Tamarinski majmuni

OGLAS Izvor slike

Rod: Leontopithecus - Crveni lav Tamarinski majmun

The Crni lav Tamarinski majmun (Leontopithecus chrysopygus) poznat i pod nazivom Zlatnokrvni lav Tamarin lav je tamarin koji se nalazi samo u brazilskim državama São Paulo i Paraná, gotovo isključivo u državnom parku Morro do Diabo.

Tamarinski majmun crni lav živi u sekundarnim i primarnim šumama duž svog ograničenog raspona. Tamarin crnog lava veličine vjeverice jedan je od najugroženijih sisavaca na svijetu.



Majmun Crni lav Tamarin ima sjajno crno krzno s različitim količinama crvenkasto-zlatnog krzna na zadnjici, bedrima i dnu repa.

Duga griva koja uokviruje lice crna je. Poput usko povezane zlatne tamarine lava, crni lav tamarin ima duge znamenke koje se koriste za ishranu malih insekata. Stanje zaštite - kritično ugroženo.

Rod: Leontopithecus - Zlatni lav Tamarinski majmun

The Zlatni lav Tamarinski majmun (Leontopithecus rosalia) poznat i kao Zlatni marmoset, član je obitelji Cebidae.

Izvorni u atlantskim obalnim šumama Brazila, Zlatni lav Tamarinski majmun je ugrožena vrsta i među najrjeđim životinjama na svijetu, s procjenom divlje populacije od 1.000 jedinki i populacije u zatočeništvu od približno 500.

Tamarinski majmun Zlatni lav je crvenkasto narančaste do zlatno smeđe boje. Dlaka mu je duža i tamnija oko lica, stvarajući grivu na vrhu glave te na obrazima i grlu.

Udovi su mu vitki s oštrim kandžama. Iako je prilično dugačak, rep mu nije dopadljiv.



Tijelo Zlatnih lavova Tamarinskih majmuna ima dužinu do 335 milimetara (13 inča), a rep do 400 milimetara (15 inča). Tamarinski mužjak Zlatnog lava doseže maksimalnu težinu od samo 700 grama (1,5 kilograma) u divljini, mada se veće težine mogu naći u zatočeništvu. Trudna ženka može težiti do 790 grama (1,8 kilograma), međutim, žena koja nije u trudnoći obično je teža oko 550 grama (1,1 kilograma). Većina divlje populacije ograničena je na Reserva Biológica de Poço das Antas, zaštićeno područje močvarnih šuma u državi Rio de Janeiro. Budući da je njegovo postojeće stanište razbijeno sječom i poljoprivredom, to je dovelo do izoliranih populacija i križanja, što će kombinacija vjerojatno rezultirati izumiranjem.

Ovi se svejedi majmuni za svoju prehranu oslanjaju na kišnicu i insekte. Jede se i voće. Zlatni lav Tamarin je dnevni i prvenstveno drvenast, tvore male skupine do četrnaest jedinki, predvođene rasplodnim parom; povremeno mogu biti uključena dva nepovezana muškarca, ali samo jedan se obično pari s glavnom ženom. Noću tamarini spavaju u napuštenim rupama za gniježđenje na drveću ili u velikim bromelijama (velika obitelj cvjetnica podrijetlom iz tropskog i toplog umjerenog Novog svijeta). Skupina surađuje u odgoju mladunaca, međutim, obično se uzgaja samo dominantna ženka.

Zlatni lav Tamarin može se uzgajati u dobi od 18 mjeseci. Sezona razmnožavanja je od rujna do ožujka. Gestacija traje 126 - 130 dana, obično završava rođenjem blizanaca. Mladi tamarini se odvikavaju nakon samo 90 dana, manje od polovice dojenčadi preživi prvu godinu života. Ako to učine, može se očekivati ​​životni vijek od 8 - 15 godina. Stanje zaštite - Ugroženo.

