Divlja zvijer

Izvor slike

The Divlja zvijer (rod Connochaetes), također nazvan Gnu, kopitarni je sisavac pronađen u Južnoj Keniji, Južna Angola na sjeveru Južne Afrike.

Postoje 2 vrste gnua, a to su crni gnu (Connochaetes gnou) i plavi gnu (Connochaetes taurinus), obojica su porijeklom iz Afrike.



Wildebeest su antilope i pripadaju obitelji bovidae koja također uključuje krave, koze i ovce. Wildebeest su jedan od najrasprostranjenijih velikih sisavaca u Africi, a smatra se da samo u Serengetiju ima oko 1,5 milijuna migratornih jedinki koje čine najveću koncentraciju divljih ispašnih životinja na Zemlji.



Wildebeest Opis

Wildebeest mjeri oko 1,5 metra (5 stopa) u visini ramena i težak je između 118 - 275 kilograma (260 - 600 kilograma). Imaju velike glave s licem nalik kravi, čupavu grivu i šiljastu bradu. Njihovi oštri, zakrivljeni rogovi mjere do 1 metar. I muški i ženski imaju rogove. Prednji dio tijela im je jako građen i imaju vitke stražnje četvrtine i tanke noge. Imaju rep dugačak 40 - 50 centimetara.

fox terijer chihuahua mješani štenci

Stanište gnuila

Najdraža staništa gnua su travnjaci i savane.

Dijeta protiv gnua

Wildebeest pasu biljojede koji se hrane travom i sočnim biljkama. Masivna stada migrirat će stotinama kilometara u potrazi za svježom travom koja raste samo nakon sezonskih kiša.

Ponašanje gnua

Wildebeest se kreće u masivnim krdima, neki ostaju na istom mjestu, dok su drugi nomadski i u stalnoj su potrazi za novim izvorima hrane. Mnogi moraju proći opasne prijelaze poput kenijske Masai Mare. Migracijski gnui moraju prijeći dvije široke rijeke tamo gdje ih čekaju nilski krokodili. Kad krokodili primijete slabu gnu, blokiraju joj put natrag do obale i počinju se zatvarati u nju.

Wildebeest se kreće u ogromnim krdima vjerojatno zato što postoji brojnost sigurnosti. Što je veća grupa, to je manji rizik da će pojedinca suočiti grabežljivci. Predatori slijede stada uokolo i napasti će mlade i slabe.

Krda gnua bacaju tone tona balege dok su u pokretu, ali ubrzo ga raščiste rojevi balega, koji balegu uvaljaju u kuglice i zakopaju prije nego što je pojedu ili polože jaja u nju. Ponekad će se stada od preko 500 gnuda nagaziti i trčati brzinom većom od 50 milja na sat, a iako su destruktivna, žigosane potiču rast novih biljaka i obnovu tla.

Wildebeest su najaktivniji ujutro i kasno popodne uglavnom se odmarajući tijekom noćne vrućine, ali i tijekom noći. Wildebeest su bučna bića i izvode vokalizacije koje uključuju gunđanje, jauke i eksplozivno hrkanje.

Reprodukcija gnua

Mužjaci gnua sazrijevaju s 3 - 4 godine, a ženke s 2 - 3 godine. Kad mužjaci sazriju, postavit će svoja područja koja će obilježiti fekalijama i izlučevinama ispuštenima s njihova lica i kopita. Oni ga brane od ostalih mužjaka i pokušavaju se pariti sa ženkama koje ulaze u njihova područja.

Aktivnost parenja sezonska je i obično je tempirana tako da se većina teladi rodi blizu početka kišne sezone kada ima puno nove trave. Do 500.000 teladi rodi se u veljači i ožujku svake godine, na početku kišne sezone. Jedno tele se rađa nakon razdoblja trudnoće od 8 i pol mjeseci svake godine. Za razliku od ostalih antilopa, ženka ne treba rađati na osamljenom mjestu, po potrebi će roditi u centru stada.

Telad može stajati i trčati u roku od nekoliko minuta od rođenja, ali moraju se kretati s majkama kako bi imali bilo kakve šanse za preživljavanje, jer su vrlo ranjiva na lavove, geparde, divlje pse i hijene. Majke doje telad 6 mjeseci, iako nakon 10 dana mogu jesti travu. Mužjaci napuštaju stado kad napune godinu dana da bi formirali skupine neženja.

Životni vijek gnua u divljini iznosi 20 godina.

Rezervatorski status gnua

Wildebeests ima u izobilju i iako se broj povećao u Serengetiju, broj je opao u drugim područjima poput jugozapadne Bocvane zbog konkurencije sa stokom. Uništavanje usjeva natjeralo je farmere da ubijaju gnuove, a također su postavili dugačke ograde kako bi spriječili životinje da migriraju u močvare kada postoje sezonske suše. Nastavak preživljavanja ovisi o naporima očuvanja.