Žutooki pingvin

Izvor slike

The Žutooki pingvin ili Konji je pingvin pronađen na Novom Zelandu, na jugoistočnoj obali Južnog otoka, tjesnaca Foveaux i otoka Stewart / Rakiura te otoka Auckland i Campbell.

Žutooki pingvin je treći pingvin po veličini iza Carski pingvin , najveći i najveći kraljevski pingvin biti drugi po veličini.

Rijetki od svih pingvina, žutooki pingvin jedinstven je po izgledu i ponašanju. Ove su osamljene ptice doživjele pad broja populacije u posljednjih 50 godina zbog gubitka staništa i grabežljivosti od strane unesenih vrsta.



airedale terijer boksačka mješavina

Karakteristike žutookog pingvina



Pingvin žutooki je srednje velik pingvin s blijedo žutim očima, naraste do otprilike 65 centimetara visine. Prosječna težina odrasle osobe je 5 do 6 kilograma. Pingvin žutooki ima blijedo žutu glavu s crnim pernatim osovinama.

Oko očiju oko zatiljka viri mu traka svijetložute boje. Maloljetnik ima siviju glavu bez traka, a oči imaju sivu iris.

Dijeta žutih očiju

Žutooki pingvin obično se gnijezdi u šumi ili šikarama. Hrani se uglavnom plavim bakalarom, crvenim bakalarom, opalom, papalinom i lignjama.

pit bull mješavina s rottweilerom

Ponašanje žutookih pingvina

Žutooki pingvini veći dio dana provode na moru, hraneći se toplim novozelandskim vodama. Nevjerojatni podvodni plivači, mogu zaroniti do dubine od 400 metara i prilagođeni su zadržavanju daha do četiri minute. Žutooki pingvini mogu putovati i do 20 milja od obale do hranilišta na rubu kontinentalnog šelfa.

Žutooki pingvini su šumske ptice koje se gnijezde, radije se gnijezde na osamljenom mjestu poduprtom do banke, stabla ili cjepanice. Međutim, krčenje šuma u primorju prisililo je ove pingvine da potraže utočište među visokim obalnim travama gdje odrasli, jaja i pilići često postaju plijenom uvedenih pasa, mačaka, plijesni, tvora i štakora.

Iako se gnijezde u labavim ‘kolonijama’, pareni žutooki pingvini traže samoću, često se gnijezdeći izvan pogleda.

plavi smeđi pitbull temperament

Razmnožavanje žutookih pingvina

Tijekom svoje duge sezone razmnožavanja, koja traje od sredine kolovoza do sredine ožujka, pingvini navečer izlaze na obalu i nespretno se provlače plažom do svojih unutrašnjih mjesta za gnijezdo. U rujnu do sredine listopada ženke polažu dva jaja u gnijezda štapova i grube trave koja pružaju zaštitu od vrućeg sunca i zaštitu od oluja.

Razdoblje inkubacije je oko 45 dana, a oba roditelja paze na jaja. Prosječno razdoblje valjenja na kopnu Novog Zelanda je početak studenog. Oba jaja obično se izlegnu. U ovom trenutku jedan roditelj ostaje s pilićima, dok drugi roditelj odlazi na more u lov na hranu. Neobično među pingvinima, pilići ostaju s roditeljima i ne tvore 'jaslice' (jasličke skupine) kao što to radi većina drugih pingvinskih pilića. Pilići lete od sredine veljače do sredine ožujka, a zatim mogu sami krenuti prema moru kako bi se prehranili.

Žutooki grabežljivci pingvina

Iako su brzi plivači, žutooki pingvini mogu postati plijen tuljana i morskih pasa na moru, iako su daleko najveće prijetnje njihovom opstanku na kopnu. U posljednje vrijeme uvedene su značajne zaštitne mjere za suzbijanje gubitaka stanovništva, uključujući zakonodavstvo usmjereno na smanjenje broja neprirodnih grabežljivaca sisavaca i usporavanje gubitka staništa.

Očuvanje pingvina žutih očiju

Trenutačni status pingvina Žutih očiju je ugrožen, s procijenjenom populacijom od 4.000. Smatra se jednom od najrjeđih vrsta pingvina u svijetu. Glavne prijetnje uključuju degradaciju staništa, uvedene predatore kao i promjene okoliša. Smatra se da je to najstariji od svih živih pingvina.