Rod: Leontopithecus - Lav Tamarinski majmun

Četiri vrste Majmuni lava Tamarina (Leontopithecus makikina) koji čine rod Leontopithecus. To su mali majmuni Novog svijeta koji su dobili ime zbog grive koja okružuje njihovo lice. Živeći u istočnim prašumama Brazila, kao i sve druge callitrichine, drevne su.

Lion Tamarin Monkeys teže do 900 grama (2 funte) i dugi su oko 30 centimetara (12 inča), a repovi su dugi oko 45 centimetara (17 inča).

Lav Tamarinski majmuni skaču kroz drveće držeći se prstima za grane, a kandžama kopajući ispod kore tražeći insekte za jelo.

Lion Tamarin Monkeys također jedu nešto zmije , mali gušteri i sitni plodovi.

Majmuni lavovi Tamarini obično žive u obiteljskim skupinama, a oba roditelja dijele različite zadatke odgoja djece godišnjih blizanaca.

Majka doji svoje mlade svaka 2 do 3 sata, a otac nosi dojenčad na leđima. Budući da svakodnevno žive na drveću, majmuni lavovi tamarinci noću spavaju u šupljinama drveća, a također traže sklonište tijekom najtoplijeg dijela dana. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

Rod: Saguinus - Car Tamarinski majmun

The Majmun car Tamarin (Saguinus imperator) živi na jugozapadu Amazonskog bazena, u istočnom Peruu, sjevernoj Boliviji i na zapadu brazilskih država Acre i Amazonas. Krzno cara Tamarina sivo je obojeno, s žućkastim mrljama na prsima. Ruke i stopala su crne, a rep smeđi. Izvanredni su njezini dugi, bijeli brkovi, koji se protežu na obje strane izvan ramena.

Majmun car Tamarin doseže duljinu od 24 do 26 centimetara i ima rep dugačak 35 centimetara. Teška je oko 300 do 400 grama. Majmun Car Tamarin naseljava tropske kišne šume, žive duboko u šumi i na otvorenim površinama prekrivenim drvećem. Majmun Car Tamarin dnevni je majmun koji većinu dana provodi na drveću.

Car Tamarin živi zajedno u skupinama između 2 i 8 pojedinaca. Najstarija ženka vodi skupinu iznad nekoliko zrelih mužjaka. Međusobno njegovanje igra važnu ulogu za povezivanje i druženje. Prehrana cara Tamarina slična je prehrani ostalih tamarina.

Majmun Car Tamarin je svejed, prvenstveno jede voće, insekte i sok. Također jede ptičja jaja i male kralježnjake (poput žaba). Zbog male težine može doći do hrane na krajnjem dijelu grana, koje nisu dostupne težim životinjama.

Gestacijsko razdoblje je 140 do 145 dana, a porođaji su obično blizanci (iako se trojke događaju povremeno) kao što je tipično za tamarine. Svi muškarci pomažu u rođenju, njeguju i podržavaju mlade, noseći ih i dovodeći majci na njegu. Otprilike s 3 mjeseca odvikavaju se i pred kraj druge godine su potpuno zreli. Životni vijek Imperatora Tamarina traje više od 15 godina. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

Rod: Saguinus - Geoffroyev majmun Tamarin

Geoffroyev majmun Tamarin (Saguinus geoffroyi), poznat i kao panamski ili Tamarin s rufous-napedom, crno-je bijeli tamarin s crvenkastim zatiljkom. Nalazi se od Kostarike do Kolumbije. Geoffroyev majmun Tamarin je drvosječan, uglavnom živi u područjima sekundarnog rasta ili mješovite šume. Kao vrsta može postati ugrožena, uglavnom zbog gubitka staništa, no obiluje je na nekoliko područja, posebno u Panami.

