Snježni leopard

Izvor slike

The Snježni leopard je ponekad poznat kao 'Unca'. Velika je mačka porijeklom iz planinskih lanaca Srednje Azije i poznata je po prekrasnom krznu. Snježni leopardi nalaze se u središnjoj i južnoj Aziji u neravnim planinskim regijama od približno 1.230.000 četvornih kilometara, koje se protežu kroz 12 zemalja: Afganistan, Butan, Kinu, Indiju, Kazahstan, Kirgistanu, Mongoliju, Nepal, Pakistan, Rusiju, Tadžikistan i Uzbekistana.

Ukupna divlja populacija snježnog leoparda procjenjuje se na između 4.000 i 7.500 jedinki. U zoološkim vrtovima širom svijeta postoji i 600 - 700 snježnih leoparda.

bully blue nos pitbull

Iako dijeli svoje ime s običnim leopardom, ne vjeruje se da je snježni leopard usko povezan s Leopardom ili ostalim članovima panterinske skupine i klasificiran je kao jedini član roda 'Uncia uncia'.



Opis Snow Leopard



Snježni leopard ima bijelu bundu sa smeđkastim / žutim nijansama koja je prekrivena kolutovima smeđih / crnih rozeta / mrlja. Oznake pomažu da se kamuflira od plijena. Njihovo krzno je dugo i vunasto i pomaže u zaštiti mačke od velike hladnoće. Snježni leopardi imaju teško krzno na repu, a dno šapa prekriveno je krznom radi zaštite od hladnog snijega.

Glava snježnog leoparda, koja ima male uši i prepoznatljivu tešku obrvu, zaobljena je i razmjerno mala prema veličini tijela, koja može biti dugačka do 1,3 metra i teška do oko 70 kilograma. Njihov dugački rep, koji može mjeriti čak 90 centimetara, pomaže mačkama da uravnoteže dok se kreću po neravnom i često snježnom terenu. Moćni udovi snježnog leoparda relativno su kratki po veličini tijela, a podržavaju ih velike, moćne šape.

Zbog nerazvijenog fibro-elastičnog tkiva koje čini dio vokalnog aparata, snježni leopard ne može puštati dubok, dubok urlik, a to zajedno s razlikama u karakteristikama lubanje pomaže u odvajanju od njihovih kolega 'velikih mačaka'.

Stanište snježnog leoparda

Tijekom ljeta snježni leopard naseljava planinske livade iznad drvoreda u stjenovitim alpskim predjelima na nadmorskoj visini od 2.700 metara (8.900 stopa) do 6.000 metara (20.000 stopa). Zimi se snježni leopardi spuštaju u šume na nižim nadmorskim visinama.

Snježni leopard uglavnom je povezan s općenito stjenovitim terenima poput visokih grebena doline, stjenovitih izbočina i planinskih prijevoja. Snježni leopard rijetko je povezan s gustim pošumljavanjem. Pojedinačni snježni leopard nastanjuje dobro definirani dom, no svoj napad ne brani agresivno kada mu drugi ljudi pređu. Raspon kućica za snježne leoparde može se uvelike razlikovati u veličini. To može biti samo 5 kvadratnih milja ili čak 15 kvadratnih milja.

Dijeta snježnog leoparda

Snow Leopards oportunisti su kada je u pitanju hranjenje. Strogo su mesožderi i jedu sve što im se nađe mesa. Jedan od najljepših mačaka, snježni leopardi, također su iznimni sportaši sposobni za ogromne skokove preko jaruga. Oni također mogu srušiti plijen gotovo tri puta veći od vlastite veličine, uključujući domaću stoku. Njihov plijen uključuje kozoroge, markhore, bharale, jelene, veprove, svizce, pike i male glodavce.

dvostruki kaput njemački ovčar

Snježni leopard je grabežljivac iz zasjede i napasti će svoj plijen odozgo kad god je to moguće. Okretna je životinja koja može skočiti i do 14 metara što joj pomaže uhvatiti plijen i prijeći planine. Uobičajeno je da će snježni leopard ostati blizu svog usmrćenja i vratiti se tijekom 3 do 4 dana kako bi se hranio.

Ponašanje snježnog leoparda

Snow Leopards su krepuskularni (aktivni u zoru i sumrak) u svojim lovnim aktivnostima. Mačka je obično osamljeni lovac, no tijekom razmnožavanja zadatak može podijeliti sa svojim supružnikom.

Reprodukcija snježnog leoparda

Razdoblje trudnoće ženke snježnog leoparda je oko 98 dana. Zbog teških vremenskih uvjeta u alpskim regijama, mladunci se obično rađaju u proljeće, a parenje se odvija krajem zime. To osigurava obilnost izvora hrane i potrebno je manje napora da se osigura ubojstvo. Ženke rađaju u kamenjarima obloženim krznom. Veličina legla je obično između 1 - 4 mladunca. Mladunci teže pri rođenju između 320 i 708 grama i imaju prosječni dnevni prirast od približno 48 grama dnevno. Mladunci prate majku u lovu s 3 mjeseca i ostaju s njom tijekom prve zime.

Životni vijek snježnog leoparda obično je 15 - 18 godina, međutim, u zatočeništvu može živjeti i do 20 - 21 godine.

Status zaštite snježnog leoparda

IUCN je 1972. godine snježnog leoparda stavio na svoj Crveni popis ugroženih vrsta kao 'Ugrožen'. Zbog velike potražnje za njihovim kaputima, snježni leopardi ilegalno se love za trgovinu krznom. Kožice su tražena roba na mjestima poput Srednje Azije, Istočne Europe i Rusije, gdje su pretvorene u kapute i drugu odjeću. Kosti i dijelovi tijela snježnog leoparda također se koriste za tradicionalnu azijsku medicinu.

Brojne su agencije koje rade na očuvanju snježnog leoparda i njegovih ugroženih planinskih ekosustava. To uključuje Trust Snow Leopard, Očuvanje Snow Leopard i Mreža Snow Leopard. Njihov fokus na istraživanju, programima zajednica u regijama snježnih leoparda i obrazovnim programima usmjeren je na razumijevanje potreba mačaka, kao i potreba seljaka i stočarskih zajednica koje utječu na život i stanište snježnih leoparda.