Zapadne nizinske gorile

OGLAS Izvor slike

Zapadno nizinske gorile Zapadna nizinska gorila (Gorilla Gorilla Gorilla) pripada obitelji ‘Pongidae’, koja uključuje četiri vrste velikih majmuna: gorilu, običnu čimpanzu, bonobo ili pigmejsku čimpanzu i orangutan. Zapadna nizinska gorila živi u tropskim kišnim šumama raširenim u šest zemalja zapadne ekvatorijalne Afrike koje uključuju: jugoistočnu Nigeriju, Gabon, Kamerun, Srednjoafričku Republiku, Kongo i Ekvatorijalnu Gvineju.

Karakteristike zapadne nizinske gorile



koliko žive klinci

Zapadna nizinska gorila najveći je od svih primata. Zapadne nizijske gorile imaju široka ramena, mišićav vrat i snažne ruke i stopala. Njihova značajna veličina pruža im dobru obranu od grabežljivaca i žive u relativnoj sigurnosti na zemlji, više nego bilo koji drugi primat. Tijelo zapadnih nizijskih gorila prekriveno je kratkom, tankom sivo-crnom ili smeđe-crnom kosom. Lice gorile nema dlake, međutim, imaju gusti greben iznad očiju.



Zreli mužjak zapadne nizijske gorile na leđima ima srebrno krzno. Te odrasle gorile zovu se 'Silverbacks'. Zapadno nizinske gorile mogu na kratke udaljenosti hodati na dvije noge, međutim, uglavnom se kreću hodajući na sve četiri. Kad to rade, hodaju na zglobovima prstiju, što je poznato i kao 'hodanje zglobovima'.

Zapadne nizijske gorile su svejedi, međutim, ponekad se svrstavaju u biljojede jer uglavnom jedu biljke. Preživljavaju prvenstveno od voća, lišća i lišća. Zapadne nizijske gorile ponekad jedu insekte kao što su termiti i mravi kao dodatak prehrani. Zapadne nizijske gorile ne piju vodu jer dobivaju dovoljnu vlagu iz krme koju konzumiraju.

Jedini grabežljivci zapadne nizijske gorile su leopardi i ljudi.

Ponašanje zapadne nizijske gorile

Zapadne nizinske gorile tvore male, neteritorijalne hareme u kojima obično dominira jedna, zrela muška gorila. Žive u strukturiranim obiteljskim skupinama. Skupinu će činiti jedna odrasla gorila srebrnjak, nekoliko nepovezanih ženskih gorila i gorila za dojenčad. Gorila srebrnjak je dominantna gorila u obitelji i on regulira raspored svoje grupe. Zapadne nizijske gorile provest će nekoliko sati ujutro jedući, usred dana napraviti pauzu, a zatim ponovno jesti prije mraka. Za vrijeme podnevne stanke mlade se gorile igraju jedna s drugom dok odrasli spavaju.

Iako su zapadne nizijske gorile društvena bića i trebaju druge gorile oko sebe da bi preživjele, jedina vrlo jaka veza koju čine je veza između muške gorile i njenih ženskih partnera. Zapadne nizijske gorile su tihe, sramežljive, neagresivne životinje. Vrlo je malo sukoba između skupina koje se preklapaju na teritorijima, iako kada je muškarac gorila u opasnosti, čini sve što može kako bi otjerao grabežljivca ili prijestupnika.

Odrasle zapadne nizijske gorile izvode složene prikaze, uključujući udaranje u prsa, bočno trčanje i kidanje vegetacije kako bi zastrašili uljeza ili mušku prijetnju. Muške zapadne nizijske gorile također koriste ove prikaze kao pokaz dominacije u grupi. Odrasle ženske gorile mogu postati agresivne kada brane svoju dojenčad ili dok pomažu jedni drugima tjerati tjeskobne, mlade odrasle muške gorile. Srebrnjak je čuvar mira i intervenira između povremenih svađa između ženskih gorila.

Zapadne nizijske gorile svake noći grade gnijezdo od biljnog materijala za spavanje i dnevno gnijezdo za podnevni odmor.

Razmnožavanje gorile zapadne nizije

Zapadno nizinske gorile spolno zrele u divljini u dobi od 7 do 8 godina i u zatočeništvu otprilike 5 i pol godina. Mužjaci zapadnih nizinskih gorila spolno zreli u divljini između 8 i 9 godina i u zatočeništvu već sa 6 godina. Mužjaci se ne smatraju potpuno zrelima do oko 15 godina. Zapadno nizinske gorile nemaju izrazitu semensku sezonu. Gestacija traje od 250 do 270 dana (8 - 9 mjeseci). U divljini, ženske gorile obično rode svoje prvo potomstvo sa 10 - 11 godina, a nakon toga u intervalima od 4 godine. Obično se proizvodi jedna dojenačka gorila, a blizanci su rijetki.

Rođenje se događa sa ženkom gorile u ležećem položaju, tijekom nekoliko minuta. Nakon isporuke dječje gorile, majčina gorila prekida pupkovinu. Potomstvo se rađa bespomoćno i mora se nositi u naručju majki.

boxer mix s pitbull -om

Pri rođenju dojenčad gorile teže 1,8 - 2,3 kilograma i imaju rijetku kosu koja prekriva ružičasto-sivu kožu. Majka gorila drži novorođeno dojenče trbuhom uz trbuh za bliski kontakt dok ne razvije snagu i koordinaciju da se drži na kosi otprilike 2 mjeseca. Ogromni srebrnjak strpljivi je otac koji će se igrati s djetetom kad ono postane mobilno.