Nema razlike u veličini ili izgledu između mužjaka i ženki. U zatočeništvu, Geoffroyev majmun Tamarin može živjeti i do 13 godina. Kao i kod ostalih Tamarinskih majmuna, mužjaci itekako doprinose roditeljskoj skrbi i vjerojatno je da su neke skupine poliandrozne (tvoreći zajednicu s više mužjaka). Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

Rod: Saguinus - tamarinski majmun Cottontop



The Majmun pamučni pamuk (Saguinus oedipus) je mali majmun Novog svijeta težak manje od jednog kilograma (0,5 kilograma). Tamarinski majmun Cottontop nalazi se u rubovima tropskih šuma i sekundarnim šumama, gdje je drvosječan i dnevni. Majmun Cottontop Tamarin ima dugu grb, bijele dlake od čela do zatiljka prelaze preko ramena. Leđa su smeđa, a donji dio, ruke i noge bjelkastožuti. Rak i unutarnja strana bedara su crvenkasto-narančasti.

Majmuni pamučni pamuk Cottontop najaktivniji su od izlaska do zalaska sunca, provode velik dio svog vremena tražeći životinjski plijen, pretražujući lišće i duž grana, vireći i posežući u rupe i pukotine na granama i deblima drveća. Kad su uznemireni ili uzbuđeni, Cottontop Tamarins podižu kosu na tjemenu i uspravljaju se kako bi izgledali veći.

Cottontop Tamarin jede voće, insekte, nove listove ili pupove, male guštere i nektar. Tamarinske skupine pamučnog vrta obično uključuju 3 - 9 jedinki. Članovi grupe nisu nužno svi povezani. Kao i većina tamarina, Cottontop Tamarin obično rađa blizance, premda se povremeno događaju pojedinačna rođenja i trojke. Tamarini se razmnožavaju tijekom cijele godine trudnoće od 183 dana. Oba roditelja brinu o mladima. Mužjaci i maloljetnici obično nose mlade, dajući ih ženkama na njegu. Odvikavanje započinje s 4 do 5 tjedana, a mladi postižu spolnu zrelost s 12 do 15 mjeseci. Trenutno je krčenje šuma najveća prijetnja. Stanje zaštite - Ugroženo.

Rod: Saguinus - brkati majmun iz Tamarine

The Brkati Tamarinski majmun (Saguinus mystax) poznat i kao Spixov brkati tamarin crni je tamarin s bijelim nosom, smeđim leđima i bijelim brkovima.

Brkati tamarinski majmun distribuira se u tropskim šumama Brazila i Perua.

Moustached Tamarin Monkeys dijeta sastoji se uglavnom od voća, gume s drveća i insekata.

Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

Dvije su podvrste brkate tamarine:

Spixov brkati tamarin , Saguinus mysyax mystax
Bijeli brkati Tamarin s brkovima , Saguinus mystax pluto

Rod: Saguinus - Crvenoruki majmun Tamarin

The Crvenokosi majmun Tamarin (Saguinus midas), također poznat kao Tamarin sa zlatnim rukama ili Midas Tamarin, majmun je iz Novog svijeta koji je dobio ime po crvenkastoj kosi na nogama i rukama. Tamarinski majmun crvenokosi porijeklom je iz šumovitih područja uz rijeku Amazonu u Brazilu, Gvajani, Francuskoj Gvajani, Surinamu i Venezueli.

Crvenokosi tamarinski majmuni žive u skupinama od 4 do 15 članova s ​​malo konkurencije među skupinama, čak i između mužjaka u uzgoju.

Samo će se jedna ženka iz grupe uzgajati tijekom sezone uzgoja, dok će druge ženke potiskivati ​​instinkt. Razdoblje trudnoće iznosi 140 - 170 dana, a majke obično rađaju 2 potomka.



Za mlade tamarine prvenstveno brine otac i predaje ih majci samo na njegu, međutim cijela skupina pomaže u njezi mladih.

Obrana je prioritet u grupi i kad jednom tamarinu prijete, drugi će požuriti u njegovu obranu. Crvenokosi tamarinski majmun teritorijalni je i može biti agresivan, s oštrim očnjacima i kandžama umjesto noktiju na svim prstima i na svim nožnim prstima.

