Tawny Eagle

Izvor slike

Tawny Orao (Aquila rapax) zgodna je, velika ptica grabljivica koja naseljava Afriku. Može se promatrati i sjeverno i južno od pustinje Sahare.



Tawny Orao nekoć se smatrao rođakom Stepskog orla (Aquila nipalensis), međutim, sada je klasificiran kao vlastita vrsta zbog razlika u anatomiji, posebno dužine prirubnice zjapnice koja se nikada ne proteže dalje od sredine oka u Tawny Eagle. Stepski orlovi također su veći od tauny orlova, gotovo dvostruko veći i tamnije boje.

boksač pitbull mješavina rottweilera

Upotrijebite podatke u nastavku kako biste saznali više o karakteristikama, staništu, prehrani, ponašanju i razmnožavanju tawny orla.

Karakteristike žutog orla

Tawny Eagle dugačak je 65 - 72 centimetra (25,59 do 28,35 inča) i težak 1,6 - 2,4 kilograma. Ima veliki raspon krila koji mjeri 1,72 - 1,85 metara (5,64 - 6,07 stopa). Ženke su obično veće od mužjaka, ali sličnog su izgleda.



Kao što mu naziv vrijedi, ovaj Orao ima gorkastosmeđe obojene gornje dijelove s crnim letačkim perjem i repom i bljeđe područje donjeg dijela leđa. Na krilima ima pruge svijetle boje. Probodne oči Tawny Eagle-a su smeđe i ima žuti kljun s oštrim, crnim, zakvačenim vrhom. Noge su im jako pernate, a stopala su opremljena velikim oštrim kopčama.



Tawny Eagles imaju akutni vid, a sluh im je također važan osjećaj jer im pomaže locirati plijen u lovu.

Tawny Eagle zanimljive fizičke značajke:

Tawny Eagles su endotermni što znači da apsorbiraju energiju iz okolne topline.

Tawny Eagles su homoiotermični što se odnosi na ptice i sisavce koji imaju stalnu i relativno visoku tjelesnu temperaturu.

Tawny Eagles su dvostrana simetrija - desna polovica stabla zrcalna je slika njegove lijeve polovice.

Stanište bjeloglavog orla

Tawny Eagle preferira otvorena suha staništa kao što su pustinje, stepe, otvoreni travnjaci, savane i planinska područja. Skloni su izbjegavanju gustih šuma jer one mogu ograničiti njihovo kretanje.

Dijeta tawny orla

Kao i većina Orlova, i Tawny Eaglesi su generalistički zvijeri i zastrašujući lovci. Njihova se prehrana uglavnom oslanja na svježe strvine životinja koje su nedavno ubijene. Također jedu insekte i ubijaju male životinje poput manjih ptica, zečeva i malih gmazova, uključujući guštere i zmije. Uhvatit će se u koštac i sa sisarima velikim poput Haresa. Orao će brzo zaroniti sa svog grgeča kad se uoči plijen i uhvatiti ga u svojim oštrim, snažnim kopčama.



Kao oportunistički čistač, Tawny Eagle također će krasti plijen drugim grabljivicama. Ptice koje to čine poznate su kao ‘kleptoparaziti’. Ove veličanstvene ptice grabljivice mogu se promatrati zajedno s drugim velikim grabljivicama, poput supova, kako se razdiru u trupla.

Tawny Eagles jedina je vrsta orla koji redovito okuplja ljude.

Tawny Eagles vrijeme provode u blizini vode gdje mogu sigurno piti.

Ponašanje mrkog orla

Tawny Eagles, poput ostalih vrsta orlova, svakodnevni su - aktivni danju, noću spavaju. Tawny Eagles obično zauzimaju isti teritorij dugi niz godina, ponekad čak i desetljeća, u parovima.



Tawny Eagle obično je tiha ptica, ali mužjaci će prilikom prikazivanja ženki ili kada se pojačaju ispuštati vranu poput laveža ili 'kwok kwok' zvuka. Tawny Eagles su druželjubivi izvan sezone razmnožavanja i često se promatraju jata od 20 ili više ptica.

Tawny Eagles snažni su letači i mogu letjeti na nadmorskoj visini od 600 - 2400 metara (1.968 - 14.760 stopa). Oni posebno lete samo kad zračna termika može pomoći njihovom vinu i obično se tijekom dana smješta na drvo ili telegrafski stup skenirajući zemlju za hranu.

Kad tawny orlovi dosegnu odraslu veličinu, vjerojatno nemaju puno grabežljivaca, ako ih uopće postoje. Tawny Eagles važni su članovi ekosustava u kojem žive.

wheatens and whoodles recenzije

Tawny Eaglovi su monogamni i cjeloživotni su par. Prije nego što se dogodi parenje, mužjak Orao izvodi valovite prikaze, a zatim se u zraku odvijaju međusobni vinuti prikazi. Parovi ili pojedinačni mužjak izvodit će visoko kruženje prelijećući mjesto gniježđenja. Ponekad mužjak izvodi 'kuke za lonce' što uključuje ronjenja i nalete s malim mahanjem krila. Ženka se može okrenuti i predstaviti kandže kao odgovor na mužjaka koji se nadvio nad nju. Mužjaci i ženke mogu zaključati kandže u letu. Stvarno parenje obično se događa na mjestu gniježđenja ili u njegovoj blizini.

Razmnožavanje tawny orla

Tawny Eagles uzgajaju se jednom godišnje. Sezona uzgoja pada od travnja do srpnja.

Ženka Orao polaže 1 - 3 jaja u gnijezdo od štapića i grančica koje se pravi na drveću ili na zemlji. I mužjaci i ženke zajedno gnijezde. Gnijezda se uglavnom napuštaju nakon 1 - 3 godine. Jaja se izlegu nakon što ih ženka inkubira 39 - 45 dana. Inkubaciju povremeno vrši mužjak.

Pilići postaju mladići oko 84 dana, a neovisni postaju oko 120 dana, iako će neki ostati s roditeljima do sljedeće sezone uzgoja. Piliće uglavnom hrane mužjak, a zatim oba roditelja kada mladi postaju mladenci.

Braća i sestre mogu biti agresivni jedni prema drugima, što ponekad rezultira smrću mlađeg mladunčeta. Sukobi se javljaju tijekom prvih nekoliko dana izlijeganja.

Mladi žuti orlovi imaju manje kontrastan izgled od odraslih. Blijedi su, ponekad bijeli i prošarani od odraslih. Mladi žuti orlovi spremni su za parenje u dobi od 3 - 4 godine.

Životni vijek Tawny Eagle-a je oko 16 godina. Međutim, najstariji zabilježeni Tawny Eagle koji živi u divljini imao je 60 godina.


Status očuvanja tauny orla

Tawny Eagles klasificirani su kao 'najmanje zabrinuti' na IUCN-ovom crvenom popisu.