Srebrni gibon

OGLAS Izvor slike

The Srebrni gibon (Hylobates moloch), primat je u obitelji 'Hylobatidae' ili obitelji gibona. Srebrni gibon nalazi se samo na otoku Java u Indoneziji. Zbog izoliranog položaja, procjenjuje se da u divljini trenutno živi manje od 2000 ovih životinja. Srebrnasti gibon je i dnevni i drveni.



Srebrnasti giboni poznati su pod nazivom 'Lesser Apes'. Manji majmuni razlikuju se od velikih majmuna (čimpanze, gorile, orangutani i ljudi) po tome što su manji i povezani, ne prave gnijezda i po određenim anatomskim detaljima u kojima površno više nalikuju majmunima nego što to čine majmuni.

Dvije su podvrste srebrnastog gibona:

Zapadnjački srebrnasti gibon ili zapadni javanski gibon,
(Hylobates moloch moloch)
Istočni srebrnasti gibon ili središnji javanski gibon,
(Hylobates moloch pongoalsoni)



Karakteristike srebrnastog gibona

Srebrnasti giboni su pahuljasti sa sivo-bijelim krznom s tamno sivim ili crnim čepom na glavi. Srebrnasti giboni imaju bijeli ili svijetlosivi rub koji okružuje njihovo prilično tamno lice. Krzno im je vrlo dugo i tamno sivo na vrhu okruglih glava. Kao i svi giboni, nemaju rep i ruke su im duge u usporedbi s tijelom koje se proteže najmanje dvostruko više od njihove visine. Srebrnasti giboni imaju vitka tijela koja su posebno prilagođena za ljuljanje ispod grana ovješenih njihovim rukama. Zakače prste za granu, zapravo je ne hvatajući, a ponekad naprave dugačke zamahe i potpuno puste grane. Prosječna težina odraslog srebrnog gibona je približno 6 kilograma, a muškarci i ženke vrlo su slični izgledom i veličinom.

Dijeta od srebrnog gibona

Dijeta sa srebrnim gibonima prvenstveno je voće. Budući da su voćna stabla obično rasuta po kišnim šumama, moraju putovati puno da bi pronašla hranu, a svaka obitelj gibona obično ima teritorij kojim putuju prosječno iznosi oko 42 hektara. Ponekad će se ti teritoriji preklapati, što će nekoliko obitelji moći dijeliti iste voćke. Poznato je i da srebrni giboni jedu cvijeće i lišće.

blue heeler vs border collie

Stanište srebrnastog gibona

Hylobates, njihovo znanstveno ime, znači 'stanovnik stabala'. Srebrni giboni provode većinu svog života u krošnjama drveća. Preferiraju gustu i blisku krošnju neometane primarne šume. Srebrni gibon nastanjuje duboko skrivene dijelove prašuma, vješto se penje na drveće i njiše se kroz šume. Srebrnasti giboni putuju u malim obiteljskim skupinama koje se sastoje od parenog para i njihovog potomstva u različitim fazama razvoja.

Srebrnih gibona nema u prašumi mangrove ili na 1600 metara nadmorske visine.

Ponašanje srebrnastog gibona

Srebrnasti giboni putuju mašući od grane do grane, koristeći svoje duge prste da zakače grane dok se zamahuju prema naprijed za sljedeću granu. Ponekad su im ljuljačke toliko snažne da im omogućuje potpuno zrakoplovstvo i postizanje veće udaljenosti u jednom zamahu. Srebrni Giboni mogu hodati po zemlji ako trebaju, a mogu hodati i na dvije noge, držeći ruke gore iznad glave kako bi pomogli u ravnoteži. Na svakom obiteljskom teritoriju postoje stabla koja se koriste u određene svrhe, poput spavanja i pozivanja. Srebrnasti giboni opetovano koriste ista stabla za ove aktivnosti.

Svakog jutra pojavit će se ženka srebrnastog gibona koja će vrištanjem i dozivanjem najavljivati ​​svoje prisustvo šumi. Ti se pozivi mogu čuti najmanje jedan kilometar u svim smjerovima.

Reprodukcija srebrnastog gibona

Srebrni giboni, kao i većina vrsta gibona, monogamni su i pare se doživotno. Ne postoji sezona razmnožavanja i ženka će doći u estrus u bilo koje doba godine. Ženka će roditi potomstvo otprilike svake 2 do 3 godine. Gestacija obično traje 7 do 8 mjeseci, a odjednom se rodi samo jedna beba gibon. Dojenče Silvery Gibbon je bez dlake sa samo malo dlačica na glavi. Čuva se blizu majke radi topline i njeguje otprilike godinu dana. Dojenče živi s obiteljskom skupinom dok potpuno ne sazrije s oko 8 godina i dok ne bude spremno krenuti samostalno i pronaći partnera. Obitelji gibona obično su vrlo usko povezane i ostaju bliske jedna drugoj tijekom putovanja. Ako im se prijeti na njihovim teritorijima, ženka gibona pjevat će i vrištati dok mužjak potjera uljeza, obično uz puno buke i padova kroz grane.

Status zaštite srebrnog gibona

Srebrna vrpca (Hylobates moloch) trenutno je navedena kao ugrožena na Crvenom popisu ugroženih vrsta IUCN-a iz 2007. godine. Uništavanje staništa na gusto naseljenoj Javi i dalje smanjuje prirodni raspon vrste. Mnogi giboni također su izgubljeni zbog ilegalne trgovine kućnim ljubimcima, kada se odrasli giboni kolju kako bi se njihove bebe mogle prodati na tržnicama kao kućni ljubimci. Procjenjuje se da je samo 4% njihovih izvornih staništa još uvijek dostupno toj vrsti. Njima, naravno, prijete lovokradice koje prodaju svoje meso, kožu i odvode bebe za kućne ljubimce. Nekoliko zooloških vrtova provodi programe uzgajanja srebrnastog gibona. Unatoč tim naporima, buduće preživljavanje ove vrste je pod znakom pitanja.