Crvenokosi Tamarin izuzetan je penjač i većinu vremena provodi među lozama i granama drveća. Crvenokosi tamarinski majmuni brzi su i okretni i izvrsni su skakači za koje je poznato da preskaču udaljenost od preko 60 metara s drveta na zemlju bez tragova ozljeda.

Dijeta majmuna Tamarinskih majmuna sastoji se od voća, cvijeća, insekata, žaba, pauka, guštera i nektara. Tijelo Crvenokosih Tamarinaca mjeri 20,5 - 28 centimetara. Uključujući rep mjere 31 - 44 centimetra. Tamarini crvene ruke teže 400 - 550 grama. Očekivani životni vijek im je približno 10 godina u divljini i 16 godina u zatočeništvu. Njihovi su prirodni grabežljivci male mačke, ptice grabljivice i zmije. Zbog uništavanja njihovog prirodnog staništa život je ugrožen. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

Rod: Saguinus - Tamarinski majmun s bijelim usnama



The Tamarinski majmun s bijelim usnama (Saguinus labiatus), također poznat kao Tamnocrveni trbuh tamarin je tamarin koji živi na području Amazone u Brazilu i Boliviji.

Crveni trbuh Tamarinskog majmuna s bijelim usnama njegova je najznačajnija vanjska karakteristika. Inače je crne boje s tankim bijelim brkovima na licu i crno-smeđim leđima.

Tamarinski majmuni s bijelim usnama žive u društvenim skupinama srodnih životinja. Majka obično rađa jednog ili dva mlada odjednom. Otac većinu vremena nosi bebe, međutim, braća i sestre također će dijeliti djecu i tako naučiti kako biti dobri njegovatelji. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

Još Tamarinskih majmuna

The Zlatomlavi lav Tamarinski majmun (Leontopithecus chrysomelas) je tamarin lava, i baš kao i ostali, također je endem Brazila. Nalazi se samo u nizinskim i predmontanskim fragmentima tropskih šuma u državi Bahia, pa se stoga smatra ugroženom vrstom. Stanje zaštite - Ugroženo.

The Superagui Lion Tamarin Monkey (Leontopithecus caissara) mali je primat iz Novog svijeta iz obitelji Cebidae. Majmun tamarinski lav Superagui endem je Brazila, a nalazi se na malom području na brazilskoj obali, zvanom Superagui. Stanje zaštite - kritično ugroženo.

The Crni Tamarinski majmun (Saguinus niger) ili Tamarin crne ruke, vrsta je tamarina endemična za Brazil. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

The Tamarinski majmun s crnim plaštem (Saguinus nigricollis), vrsta je tamarina iz Južne Amerike. Tamarinski majmun s crnim plaštem nalazi se u Brazilu, Kolumbiji, Ekvadoru i Peruu. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

The Tamarinski majmun u smeđim mantilima (Saguinus fuscicollis), vrsta je tamarina iz Južne Amerike. Tamarinski majmun prekriven smeđim plaštom nalazi se u Boliviji, Brazilu, Kolumbiji, Ekvadoru i Peruu. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

The Tamarinski majmun zlatom ogrtač (Saguinus tripartitus), vrsta je tamarina iz Južne Amerike. Tamarinski majmun sa zlatnim plaštem nalazi se u Ekvadoru i Peruu. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

The Graellov majmun Tamarin (Saguinus graellsi), vrsta je tamarina iz Južne Amerike. Graarlov majmun Tamarin nalazi se u Kolumbiji, Ekvadoru i Peruu. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

The Martinsov Tamarinski majmun (Saguinus martinsi), vrsta je tamarina endemična za Brazil. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

The Tamarinski majmun licem u lice (Saguinus inustus), vrsta je tamarina iz Južne Amerike. Tamarinski majmun licem u lice nalazi se u Brazilu i Kolumbiji. Stanje zaštite - najmanje zabrinutosti.

pun plavi pitbull

The Tamarinski majmun s bijelim nogama (Saguinus leucopus) je vrsta tamarina endemična za Kolumbiju. Stanje zaštite - Ranjivo.