampa, arktičkog bakalara i bijele ribe. Može jesti i rakove poput grgeča i kičme. Ljeti se hrane polarnim bakalarima uz rubove morskog leda, a životni vijek im je 25 do 30 godina. Ne vole se okupljati u grupe i osamljeni su. Kada se grupiraju zajedno s ostalim prstenastim tuljanima, odvojit će se od ostalih te vrste na velike udaljenosti. Prilikom parenja mužjak će se pariti s više ženki.
Njihovi prirodni grabežljivci uključuju Arktička lisica , polarni medvjedi, vukovi, vukovi i orke.

Iako su prstenasti tuljani godišnja žetva urođenika s Arktika, oni trenutno nisu ugroženi. Međutim, zaštićeni su, kao i svi morski sisavci, prema Zakonu o zaštiti morskih sisavaca (MMPA) iz 1972. Uz to, baltički prstenasti tuljan (Phoca hispida botnica) na popisu je Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) kao ranjiv.