Naočalasti medvjed

OGLAS Izvor slike

Naočalasti medvjedi (Tremarctos ornatus) poznatiji i kao ‘andski medvjedi’ distribuiraju se u planinama Sjevernih Anda, uključujući Kolumbiju, Ekvador, Peru, Boliviju i u Čile. Naočalasti medvjed jedina je živa vrsta medvjeda koja potječe iz Južne Amerike. Naočalasti medvjed najbliža je roda medvjeda kratkog lica srednjeg pleistocena do kasnog pleistocena.

Naočalasti medvjed jedna je od najugroženijih vrsta medvjeda na svijetu, a najugroženiji je medvjed divovske pande koji im je danas najbliži rođak. Ženke se zovu ‘krave’, mužjaci ‘nerasti’, a mlade ‘mladunci’.

Naočaran opis medvjeda





Naočalasti medvjedi uglavnom su manji medvjedi iz obitelji Ursidae. Mužjaci su znatno veći od ženki (33% veći) i narastu preko 1,5 metra duljine i teže 154 kilograma. Ženke rijetko teže više od 82 kilograma.

Naočalasti medvjedići tako su nazvani zbog velikih bijelih krugova ili polukrugova bijelog krzna oko očiju koji im daju izgled nošenja naočala. Čupavo krzno Naočalastog medvjeda crno je s bež ponekad crvenim oznakama na licu i gornjem dijelu prsa. Zbog tople klime u kojoj žive krzno im je tanko od većine ostalih vrsta medvjeda i ne moraju hibernirati. Sve ostale vrste medvjeda imaju 14 parova rebara, no naočalasti medvjed ima samo 13.

Naočalasti medvjedi imaju duge, zakrivljene, oštre kandže koje se koriste za penjanje i kopanje u humke insekata poput brda mrava i brda termita za hranu. Prednji su im udovi duži od stražnjih što im pomaže da se lakše penju po drveću. Naočalasti medvjedi imaju vrlo snažne čeljusti i široke, ravne kutnjake koji im pomažu da prožvakaju žilavu ​​vegetaciju poput kore drveća.

plavo smeđi crveni nos pitbull

Naočarano stanište medvjeda

Nazivirana staništa medvjedica su tropske planinske šume i alpski travnjaci. Žive uglavnom u bujnim šumama na visokim nadmorskim visinama odijevajući padine planina Anda penjući se do 4.300 metara. Medvjedi su mnogo brojniji na istočnoj strani Anda, gdje su manje osjetljivi na ljudsku kolonizaciju. Medvjedi silaze s planina samo u potrazi za hranom, a primijećeni su u primorskim pustinjama i stepnim zemljama.

Naočalasta medvjeđa dijeta

Naočalasti medvjedi prvenstveno su biljojedi, ali su općenito klasificirani kao svejedi. Uglavnom putuju šumama sakupljajući zrelo voće, bobice, kaktuse i med. Tijekom razdoblja kada zrelo voće nije dostupno, oni će se također hraniti bambusovim srcima, kukuruzom i epifitima - biljkama koje rastu na drugim biljkama koje se nazivaju bromelije. Povremeno će svoju prehranu nadopunjavati insektima, glodavcima i pticama. U prosjeku je samo oko 7% prehrane medvjeda mesožderima.

Naočarano medvjeđe ponašanje

Naočalasti medvjedi su noćni i uglavnom su aktivni noću, posebno tijekom sumraka. Danju se sklone u špilje, pod korijenjem drveća ili na stablima. Oni su drvena stvorenja i stručni penjači i provode puno vremena hraneći se drvećem. Njihov opstanak uvelike ovisi o sposobnosti penjanja i na najviša stabla šuma Anda.

Jednom kad se medvjedi nađu na drveću, oni često grade platforme za hranjenje od slomljenih grana. Medvjedi koriste ove platforme kako bi posegnuli za još hrane.

Naočalasti medvjedi nisu teritorijalni, međutim, imaju tendenciju izolirati se od drugih kako bi izbjegli konkurenciju. Ako ipak naiđu na drugog medvjeda ili čak na čovjeka, ti sramežljivi medvjedi reagiraju poslušno, ali oprezno. Međutim, napasti će ako se osjećaju ugroženima ili ako su mladunci majki u opasnosti, poput ostalih medvjeda, majke medvjedi vrlo štite svoje dijete.

Naočalasti medvjedi također su usamljene životinje i obično se vide samo zajedno tijekom sezone parenja. Budući da su usamljene životinje, ti su medvjedi obično vrlo tiha bića. Tek kad susretnu drugog medvjeda, mogu biti vrlo glasni.

Naočalasta reprodukcija medvjeda

Kao tropska vrsta medvjeda, uzgoj se odvija tijekom cijele godine, ali uglavnom od travnja do lipnja. Naočalasti medvjedi dostižu zrelost i počinju se razmnožavati u dobi između 4 i 7 godina.

Ženke medvjedića naočala rađaju 1 - 2 mladunca svake 2 - 3 godine. Period trudnoće je 6 - 7 mjeseci. Uzgojni parovi ostaju zajedno nekoliko tjedana nakon što se dogodi parenje. Ženka naočalastog medvjeda sposobna je planirati trudnoću i porod, osiguravajući da se porođaj dogodi oko 90 dana prije vrhunca sezone voća, tako da je zaliha hrane dovoljna. Ako se dogodi sezona u kojoj nema dovoljno zaliha hrane, ženka medvjeda može odgoditi implantaciju, pri čemu se embriji mogu jednostavno apsorbirati u majčino tijelo i ona te godine neće roditi.

Ženka Naočalastog medvjeda sagradit će 'jazbinu' prije poroda. Mladunci teže po rođenju od 10 do 18 unci i bespomoćni su, a oči ostaju zatvorenih prvih mjesec dana. Mladunci će ostati s majkom najmanje 2 godine, jašući na njezinim leđima kad su mali, prije nego što ih odrasli mužjaci požele otjerati sa ženkom.

ogromni crveni pitbullovi iz nosa

Životni vijek naočalastog medvjeda može biti 25 godina u divljini i 36 godina u zatočeništvu.

Naočaran status medvjeda

Naočalasti medvjedi navedeni su kao ranjivi na Crvenom popisu ugroženih vrsta Svjetske unije za zaštitu. Populacija naočalastih medvjeda ugrožena je iz više razloga. Love ih lokalno stanovništvo koje vjeruje da će pojesti stoku, iako ti medvjedi ne jedu velike količine mesa. Opsežna poljoprivreda i sječa doveli su do gubitka staništa. Žučni mjehur naočalastih medvjeda cijenjen je u orijentalnim lijekovima, pa se i iz tog razloga lovi. Neke procjene sugeriraju da danas u divljini preživljava tek oko 3.000 naočalastih medvjeda.