Južnjačka kratkodlaka rovčica

OGLAS Izvor slike

The Južnjačka kratkodlaka rovčica (Blarina carolinensis) je mali, sivi, kratkorepi sisavac po kojem je i dobio ime. Njihov cjelokupni izgled pomalo podsjeća na glodavca, međutim, član je reda Soricomorpha i ne treba ga miješati kao člana reda Rodentia.

Karakteristike južne kratkodlake rovke

Južna kratkodlaka rovčica izgledom je vrlo slična sjevernoj rokavici, osim što je manja, duljine oko 3 - 5 inča i težine oko 8 grama. Rep južnih kratkodjelih rovčica uvijek je manji od polovice duljine glave i tijela. Boja im je sivocrna, ponekad sa srebrnastim ili smeđim odljevom. Južnjačka kratkodlaka rovčica ima izbočenu njušku i kratke vanjske uši koje gotovo skriva njezino mekano, gusto krzno.

Južne kratkodlake rovke dobro su prilagođene za kopanje. Imaju snažna, široka prednja stopala koja su malo veća od stražnjih. Oni se kopaju koristeći kombinaciju prednjih nogu, glave i nosa. U mekom tlu mogu se kopati brzinom od 30 centimetara u minuti, što je prilično postignuće s obzirom na njihovu majušnu ​​veličinu.

Južno stanište rovčica kratkog repa

Stanište južnih kratkodlakih rovčica uključuje listopadne ili crnogorične šume, polja, travnate površine u blizini vode, slane močvare i vlažne otvorene prostore. Čini se da su adekvatni pokrov i hrana važniji za određivanje njihove prisutnosti od vrste tla ili vegetacije.

Južne jazbine kratkorepih rovki zauzimaju dvije različite razine zona. Jedna je razina nekoliko centimetara ispod zemlje ili ponekad na zemlji, a druga je nešto dublja na oko 40 - 60 centimetara ispod površine. Dvije se razine spajaju u nepravilnim intervalima. Većina rupa napravljena je ispod trupaca i ponekad se spaja s trupcem koji se zatim saće. Preferiraju se truli šumoviti trupci jer je s njima lakše raditi.

Južnjačko ponašanje kratkodlakih rovčica i prehrana

Južne kratkodlake rovke obično su druželjubivije od Sjeverne rovke . Burrows može sadržavati nekoliko pojedinaca koji rade zajedno i rijetko se bore. Određeni muškarci i ženke ostaju bliski zajedno tijekom predplodne sezone.

Južna kratkodlaka rovčica aktivna je danju i noću i tijekom cijele godine. Njihov dom je 0,5 - 1,0 hektara. Populacija je čak 25 po hektaru, obično manje. Južna kratkodlaka rovčica gradi vlastite tunele u zemlji ili snijegu, a koristi i ostale životinje. Piste se koriste za skladištenje hrane. Njihovo je gnijezdo izgrađeno od suhog lišća, trave i kose, promjera 6 - 8 inča ispod trupaca, panjeva, kamenja ili krhotina.

Dijeta južnih kratkodlakih rokavica sastoji se od insekata, anelida, biljnih tvari, stonoga, paučnjaka, mekušaca, kralježnjaka i rakova. Poznato je da puževe čuva zimi. Slina je otrovna i zubima se ubrizgava u rane svog plijena. Otrov južnih kratkodjelih rovčica dovoljno je jak da ubija miševe, ali za ljude nije smrtonosan.

Razmnožavanje južnih kratkodlakih rovčica

Sezona razmnožavanja južne kratkodlake rovke traje od veljače do studenog, a ženke imaju 2 ili 3 legla godišnje. Period trudnoće traje od 21 do 30 dana. Svako leglo sastoji se od dva do šest mladih. Mladi se uzgajaju u gnijezdima trava i lišća kojima se ulaz ulazi kroz tunel. Gnijezda za mlade su mnogo veća od njihovih gnijezda.

Južnjački kratkodlaki otrovni otrov

Zanimljiva značajka južnjačke kratkodlake rovke je otrov koji proizvode podmaksilarne žlijezde, a koji je prisutan u slini i može se unijeti u rane od zuba. Injekcije 6 miligrama ekstrakta pripremljenog iz submaksilarne žlijezde dovoljno su jake da ubiju miševe, ali postoji mala vjerojatnost da otrov ima bilo kakav ozbiljan učinak na čovjeka.

Južni kratkorepi grabežljivci

Razmnožavanje južne kratkodlake rovke potencijalno je visoka što i njihov popis grabežljivaca čini prilično visokim. Poznati grabežljivci uključuju mliječnu zmiju, crnu zmiju, jastreba s crvenim repom, jastreba s crvenim ramenima, jastreba s vrapcima, soka sa širokim krilima, sovu u uhu, sovu s kratkim ušima, sovu u ustima, sovu s dugim ušima, sovu vrisku, lisicu , lasica i skank. Vjerojatno ima mnogo drugih koji bi se mogli dodati na popis.