Pauk majmun

Izvor slike

Majmuni pauci su primitivni majmuni Novog svijeta iz obitelji 'Atelidae' pronađeni u tropskim nizinskim kišnim šumama od Meksika do Južne Amerike, duž obala i obala Amazone, južno do Bolivije i Matto Grosso u Brazilu i planinskim šumskim obroncima Anda. Majmuni pauci ograničeni su na drvenasta staništa, uglavnom na vrhu krošnji drveća. Oni se kreću od razine mora do višeg tla.



Nedavna usporedba inteligencije daje majmunima paucima vrijednost malo iznad inteligencije gorila, pa je razumno vjerovati da su majmuni pauci među najinteligentnijim majmunima Novog svijeta.

mješavina pudlica američkog koker španijela

Nazvani su majmunima paucima, jer izgledaju poput pauka kad su ovješeni za rep.



Karakteristike majmuna pauka

Mužjak majmuna pauka ima dužinu tijela 38 - 48 centimetara, duljinu repa 63 - 82 centimetra i teži oko 9 - 10 kilograma. Ženka majmuna pauka ima dužinu tijela 42 - 57 centimetara, duljinu repa 75 - 92 centimetra i tešku 6 - 8 kilograma. Mužjaci i ženke izgledaju vrlo slično. Pauk majmuni su obično svi crni, ali neki imaju prstenje u boji mesa oko očiju i bijele brkove. Kosa im je uglavnom gruba i žilava, a nedostaje im dlaka. Boje majmuna pauka mogu biti zlatne, crvene, tamnopute, smeđe ili crne, a šake i stopala uglavnom su crne. Ovi majmuni uvelike ovise o svom izoštrenom binokularnom vidu. Imaju vitka tijela i udove s dugim uskim rukama.

Spider Monkey ima prehensile rep koji je mišićav i taktilan i koristi se kao dodatna ruka. Rep je ponekad duži od tijela. I donja i vrh repa koriste se za penjanje i hvatanje, pa ga pauk majmun koristi poput pete ruke. Kada zamahujete repom, ruke mogu slobodno skupljati hranu.

Pauk majmun ima ruke u obliku kuke, jer palčevi odsutni ili su svedeni na panj. Ruke su poput kuka s dugim, uskim dlanovima, dugim zakrivljenim prstima i bez palca. Glava je mala, a njuška im je istaknuta. Na nogama imaju samo palčeve.

Pauk majmuna rep i gipki rameni zglobovi omogućuju mu brzo zamahivanje ispod grana (brahijat), bez straha da će zaskočiti palčeve. Noge su mu jako izdužene, a nožni prst je prenaprezan, radeći poput ruku hvatajući tanje grane, kao i radi boljeg hvatanja dok hoda uspravno na dvije noge na širokim granama. Može čak stajati uspravno na grani koristeći rep kao treći ud u alatu za stativ s dvije noge. Kad je majmun na oprezu, stoji ili hoda na dvije noge, koristeći rep da se drži za oslonac.

Dijeta majmuna pauka

Pauk majmuni su plodojedi koji preferiraju prehranu od 90% voća i sjemenki, hraneći se zrelim mekanim dijelovima širokog raspona voća u kojima se sjeme proguta zajedno s voćem. Majmuni pauci također jedu mlado lišće, cvijeće, zračno korijenje, ponekad koru i propadajuće drvo, kao i med. Vrlo mali dio prehrane čine insekti, ličinke insekata i jaja ptica. Tijekom hranjenja mogu se objesiti za rep i rukama posegnuti za hranom.

Pauk majmuni također mogu pokupiti stvari svojim repovima. Oni jedu velike količine hrane u relativno kratkom vremenskom razdoblju i imaju tendenciju hranjenja suspenzijom tijekom vješanja, penjanja ili kretanja. Ne beru voće i nose ga na drugo mjesto kako bi ga pojeli.

