Zapadnoafrička morska krava

OGLAS Izvor slike

The Afrička morska krava (Trichechus senegalensis) vrsta je morske krave i najmanje je proučavana od četiri vrste sirena. Fotografije afričkih lanata vrlo su rijetke. Iako se o ovoj vrsti zna vrlo malo, znanstvenici misle da su slične Zapadnoindijski lanati .

Afrički manati nalaze se u obalnim morskim i estuarinskim staništima te u slatkovodnim riječnim sustavima duž zapadne obale Afrike od rijeke Senegal južno do rijeke Kwanze u Angoli, uključujući područja u Gambiji, Liberiji, Gvineji Bissau, Gvineji, Sijera Leoneu, Obala Bjelokosti, Gana, Mali, Nigerija, Kamerun, Gabon, Republika Kongo i Demokratska Republika Kongo.



Iako krokodili i morski psi povremeno ubijaju morske krave u Africi, afrički lanati samo su značajne prijetnje čovječanstva, poput krivolova, gubitka staništa i drugih utjecaja na okoliš.

Karakteristike zapadnoafričke morske krave

Zapadnoafrička morska krava može doseći do 4,5 metara duljine i teška je oko 360 kilograma (790 funti).

Dijeta zapadnoafričkih morskih krava

Zapadnoafrička morska krava hrani se prvenstveno vegetacijom. Ovisi o emergentnoj ili nadvisenoj, a ne o potopljenoj vegetaciji. Populacije u nekim rijekama uvelike ovise o prekomjernom rastu obala, a one u estuarinskim dijelovima hrane se isključivo mangrovima. U Sierra Leoneu morske krave navodno uklanjaju ribu iz mreža i konzumiraju rižu u takvim količinama da se smatraju štetočinama. U Senegalu i Gambiji u njihovim želudcima pronađeni su i ostaci školjki mekušaca.

Stanište zapadnoafričke morske krave



Zapadnoafrički lanati naseljavaju obalna područja, estuarine lagune, velike rijeke koje se kreću od boćate do slatke vode, slatkovodna jezera i krajnje gornje tokove rijeka iznad katarakte.

Zapadnoafrička mantija ovisi o emergentnoj ili nadvisenoj, a ne o potopljenoj vegetaciji. Populacije u nekim rijekama uvelike ovise o prekomjernom rastu obala, a one u estuarinskim dijelovima hrane se isključivo mangrovima.

Ponašanje zapadnoafričke morske krave

Zapadnoafrička morska krava hrani se uglavnom noću, a putuje kasno poslijepodne i noću. Obično se danju odmara u vodi koja je duboka 1 - 2 metra (3 - 6 stopa), ponekad usred vodotoka ili skrivena u korijenima mangrova ili pod natantnom vegetacijom. Zapadnoafrička morska krava malo uznemirava vodu dok pliva.

Za nekoliko područja zabilježena su sezonska kretanja zapadnoafričke morske ribe, kao odgovor na promjene u razini vode koje utječu na dostupnost hrane i / ili salinitet vode. U Sierra Leoneu izvijestili su da je ova morska krava prisutna u glavnim riječnim kanalima tijekom cijele godine, ali da se može dogoditi neka vrsta migracije, s prilivom novih životinja koje stižu u većinu uzvodnih područja jer poplave započinju u lipnju i srpnju . Pojedina morska krava može putovati 30 - 40 kilometara dnevno (19 - 25 milja dnevno) kroz lagune i rijeke.

Reprodukcija zapadnoafričke morske krave

Razmnožavajuće razdoblje zapadnoafričke morske vode je neizvjesno i može trajati tijekom cijele godine, kao što je slučaj s Amazonski i američke morske krave. Svako uzgojno razdoblje proizvodi se po jedno morsko tele. Rođenje se događa u plitkim lagunama. Zapadnoafrička morska krava uglavnom je usamljena, a majke i teladi su glavna društvena jedinica. Međutim, često će se odmarati zajedno u labavim, malim skupinama od dvije do šest jedinki.

Zaštita zapadnoafričkih morskih krava i prijetnje

U prošlosti je pad populacije zapadnoafričkih morskih krava uglavnom pripisan lovu i slučajnom hvatanju u ribarskim mrežama. U posljednje vrijeme kontinuirani nekontrolirani i vjerojatno neodrživi lov smatra se glavnom prijetnjom. Unatoč zakonskoj zaštiti, morska lova i dalje se lovi mesom, kožom i uljem, harpunom, zamkom, mrežom i snaglinom.

Poznato je da zapadnoafrička morska krava slučajno umire u mrežama morskih pasa, koćama, postavljenim mrežama i ustima. Ponekad se ubije i u turbinama ili na kontrolnim vratima brana. Obalna močvara koja su glavno stanište ove morske vode već su teško oštećena i dodatno su ozbiljno ugrožena. IUCN smatra zapadnoafričku mantiju ugroženom.