Kamena kovrča

OGLAS Izvor slike

The Ptica kamena uvojak (Burhinus oedicnemus) poznat je i pod nazivom Euroazijsko debelo koljeno. Kaže se da je Kamena uvojak sjeverni predstavnik 'Kamenih uvojaka' koji su veliki vaterani u obitelji Burhinidae. Kameni uvojci indijske rase ponekad se smatraju zasebnom vrstom ‘Burhinus indicus’.



Specifično ime 'Oedicnemus' potječe od grčkog za 'natečeno shinned', ove ptice su poznate i kao 'debela koljena' zbog svojih velikih nogu teškog izgleda. Ostala lokalna imena uključuju ‘Norfolk plover’ i ‘Goggle eyes’.

šalica čaja malteški psi

Kamene uvije lako je prepoznati po prugastom pješčano-smeđem perju koje pruža izvrsnu kamuflažu protiv pjeskovitih tla tijekom dana kada su uglavnom neaktivni. Kamene uvojke dugog su tijela, dugorepih oblika sa širokom bijelom trakom preko presavijenog krila. Međutim, njihova je najistaknutija karakteristika oko koje je okruženo napuhanom bijelom 'vrećicom' odozdo i smjelom bijelom obrvom gore.



U letu su vidljive uske crno-bijele šipke na njihovim dugim krilima. Kamene uvojke imaju duge žute noge, kratki žuti kljun s crnim vrhom i velike oči. Vrsta nije povezana sa uvojkom, uobičajeni naziv potječe od kamenih uvojaka koji se ponavljaju u pozivu 'kur-lee'.

Stone Curlew rijetki je ljetni posjetitelj između ožujka i listopada na području Brecklanda u Istočnoj Angliji i ravnici Salisbury. Najbolje je mjesto za vidjeti ovu rijetku vrstu bez uznemiravanja iz koža u Rezervatu divljih životinja Norfolk Wildlife Trust, sjeverno od Brandona. Povremene ptice ponekad se mogu vidjeti na migracijskim prolazima, obično oko obale.

psi izgledaju kao vukovi

Kameni uvojci prisutni su u ravničarskim područjima u srednjoj i južnoj Europi, međutim, iako su lokalno brojni, kamene uvijete često je teško pronaći, osim zbog njihovih vapajnih noćnih poziva. Kamene uvije često je lakše uočiti oko sušnih rubova močvara, kao što su Porto Lagos u Grčkoj i soline Kalloni na Lezbosu, gdje se kasno ljeto okupljaju mala jata.

U Engleskoj se procjenjuje 166 - 180 parova za uzgoj. Približna populacija Europe je 33 000 - 45 000 parova.