Često se opaža vodeća ženka majmuna pauka koja određuje krmni put za grupu. Međutim, ako je hrane malo, imaju tendenciju da se podijele u manje skupine. Najveće skupine majmuna, ponekad i do 100 majmuna, nalaze se u velikom drvetu krcatom plodovima. Kad se hrane velikim stablom, majmuni pauci neprestano prilagođavaju svoj položaj tako da nisu preblizu jedni drugima.

Osobe koje kasne čekaju prije odlaska prije dolaska na stablo. Čini se da majmuni-pauci mogu biti zavađeni hranitelji ako su preblizu jedni drugima i ovo razmakanje smanjuje svaki sukob. Tijekom onih mjeseci u godini kada moraju ovisiti o malim, raštrkanim izvorima voća, poput palmi, pronalaze se usamljene jedinke i manje nakupine koje se kreću kroz šumu. Izbjegavaju svađati se oko izvora hrane sa samo dovoljno zrelog voća u isto vrijeme da nahrane nekoliko majmuna.

U zatočeništvu se majmuni pauci hrane celerom, bananama, grožđicama, jabukama, narančama, mrkvom, majmunima, psećim čaušem, zelenom salatom i pšeničnim kruhom.

Stanište majmuna pauka

Pauk majmuni žive visoko u krošnjama prašume i rijetko se upuštaju na pod prašume. Majmuni pauci žive u zimzelenim kišnim šumama, polulistopadnim i mangrovim šumama, nizinskim kišnim šumama do planinskih šuma. U tim šumama žive uglavnom u gornjim krošnjama, preferirajući neometanu visoku šumu, koja gotovo nikada ne dolazi na tlo. Majmuni pauci više vole mokre šume nego suhe šume.

crveni nos pitbulls fight

Ponašanje majmuna pauka

Pauk majmuni nazvani su 'vrhovnim akrobatom šume'. U divljini majmun Spider rijetko se spušta na pod prašume. Akrobatski i brzi, majmuni pauci kreću se kroz drveće, korakom jedne ruke pokrivajući do 40 stopa.

Pauk majmune karakteriziraju dugi, vitki udovi i velika okretnost. Putuju u malim trakama po šumskom drveću, brzo se krećući nevjerojatnim skokovima, ispruženi poput pauka i hvatajući udove drveća svojim zaostalim repovima.

pit bull x rottweiler

Majmuni pauci žive u srednje velikim, slabo povezanim skupinama od oko 30 jedinki. Žene imaju aktivniju vodeću ulogu od muškaraca, pa se smatra da je njihov socijalni sustav matrijarhalan. Unutar skupine odrasli muškarci mogu mirno koegzistirati, iako postoji jasna hijerarhija određena dobom. Skupina je usredotočena na ženke i njihove mlade. Mužjaci su dominantni nad ženkama, ali žene su te koje donose glavne odluke za skupinu. Mužjaci se mogu hraniti u malim skupinama. Ženke i potomci često se hrane samo sobom.

Noću majmuni-pauci koriste drveće za spavanje koje je obično dovoljno visoko da krošnja bude slobodna od krošnje ispod nje i ima široko otvorenu krunu koja ima vodoravno račvaste grane za dugotrajno držanje u mirovanju. Spavajuća stabla često se biraju zbog njihove sposobnosti da osiguraju gotov izvor hrane. Spavanje visoko na drvetu iznad krošnje također pruža sigurnost predatorima.

Budući da palac nema, dotjerivanje majmuna pauka nije toliko razvijeno kao kod drugih primata. Češu se rukama i nogama, ali najveći dio njihovog društvenog dotjerivanja čine majke koje njeguju svoje dijete.

Grupe brane svoje domete. Mužjaci majmuna pauka obilježit će svoj teritorij izlučevinama iz prsnih žlijezda. Svatko tko se spotakne na teritorij majmuna pauka, neugodno je dočekao vrisku, lavež i zveckanje grana i bačenih grana ili fekalija. Interakcije će često započeti s mužjacima, često zajedno s jednom ili dvije ženske osobe, pozivajući ih, što će dovesti ostale članove grupe u to područje.

