Tundra Vuk

OGLAS Izvor slike

The Tundra Vuk (Canis lupus albus) podvrsta je sivog vuka koja se može naći u cijeloj sjevernoj Europi i Aziji, prvenstveno u sjevernim arktičkim i borealnim regijama Rusije. Iako su vukovi Tundre eliminirani s nekih arktičkih otoka sjeverno od Sibira, nedavno su viđeni na otoku Wrangle.

Karakteristike tundra vuka



U skladu s Bergmannovim pravilom (Bergmannovo pravilo je ekogeografsko pravilo koje korelira zemljopisnu širinu i tjelesnu masu životinja), vukovi tundre spadaju u najveće podvrste sivih vukova. Vukovi Tundre mogu doseći duljinu tijela od 2 metra (7 stopa) i obično prosječnu težinu od 45 - 57 kilograma (100 - 125 kilograma), iako postoje neki nepotvrđeni izvještaji o životinjama koje dostižu težinu od 100 kilograma (220 kilograma). Mužjaci su obično veći od ženki. Većina vukova tundre ima sivu boju s mješavinama crne, hrđe i srebrno sive boje. Kao i većina kanida, vukovi Tundre imaju visoko tijelo, duge noge, široku lubanju koja se sužava na uskoj njušci. Rep im je grmolik, a dlaka ima gustu, gustu podlaku.



Reprodukcija vuka tundre

Zbog velike geografske širine svog okoliša (71 stupanj), uzgajaju se znatno kasnije u godini nego većina ostalih vukova , obično krajem ožujka do travnja. Ženke ulaze u razdoblje estrusa otprilike 5 - 15 dana, a za to vrijeme ona će se pariti s mužjakom Vučicom Tundrom. Razdoblje trudnoće ženke vučice Tundre iznosi 62 - 63 dana. Rodi se između 2 - 6 mladunaca vukova koji se doje oko 45 dana. Životni vijek vuke Tundre je oko 16 godina.

Dijeta od vuke Tundra

Kao i svi vukovi, i vukovi Tundre su mesojedi. Prvenstveno plijene velike sisavce poput jelena, wapitija, losa, karibua, bizona, mošusnog vola i planinskih ovaca. Njihov najmanji plijen koji se neprestano uzima je dabar. Odrasla osoba Tundra Wolf može u jednom hranjenju pojesti čak 9 kilograma.

Očuvanje vuka Tundra

Vukovi iz Tundre klasificirani su kao 'Najmanje briga', međutim, vukovi iz Tundre posebno su ranjivi na trgovinu krznom, jer su njihovi pelaži bujniji od vukova koji obitavaju u šumi, a ponekad se prodaju i dvostruko više.