Prugasta hijena

Izvor slike

The Prugasta hijena (Hyaena hyaena) srednji je sisavac koji uklanja smeće i nalazi se u Africi, na Bliskom Istoku, u Zapadnoj Indiji i na Arapskom poluotoku.

Postoje 3 vrste hijena, prugasta, pjegava i smeđa. Najmanja hijena u obitelji hyaenidae je Bjeloglavi vuk (Proteles cristatus).

Aardwolf najviše sliči prugastoj hijeni, međutim, znatno je manji s oštrijom njuškom i oštrijim ušima koji se koriste za osluškivanje termita berača.



Postoji 5 podvrsta hijena:

što je pasmina pasa planinski cur

Hyaena hyaena syriaca, Bliski Istok
Hyaena hyaena sultana, Arapski poluotok
Hyaena hyaena dubbah, sjeveroistočna Afrika
Hyaena hyaena barbara, sjeverozapadna Afrika
Hyaena hyaena hyaena, Indija

Prugasta hijena Opis



Muški i ženski prugasti hijeni izgledom su vrlo slični, iako su mužjaci nešto veći. Prugaste hijene obično imaju dužinu između 1 - 1,15 metara, isključujući rep (koji mjeri 12,5 inča), a stoje 0,66 - 0,75 metara u ramenu. Mužjaci teže između 26 - 41 kilogram (57 - 90 kilograma), a ženke 26 - 34 kilograma (57 - 75 kilograma). Kaputi su im općenito svijetlo sive do bež boje, a na grlu imaju crnu mrlju.

Prugaste hijene imaju okomite pruge na bokovima, a crne okomite pruge na nogama. Pruge su istaknutije ljeti, a manje definirane zimi. Prugaste hijene, poput ostalih vrsta hijena, imaju nagnuta leđa, šiljastu njušku i šiljaste uši. Poput mnogih životinja koje nastanjuju vrlo vruću pustinjsku klimu, i njihove uši zrače toplinom. Kad im se prijeti, griva koja se proteže dolje niz sredinu njihovih leđa može se podići, što čini hijenu mnogo većom (38%) i zastrašujuću predatorima. Rep im je dugačak, čupav, prekriven dugom dlakom, crne i bijele boje. Svaka od njihovih šapa ima četiri kratke, tupe kandže koje se ne mogu uvući.

Hijene na stražnjim dijelovima imaju velike mirisne žlijezde. Imaju široke glave i vrlo velike oči. Prugaste hijene stražnje noge su kraće i teže od stražnjih nogu.

Prugasto stanište hijene

Prugasta hijena obično naseljava pustinje, polu pustinje, šikare, šume, travnjake, bagremove grmove, kamenite terene i tropske savane. Obiteljske skupine žive u jazbinama koje su obično špilje s uskim ulazima i skrivene velikim gromadama. Dens se može protezati na udaljenosti od 4 - 5 metara.

Dijeta s prugastim hijenama

Prugaste hijene su noćni svejedi i hranit će se malim životinjama, kukcima, plodovima (plodovi uljane vrbe), dinjama i hurmama. Redovito čiste strvinu, a ostaci druge životinje ubijaju. Moćne čeljusti grizu i drobe kosti.

Hijene su sposobne probaviti dijelove plijena koje druge životinje ne mogu. Dijelovi poput kopita, rogova, kose i ligamenata regurgitiraju se u kuglice. Svoju hranu, poput kostiju, komadića mesa ili mesa, često spremaju u plitke rupe iskopane njuškama. Također će nositi sav višak mesa nađen na mjestu čistača.

Prugaste hijene mogu piti razne vrste vode poput slane, slatke vode i sode. Voda se konzumira svake noći ako je ima, međutim, Prugasta hijena može dugo preživjeti bez vode jer je prilagođena za život u pustinjskim uvjetima. Prugaste hijene hrane se sami ili u parovima.

Ponašano ponašanje hijene

Prugaste hije nomadske su nacionalnosti i premještat će se iz rupe u vodu, no nikada se ne kreću više od 6 milja od izvora vode. Oni su osamljeni lovci, ali ponekad se okupljaju u male obiteljske skupine, koje se nazivaju 'klanovima' kako bi očistili strvinu (trupla mrtvih životinja). Imaju manje domete od pjegavih ili smeđih hijena.

Prugaste hijene označavaju teritorije mirisnim izlučevinama žlijezda iz analne vrećice. Poput smeđih hijena, za prugaste Hijene smatra se da su manje glasne od njihovih pjegavih rođaka, iako svi imaju složene rituale pozdravljanja.

Reprodukcija prugaste hijene

Ne postoji posebna sezona razmnožavanja za prugastu hijenu. Nakon razdoblja trudnoće od 90 - 92 dana u leglima za gniježđenje rađa se leglo od 2 - 4 bespomoćna mladunca. Mladunci hijene rađaju se slijepi i ušni kanali su im zatvoreni. Kaputi su im bijele do sive boje s prozirnim crnim prugama. Nakon 7 - 8 dana, mladunci mogu otvoriti oči, a zubi im se razvijaju nakon 3 tjedna.

Mladunci mogu jesti čvrstu hranu nakon mjesec dana, međutim, odvikavanje može varirati od 8 tjedana do 12 mjeseci, dok majke uče vještine pronalaženja hrane. I muškarci i žene pružaju roditeljsku skrb. Ženske prugaste hijene imaju 6 sisa, dok smeđa hijena ima samo 4. Životni vijek prugaste hijene je 24 godine u zatočeništvu.

australijski ovčar x haski

Status očuvanja prugastih hijena

Prugastu hijenu IUCN svrstava u kategoriju 'Blizu prijetnje'. Iako je izumro u Europi, rijetko se može primijetiti u turskoj Anadoliji. Često se lovi ili truje u cijelom svom dometu, a iako ima prilično veliko stanovništvo, raštrkano je na širokom području i često izolirano od ostalih populacija. Uništavanje staništa također može biti glavna briga.