Kad se mužjaci nađu na udaljenosti od 100 metara, međusobno će zaprijetiti velikom brzinom. Jure oko drveća, tresući se granama i grabeći i režeći jedni na druge. Ove bučne seanse mogu lako trajati sat vremena ili više, ali čini se da su to strogo muški poslovi. Ženke ostaju tiho u pozadini. Ali trupe rijetko dolaze do udaraca. Ponekad će muškarac povremeno mirisati obilježavanje grana tako što će na grane razmazati pljuvačku i sekret koji dolazi iz žlijezde na prsima, vjerojatno kako bi svoj miris taložio na tom području.

Reprodukcija majmuna pauka

Razdoblje trudnoće Majmuna pauka je oko 7 - 8 mjeseci. Svake 2 - 3 godine ženka majmuna pauka rodit će jedno dojenče. Nitko osim majke ne pazi na bebu. Majku bebu majmuna pauka neprestano nosi, prianjajući uz nju i s otprilike 5 mjeseci starosti započet će jahati na leđima, omotavajući rep majčinim repom radi dodatne sigurnosti. Ovisno o majčinom mlijeku ovisit će dvije godine.

Dojenčad majmuni pauci u dobi od 24 do 50 mjeseci nikada se ne jašu na majkama, ali i dalje će joj biti blizu. Provode vrijeme istražujući, ili jureći, grabeći i skačući druge. Igrat će se s drugima iste dobi ili s odraslima. Životni vijek majmuna pauka u divljini je oko 27 godina i 33 godine u zatočeništvu.

Status zaštite majmuna pauka

Pauk majmun je kritično ugrožen, što znači da se u neposrednoj budućnosti suočava s izuzetno velikim rizikom od izumiranja u divljini.

Smatraju se dobrim za jesti, a zbog svoje velike tjelesne veličine, majmuni-pauci su ozbiljno lovljeni u čitavom njihovom arealu. Jednostavno ih je pronaći jer su bučni i putuju u velikim grupama. Tako su majmuni pauci često izumrli u područjima koja su lako dostupna ljudima. Tu je i isplativa trgovina kućnim ljubimcima. Na njih utječe i uništavanje staništa, posebno sječa drva, što uklanja visoka stabla o kojima ovise. Također su ranjivi jer imaju niske stope sazrijevanja i razmnožavanja.

Tri vrste paukova majmuna, pauk majmun s bijelim trbuhom, pauk majmun sa smeđom glavom i pauk majmun s bijelim brkom navedeni su kao ugrožene od strane USESA ili IUCN. To znači da ove vrste imaju najmanje 20% šanse da izumru u divljini u roku od 20 godina ili 5 svojih generacija. Majmuni crne i crne paukove IUCN navodi kao ranjive - postoji najmanje 10% vjerojatnosti izumiranja u roku od 100 godina. Samo majmun crnog lica s crnim licem pauka smatra se nižim rizikom (CITES II.) Populacija se procjenjuje na 2.000 u izoliranim džepovima.

koliko štenaca može imati šalica čivave

Vrste majmuna pauka

Klasifikacija:



Obitelj Atelidae
Podporodica Alouattinae
Podporodica Atelinae
Rod Ateles

Pauk majmun crvenog lica (Ateles paniscus)
Pauk majmun s bijelim frontama (Ateles belzebuth)
Peruanski majmun pauk (Ateles chamek)
Smeđi majmun pauk (Ateles hybridus)
Pauk majmun bijelih obraza (Ateles marginatus)
Crnoglavi majmun pauk (Ateles fusciceps)
Pauk majmun smeđe glave (Ateles fusciceps fusciceps)
Kolumbijski majmun pauk (Ateles fusciceps rufiventris)
Geoffroyev majmun-pauk (Ateles geoffroyi)
Pauk majmun Yucatan (Ateles geoffroyi yucatanensis)
Meksički majmun pauk (Ateles geoffroyi vellerosus)
Ateles geoffroyi geoffroyi
Ukrašeni pauk majmun (Ateles geoffroyi ornatus)
Pauk majmun s kapuljačom (Ateles geoffroyi grisescens)

Rod Brachyteles
Rod Lagothrix
Rod Oreonax