Slike bez podataka i vjeverica

Neprugasta prizemnicaNeprugasta prizemna vjeverica (Xerus rutilus) član je glodavac obitelj. Obitelji i zajednice žive zajedno u jazbinama i kolonijama u dijelovima Afrike i oko njih, poput Etiopije, Kenije, Ugande, Sudana, Somalije, Džibutija i Eriteje. Žive u suhoj Savani, suptropskim područjima i grmlju. Ova je vjeverica prilično vegetarijanac koji vole jesti korijenje, sjeme, voće, mahune, žitarice, insekte, ptičja jaja i male kralježnjake. Ove će vjeverice u osnovi jesti sve što visi na drvetu ili bilo što što puzi uokolo, a koje je dovoljno malo da stane u njihova mala usta.

Status neprugaste vjeverice označen je kao 'malo zabrinut', jer ga ima u izobilju u afričkim područjima; nije pred izumiranjem.

Neprugasta zemaljska vjeverica teška je oko 6 kg, što je otprilike 1,3 kilograma. Kad se mjere dužine, mogu mjeriti 10-12 centimetara. Te se male životinje ponekad drže kao kućni ljubimci, ali većina farmera vidi te životinje kao štetočine na svojim usjevima.

Neprugasta zemaljska vjeverica navedena je kao najmanja zabrinutost. Ne ispunjava uvjete za rizičniju kategoriju. Rasprostranjeni i bogati svojti uključeni su u ovu kategoriju na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta

Imena za neprugaste morske vjeverice
Mladunče / dijete neprugaste prizemne vjeverice naziva se 'štene, mačkica ili mačić'. Ženke se zovu 'srna', a mužjaci 'mužjaci'. Skupina neprugastih prizemnih vjeverica naziva se 'provlačenjem ili švrljanjem'.
Zemlje
Džibuti , Eritreja , Etiopija , Kenija , Somalija , Sudan , Tanzanija i Uganda
Staništa neprugastih vjeverica
Suha savana , Savana , Grmlje i Suptropsko / tropsko suho grmlje



Više životinja koje počinju s U.