Divlji zečevi

OGLAS Izvor slike

Zečevi (Orytolagus cuniculus) potječe iz Španjolske i jugozapadne Francuske. Zeca su u Englesku u 12. stoljeću AD donijeli Normani i držali ga u zatočeništvu u ratnim prostorijama kao izvor mesa i krzna.

Mnogi su pobjegli u divljinu i na kraju postali toliko uobičajeni da uzgoj više nije bio ekonomičan.

Zbog brzog uzgoja, prehrane s gotovo bilo kojom povrćnom tvari i progona grabežljivaca, kunić se polako etablirao u divljini u Britaniji, unatoč tome što je prvotno favorizirao topliju i sušu klimu.



U obitelji postoji sedam različitih rodova klasificiranih kao zečevi, uključujući europskog kunića (Oryctolagus cuniculus), kunića pamučnog repa (rod Sylvilagus; 13 vrsta) i kunića Amamija (Pentalagus furnessi, ugrožene vrste u Amami Oshimi, Japan). Postoje mnoge druge vrste zečeva i one, zajedno s pikama i zečevima, čine red Lagomorpha. Sve pasmine domaćih kunića potječu iz Europe.

Pedesetih godina prošlog stoljeća uvedena je bolest miksomatoza kako bi se suzbio njihov broj, a zec je gotovo izumro, no opet je uobičajena životinja na britanskom selu, iako poljoprivrednicima može biti ozbiljna štetočina zbog jedenja i oštećenja usjeva.

Glavni grabežljivci zečeva su plijed i lisica, iako mladi kunići također padaju na ptice grabljivice i lasice.

Procjenjuje se da populacija zečeva u predplodnoj sezoni iznosi 40 milijuna.

Opis zeca



Mužjak se naziva mužjak, a ženka srna. Kunići obično imaju dužinu od 40 - 45 centimetara i imaju uši duljine 8,5 centimetara. Imaju kompaktna tijela s dugim, moćnim stražnjim nogama.

Krzno zečeva uglavnom je dugo i mekano, sivo / smeđe je boje, imaju bijeli donji dio i kratki rep. Njihove duge zečje uši najvjerojatnije su prilagodba za otkrivanje grabežljivaca. Divlji kunići prilično su jednoliki u proporcijama tijela i držanju.

Najmanji je pigmejski kunić (Brachylagus idahoensis), sa samo 20 centimetara duljine i 0,4 kilograma težine, dok najveći kunići narastu na 50 centimetara i više od 2 kilograma.

Staništa zečeva

Kunići su stanovnici zemlje koji žive u okruženju od pustinje do tropskih šuma i močvara. Europski zec zauzima otvorene krajolike poput polja, parkova i vrtova. Zečeva ima puno na travnjačkim područjima gdje im tlo omogućuje izradu opsežnih, dobro dreniranih jama, ali i tamo gdje postoje živice ili komadi šume koji pružaju sklonište i zaklon.

Zečja dijeta

Zečevi su biljojedi koji se hrane pasući na travi, raslinju i lisnatom korovu, no u zimskim mjesecima jesti će i svu biljnu tvar i izgrizati koru drveća. Kunići ponovno progutaju do 80% fekalija kako bi učinkovitije koristili hranu u procesu poznatom kao 'refekcija'.

Kunići pasu jako i brzo otprilike prvih pola sata ispaše (obično u kasnim poslijepodnevnim satima), nakon čega slijedi oko pola sata selektivnijeg hranjenja. U to će vrijeme kunić izlučiti i mnogo tvrdih fekalnih peleta, koje su otpadne pelete koje se neće ponovno probaviti. Ako je okoliš relativno ne ugrožavajući, kunić će ostati vani na otvorenom satima, paseći u intervalima. Kunići nisu sposobni povraćati zbog fiziologije svog probavnog sustava.

Zečje ponašanje

Europski zec gradi najopsežniji sustav ukopa, zvan warrens. Warrenovi tuneli mogu biti dugi 1 - 2 metra. Gnijezdo na kraju tunela obloženo je krznom trave, mahovine i trbuha. Koriste se redovitim stazama koje mirisom označavaju fekalne pelete.

Europski je kunić najdruštveniji kunić, koji ponekad stvara skupine u ratnim resursima i do 20 jedinki. Većina kunića su relativno usamljeni, a ponekad i teritorijalni, okupljaju se samo da bi se razmnožavali ili povremeno hranili u malim skupinama.

Tijekom teritorijalnih sporova kunići će ponekad 'boksati' koristeći prednje udove. Zečevi su aktivni tijekom cijele godine, a nije poznato da hibernira nijedna vrsta. Kunići su općenito noćni i također su relativno tihi. Osim glasnih vriskova kada ih predator uplaši ili uhvati, jedini zvučni signal poznat većini vrsta je glasan udarac nogom napravljen da ukaže na uzbunu ili agresiju.

Umjesto zvuka, čini se da miris igra važnu ulogu u komunikacijskim sustavima većine kunića. Oni posjeduju dobro razvijene žlijezde u cijelom tijelu i trljaju ih o fiksne predmete kako bi prenijeli identitet grupe, spol, dob, socijalni i reproduktivni status i vlasništvo nad teritorijom. Urin se također koristi u kemijskoj komunikaciji. Kad se uoči opasnost, opća je tendencija zečeva da se smrznu i sakriju pod zaklon. Ako ih progoni grabežljivac, oni se upuštaju u brze, nepravilne pokrete, dizajnirane više da izbjegnu i zbune nego da pretjeraju progonitelja.

Reprodukcija kunića

Kunići su općenito sposobni za uzgoj u mladoj dobi, a mnogi redovito daju leglo do 7 mladih, često to čine 4 ili 5 puta godišnje zbog činjenice da je razdoblje trudnoće kunića samo 28 do 31 dan. Novorođeni kunići su goli, slijepi i bespomoćni pri rođenju. Majke su izuzetno nepažljive prema svojim mladima i gotovo su odsutni roditelji, a svoju djecu obično njeguju samo jednom dnevno i to samo nekoliko minuta.

boxer blue pit mix

Kako bi se prevladao nedostatak pažnje, mlijeko kunića izuzetno je hranjivo i među najbogatijima od svih sisavaca. Mladi brzo rastu i većina se odstavi za otprilike mjesec dana.

Mužjaci (mužjaci) ne pomažu u odgoju mačića. Majka kunić može ponovno zatrudnjeti 4 dana nakon rođenja svojih mačića. Kunići imaju prosječni životni vijek do 9 godina.

Status zaštite zečeva

Populacije zečeva se povećavaju, jer postaju imune na virus miksomatoze. Kunići postaju spolno zreli nakon samo četiri mjeseca i brzo se razmnožavaju, tako da se lako mogu zamijeniti.