Buba jelen

OGLAS Izvor slike

Bube jeleni pripadaju obitelji Lucanidae. Skupina je od oko 1.200 vrsta. Bube jelena mogu se naći u južnoj i središnjoj Europi. U Britaniji ih ima u južnim i jugoistočnim područjima Engleske. Neke vrste narastu do 8 centimetara (3¼ inča), ali većina je oko 5 centimetara (2 inča). Bube jeleni imaju tamnu, ljubičasto-smeđu elitru (slučajevi krila) s crvenosmeđim rogovima (rogovi ženki mnogo su manji od mužjaka).

goldendoodle mješavina australijskog ovčara

Odrasli mužjaci buba-jeleni pojavljuju se u svibnju ili lipnju, ovisno o vremenskim prilikama, a nedugo zatim slijede ih i ženke. Mužjak ima snažna krila ispod kućišta (elytra) i leti u sumrak u potrazi za ženkama. Let može biti prilično nestalni, a buba ponekad leti u zatvorenom kroz otvorene prozore ili vrata, privučena svjetlošću.

Rituali parenja uključuju mužjaka buba jelena, širom otvarajući rogove i hodajući zapravo 'pokazujući se'. Dva će se mužjaka boriti ako ih zanima ista ženka. Ozljede su rijetke, međutim, jači buba okrenut će protivnika na leđa. To je više pokaz agresije i prevlasti nego opasne borbe.



Nakon parenja ženka pronalazi područje vlažnog raspadajućeg drveta u koje će položiti jaja. Tražit će trupce i stare panjeve u parkovima, vrtovima i živicama. Kad je položila jajašca, ona umire, a mužjak ne traje puno duže.

Svako se jaje izleže u ličinke kremaste boje, izgledajući poput masne, naborane lišće s narančasto-smeđom glavom i šest zdepastih nogu. Ima čvrste čeljusti za kidanje i žvakanje raspadnutog drveta. Ova vrsta hrane nije vrlo hranjiva, pa treba tri do pet godina da ličinke budu spremne za pretvaranje u kukuljicu. Odrasla se buba razvija unutar ovog slučaja kukuljica, koji ostaje skriven unutar raspadajućeg panja cijele zime. Potpuno oblikovana odrasla kornjaša pojavit će se sve dok vrijeme ne postane toplije u svibnju ili lipnju sljedeće godine. Tada ciklus započinje ispočetka, dok mužjaci odlijeću u potrazi za parom. Sezona leta traje samo do kolovoza i dok stigne zima, svi odrasli kornjaši su uginuli.

Engleski naziv izveden je iz velikih i prepoznatljivih donjih čeljusti pronađenih na mužjacima većine vrsta, koje nalikuju na rogove jelena.

Poznata vrsta u većem dijelu Europe je 'Lucanus cervus', u Britaniji se naziva '' buba jelen (najveći je britanski kopneni kukac).

Bube jeleni nastanjuju šume širokog lišća, posebno hrast, ali i parkove i vrtove u kojima se nalaze živice, panjevi i trupci.

border koli i mješanac ovčara

Mužjaci buba-jeleni koriste se čeljustima kako bi se hrvali za preferirana mjesta parenja, ali unatoč često strašnom izgledu, oni obično nisu agresivni prema ljudima.

Ženke jelena su obično manje od mužjaka, s mandibulama u normalnom omjeru za bubu.

Nažalost, buba jelen u Britaniji je sada rijetka, uglavnom zbog gubitka odgovarajućeg staništa.