Slike i činjenice kapucina s bijelim frontama

Kapucin s bijelim frontamaKapucin s bijelim frontama ( Cebus albifrons ) je mali, svejedni majmun koji se nalazi u sjevernoj polovici Južne Amerike. Raspon primata trenutno se proteže kroz sedam zemalja: Bolivija, Brazil, Kolumbija, Venezuela, Ekvador, Peru i Trinidad. Životinju je otkrio Alexander von Humboldt 1812. godine, iako je bilo nekih zabuna oko opisa životinje zbog različitih boja pronađenih u 5 različitih podvrsta. The primat obično je kremasto bijele boje sprijeda (otuda i naziv Kapucin bijelog fronta), iako se područje koje je sprijeda 'bijelo' može kretati od kremasto bijele boje do cimeto smeđe boje ovisno o podvrsti. Mužjaci su veći od ženki, s muškim prosjekom od 3,4 kg (7,5 lb), dok su ženke u prosjeku 2,9 kg (6,4 lb).

Iako je primat prvenstveno drvenast, on traži hranu za hranu na svim različitim razinama šume. Životinja često odlazi na šumsko tlo kako bi dobila prehranu koja se sastoji uglavnom od voća, insekata, žaba, guštera i ptičjih jaja. Jedna od značajnih osobina kapucina Bijelog fronta je da je primat sposoban manipulirati predmetima; dok je uobičajeno da veći, napredniji primati poput čimpanze manipuliraju objektima, kapucin s bijelim čeonima jedan je od rijetkih malih primata koji su pokazali ovu osobinu. Kapucin s bijelim frontama primijećen je u divljini kako pregledava lišće i okreće ga kako bi pronašao insekte i druge izvore hrane, a ta je sposobnost primjer prilagodljivosti i inteligencije koja nije česta u manjih primata. Primati tvore društvene skupine zvane trupe, a stariji, alfa muškarci vode skupinu i štite članove skupine od drugih trupa i grabežljivaca. Mužjaci su poligamni, a trudnoća primata je 160 dana.

Istodobno se rodi samo jedno dijete, a svi pripadnici čete sudjeluju u igranju i pomaganju u odgoju mladih.

Glavni grabežljivci kapucina s bijelim frontama su boa constrictor i ptica grabljivica koja dijeli svoje stanište zvano Dvozubi zmaj. Kad se suoči s grabežljivcem, primat će pokazati agresivno ponašanje ili će se spustiti na šumsko tlo i trčati. Agresivno ponašanje grabežljivaca ili uljeza obično ima oblik vriska i lomljenja grana. Zbog svog širokog dometa i sposobnosti prilagodbe, bijeli kapucin još se ne smatra ugroženim. Postoji, međutim, zabrinutost da će se populacija bijelih kapucina s smanjenjem njihovih staništa u Južnoj Americi smanjivati.

Slika bijelog kapucina Whaldener Endo, licenca pod Creative Commons Pripisivanje 2.5 Općenito

Ključne riječi: bijela , smeđa



Kapucin s bijelim frontama naveden je kao najmanja zabrinutost. Ne ispunjava uvjete za rizičniju kategoriju. Rasprostranjeni i bogati svojti uključeni su u ovu kategoriju na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta

Zemlje
Bolivija , Brazil , Kolumbija , Ekvador , Peru , Trinidad i Tobago i Venezuela
Neke činjenice o
Kapucin s bijelim frontama

Težina odraslih : 2,468 kg (5,4296 lbs)



kratkodlaki zlatni laboratorij

Maksimalna dugovječnost : 40 godina



Ženska zrelost: 1310 dana

Zrelost mužjaka: 1310 dana

Gestacija: 158 dana

pitbull i boksač pomiješani



Odvikavanje: 274 dana

Veličina legla: 1

Legla godišnje: 1



Interval između legla: 547 dana

Težina pri rođenju : 0,233 kg (0,5126 lbs)

štene mješanca labradora i border collieja

Izvor: Starost , licencirano pod DC

Više životinja koje počinju sa W