Životni ciklus zapadne nizijske gorile

Otprilike od devet do 10 tjedana, dojenčad gorile počinju samostalno puzati i uskoro hodaju na sva četiri uda. Na rubovima im se otprilike u isto vrijeme kad počnu hodati pojavi bijela mrlja kose. Bijela mrlja pomaže majci da prati dojenče i pomaže ostalim članovima grupe u prepoznavanju gorile kao dojenčeta. Zakrpina počinje nestajati otprilike s 3 godine, u istoj dobi u kojoj obično počinje odbijanje. Ženke ostaju u svojoj natalnoj skupini otprilike do 8. ili 9. godine, a zatim se pridružuju nepovezanoj grupi ili osamljenom muškarcu. Mužjaci ostaju u svojoj natalnoj skupini otprilike do 12. godine, a zatim počinju odlaziti sami. Osamljeni mužjaci pokušavaju privući ženke iz drugih skupina da formiraju vlastitu skupinu.

Učestalost i trajanje seksualnih aktivnosti u gorila su niske u usporedbi s drugim velikim majmunima. Samo se srebrnjaku ili dominantnom mužjaku dopušta parenje s odraslim ženkama iz njegove skupine. Reproduktivni uspjeh mužjaka ovisi o održavanju ekskluzivnih prava na odrasle ženke, što se osigurava tako što muškarci stvaraju trajnu vezu sa svakom ženom u društvenoj skupini. Stvaranje tih veza sprečava odrasle ženke da napuste grupu ili se pare s drugim muškarcima. Uobičajeno tihe životinje, gorile su neobično glasne tijekom kopulacije (parenja).

mali švicarski planinski pas

Životni vijek: Zapadne nizijske gorile žive 30 do 40 godina u divljini, 40 do 60 godina u zatočeništvu.

Dijeta zapadnih nizinskih gorila

U divljini: Prehrana gorila slična je prehrani čimpanze, međutim, ove gorile jedu veće plodove i zrelo lišće i stabljike. Prehrana gorila uključuje dijelove najmanje 97 biljnih vrsta, kao i beskičmenjake, poput termita i mrava. Oko 67% njihove prehrane čini voće, 17% sjeme, lišće, stabljike i ljuske. Ostatak čine životinjski plijen, uključujući termite, gusjenice i druge ličinke insekata.

Zapadne nizijske gorile jedu voće tijekom vlažne sezone, a više bilja i koru u sušnom razdoblju. Čini se da više vole slatko voće i koštice, kao i lišće i koru bogatu proteinima. Poput ostalih majmuna, gorile se hrane sezonskim plodovima i raspršuju sjeme u svom izmetu dok putuju od mjesta do mjesta. Muške gorile se dalje šire u mokroj sezoni u potrazi za voćem i provode više vremena na zemlji jedući bilje u sušnom razdoblju. Ženske gorile se hrane više na drveću i jedu više lišća nego muškarci.

U zoološkom vrtu: Gorile jedu povrće, voće, kekse koji jedu lišće, pregledavaju (režu grane s raznih vrsta drveća, zeljastih biljaka, lucerne, paprati, djeteline), nemasno mlijeko i jogurt te dodatak vitamina i minerala. Gorile u zatočeništvu obično jedu manje hrane na veliko nego one u divljini.

Odrasli muški gorili pojedu oko 60 - 70 kilograma hrane dnevno. Odrasle ženske gorile pojedu oko dvije trećine te količine.

mješavina mini pudlica njemačkog ovčara

Vokalizacija zapadne nizijske gorile

Gorile mogu napraviti do 25 vokalizacija, poput gunđanja, smijeha, hukanja, lajanja i vriska, svaka sa svojim specifičnim značenjem.

Status očuvanja gorile zapadne nizine

Zapadne nizijske gorile nemaju poznate neprijatelje, osim ljudi. Ljudi prijete egzistencijom više od stoljeća i doveli su do toga da postanu ugroženi degradacijom tropske prašume, ilegalnim lovom na meso, lovom na krupnu divljač, prodajom živih mladih gorila i prekomjernim sakupljanjem od strane zooloških vrtova i istraživačkih institucija.

Mnoge su gorile ustrijeljene i ubijene u ime samoobrane, jer ako budu dovoljno dugo provocirane, gorile će jurnuti prema napadaču kako bi ih uplašile. Međutim, oni optužuju za zastrašivanje, a ne za ozljeđivanje i rijetko stupaju u stvarni kontakt jedni s drugima u tim okolnostima. Njihova posljednja šansa za preživljavanje mogu biti nekoliko utočišta gorila u Africi, zoološki vrtovi i druga zarobljena okruženja u drugim dijelovima svijeta.

Zapadne nizijske gorile nalaze se u zoološkim vrtovima širom svijeta. Oni su bili važni u istraživanjima ponašanja jer su njihova inteligencija i tjelesna struktura bliži ljudskim nego bilo koji drugi primat, osim čimpanzi. Zapadne nizijske gorile vrlo su inteligentne i čak su ih učili znakovnom jeziku. Sasvim su sposobni za izvršavanje složenih zadataka.

Vijesti: Srijeda, 12. rujna 2007.: Zapadna nizinska gorila sada je od ugrožene prešla u kritično ugroženu. To je zbog ljudskih promjena i gubitka staništa. Gorile, orangutani i koralji među biljkama su i životinjama koje se približavaju izumiranju. Crveni popis ugroženih vrsta za 2007. godinu među uzrocima navodi gubitak staništa, lov i klimatske promjene. Svjetska unija za zaštitu (IUCN) identificirala je više od 16 000 vrsta kojima prijeti izumiranje.